Bijna 60 procent denkt onterecht dat in een fles wijn zes glazen alcohol zitten
risico's onderschatNederlanders onderschatten de gevaren van alcohol. Risico’s zoals dementie en kanker zijn veelal onbekend. Vooral mensen die veel drinken hebben niet goed door welk effect drank op hun gezondheid kan hebben. Ook vinden zij het erg moeilijk een drankje te weigeren als hun vrienden wel drinken.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ruim een kwart van de overmatige en zware drinkers denkt dat het gezond is om dagelijks twee glazen rode wijn te drinken. 39 procent meent dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks maximaal twee glazen te drinken. In werkelijkheid is het advies om niet te drinken, en als dat niet lukt hooguit één glas per dag.
,,Dit onderzoek laat wat mij betreft zien dat we extra ons best moeten doen voor de overmatige en zware drinkers", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), verantwoordelijk voor het alcoholbeleid. ,,Zij blijven achter als het gaat om kennis van de risico’s en het weerstaan van sociale druk in gezelschap waar gedronken wordt. In december komen we daarom met een campagne die laat zien dat het ook heel gezellig kan zijn als je niet drinkt.”
Overmatige drinkers zijn mensen die op wekelijkse basis te veel drinken (meer dan 14 glazen bij vrouwen, meer dan 21 bij mannen). Zware drinkers drinken minstens één avond in de week meer dan vier glazen (vrouwen) of zes glazen (mannen).
Hoe groot zo'n standaardglas is, weten veel mensen ook niet. 58 procent van de Nederlanders denkt dat in een fles wijn (van 75cl) zes standaardglazen alcohol zitten, terwijl dat er feitelijk 7,5 zijn.
Over de hele linie
Dat alcohol de kans op een aandoening als dementie en diverse soorten kanker vergroot, is ook lang niet bij iedereen bekend. Opvallend, zegt Trimbos-onderzoeker Ninette van Hasselt, is dat het gebrek aan kennis over die gevaren over de gehele linie zichtbaar is. ,,Je ziet het zowel bij laag- als hoogopgeleiden en bij zowel jong als oud. Het enige onderscheid dat er uit springt is dat tussen lichte en zware drinkers. Dat we dat nu zo duidelijk zien, is echt nieuw.”
De resultaten worden de komende maanden verder geanalyseerd. Het onderzoek is een vervolg op een peiling die vorig jaar gedaan werd. Van Hasselt: ,,Dit onderzoek is wetenschappelijk steviger opgezet, en kan in de toekomst ook herhaald worden.”
Wat gaat er eigenlijk met de inzichten gebeuren? ,,Het is belangrijk om te weten waar de leemtes zitten in de kennis van mensen. Daar is veel werk aan de winkel. Het is belangrijk dat mensen zich bewuster worden van de maatschappelijke schade, dan is er ook meer begrip en draagvlak voor maatregelen om dat aan te pakken.”
Voor staatssecretaris Blokhuis was nieuw opgedane kennis eerder wél reden om minder te gaan drinken. ,,Om heel eerlijk te zijn, had ik ook niet precies scherp hoe het zit met alcohol en gezondheid voordat ik staatssecretaris werd. Maar sinds ik meer weet over het verhoogde risico op kanker en dementie, ben ik echt voorzichtiger geworden.”
Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam? De Universiteit van Nederland zocht het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Natuurwijn is hip, maar wat is het? En krijg je er echt geen kater van?
De terrasjes en cafés moeten we nog even missen, maar gelukkig kunnen we thuis ‘quarantwijnen’. Met een goed glas natuurwijn, bijvoorbeeld. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe smaakt het? Klopt het dat je er geen kater van krijgt? De Vlaamse sommelier Iphy Dubois (28) is er dol op. -
PREMIUM
Tim Knol wandelt: ‘beter dan zuipen en vreten en vroeg dood te gaan’
Nu concerten voor meer dan dertig toeschouwers verboden zijn, wandelt muzikant Tim Knol met zijn fans door bos en veld. Met miniconcertjes tussen de eiken als beloning voor de inspanning. -
Wetenschappelijk Bewezen
Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Albert Heijn waarschuwt voor biologisch diksap appel met glasschilfers
Albert Heijn heeft woensdagavond een veiligheidswaarschuwing uitgedaan voor het product AH biologisch diksap appel 750ml. Door een mogelijke productiefout kunnen er glasschilfers van de bovenrand loskomen en in het sap terechtkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Kokos Laka met koriander visballetjes
Laksa is een currysoep afkomstig uit Singapore. Een pittige, romige noodlesoep die vaak gecombineerd wordt met vis. Wij gebruiken in dit recept witvis. Je kunt de currypasta zelf maken maar als je weinig tijd hebt, kun je ook kant-en-klare currypasta gebruiken.
-
Wat Eten We Vandaag: Ras El Hanout zalmtaco’s met tzatziki
Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Deze kruiden geven de zalm een intense smaak en daarom voegen we als tegenhanger een frisse zelfgemaakte tzatizki toe. Geniet van deze smaken. -
PREMIUM
Robot 'Hetty’ serveert bij Van der Valk de koffie: ‘Het moet uiteindelijk geld opleveren’
EINDHOVEN - Vier dienbladen in één keer verplaatsen, veertig koffiekopjes dragen zonder te morsen en fluisterstil serveren. Serveerrobot ‘Hetty’ doet het allemaal bij Hotel Van der Valk in Eindhoven. -
Druif of stukje worst: zo kun je verslikking bij kinderen voorkomen
Je moet er als ouder niet aan denken: je kind verslikt zich en je krijgt een stukje voedsel er met geen mogelijkheid uit. Een Frans echtpaar maakte dit mee: hun 2-jarige kind overleed toen een stukje knakworst in zijn luchtpijp bleef steken. Maar hoe groot is het verstikkingsgevaar bij jonge kinderen nou echt? En wat kun je doen om het te voorkomen?