Volledig scherm
Experimenteren? Vooral jongere bierdrinkers doen dat. © Shutterstock

Bierdrinker is geen grote avonturier

De Nederlandse bierdrinker is bijzonder gesteld op zijn pilsje. Hoewel hij of zij weleens iets nieuws wil proberen, moet het gerstenat bij voorkeur een bekende smaak hebben. En liefst ook van een vertrouwd merk zijn.

Echt avontuurlijk is de bierdrinker gemiddeld niet, zo blijkt uit een enquête die Nederlandse Brouwers hielden onder 1059 bierdrinkers. De laatste jaren komen er steeds meer soorten bier bij en dat vinden de fans leuk. Maar: experimenteren met smaken blijkt meer iets voor jongere drinkers (tot 50 jaar), dan voor de oudere garde. 

De uitkomsten, die volgens de brouwers uit het Nationaal Bieronderzoek komen, laten zien dat 70 procent van de bierdrinkers smaak het belangrijkst vindt. Daarna komen pas factoren als de bekendheid met het bier (40 procent), het soort bier (37 procent), de prijs (35 procent) en het merk (33 procent) om de hoek kijken. 

Het pilsje is nog steeds favoriet: dat klokken we graag naar binnen bij een feestje met familie (62 procent noemt deze gelegenheid), een feestje thuis (59 procent) en bij een borrel met vrienden (55 procent).

Bierdrinkers die alcoholvrij, alcoholarm of laagalcoholisch bier drinken, doen dit vaker dan twee jaar geleden. Vooral in de jongste groep: tussen 18 en 30 jaar, kiezen ze relatief vaak voor laagalcoholische bier: 57 procent zegt weleens een bierversie met minder of zonder alcohol te drinken. 

Mannen en vrouwen

Op de vraag van welke smaak de bierdrinkers het meest hielden, gaf 41 procent van de respondenten aan een voorkeur te koesteren voor fruitig. Daarna lopen de smaken van mannen en vrouwen uiteen: mannen noemen als tweede en derde favoriete smaak kruidig (23 procent) en bitter (20 procent), vrouwen zeggen meer van zoet (24 procent) en karamel (18 procent) te houden.

Bier bij het eten

Het combineren van bier met specifieke gerechten is inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Een op de drie bierdrinkers kiest ook een passend bier bij het eten. Dat kan nog groeien, vinden de brouwers. Daarom wijzen ze bierdrinkers graag op de app Bier Butler waar je een passend biertje bij een gerecht kunt vinden, net zoals dat bij wijn gebruikelijk is.

Wie heeft gezegd dat je bier alleen kunt opdrinken? Zet je bier eens in als marinade voor je vlees op de barbecue. Marvin legt uit hoe je dat doet: