Bijna helft wereldbevolking eet zo slecht dat het een bedreiging vormt voor gezondheid
Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slechte eetgewoontes, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Nutrition Report (GNR). Volgens het rapport eet 48 procent van de bevolking te veel of net te weinig, met als gevolg dat wereldwijd nog te veel mensen aan overgewicht, obesitas of ondergewicht lijden.
Het zojuist verschenen rapport is samengesteld met gegevens van de Verenigde Naties (VN), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef. Met het huidige tempo zal de wereld er niet in slagen om acht van de negen voedingsdoelstellingen van de WHO tegen 2025 te bereiken. Dat is zorgelijk. ‘Onze eetgewoontes zijn de laatste tien jaar niet verbeterd en vormen nu een grote bedreiging voor onze gezondheid en voor de planeet’, melden de samenstellers van het rapport.
Het rapport toont aan dat ongeveer 150 miljoen kinderen niet voldoende groeien en meer dan 45 miljoen te mager zijn voor hun lengte door gebrek aan voedingsstoffen. 40 miljoen kinderen zouden dan weer kampen met overgewicht. Van de volwassen bevolking zou meer dan 40 procent (2,2 miljard mensen) aan overgewicht of obesitas lijden. Die cijfers moeten volgens de WHO dalen.
Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit
Minder gezonde voedingswaren
,,Het aantal vermijdbare overlijdens ten gevolge van slechte eetgewoontes is sinds 2010 met 15 procent gestegen. Slechte voedingsomstandigheden maken nu een kwart van alle overlijdens onder volwassenen uit”, zegt Renata Micha, de voorzitter van de GNR-expertgroep. Mensen consumeren steeds minder gezonde voedingswaren, zoals groenten en fruit, en dat vooral in landen met lagere inkomens.
Vooral in rijke landen komt overgewicht vaak voor, omdat daar te veel ongezond voedsel zoals rood vlees, zuivelproducten en suikerhoudende dranken worden geconsumeerd. Daar moeten de eetgewoontes veranderen, stelt het rapport. Dat zou volgens het GNR ook de CO2-uitstoot ten goede komen. De voedselproductie was in 2018 immers verantwoordelijk voor 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Vooral minder vlees en minder zuivelproducten eten kan helpen.
3,55 miljard euro
Het rapport roept op tot dringende financiering om de wereldwijde voedingsomstandigheden te verbeteren, zeker nu de coronapandemie nog volop woedt. Zo wordt geschat dat 155 miljoen mensen door de pandemie in extreme armoede zijn geraakt. Landen waar weinig voedingsstoffen voorhanden zijn, moeten hulp krijgen opdat ook daar groente en fruit beschikbaar zijn. Om de minimale doelen te behalen is minstens 4 miljard dollar (3,55 miljard euro) nodig, stelt het rapport.
Overgewicht in Nederland
Tips en trucs nodig voor in de keuken? Bekijk hieronder video's over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een pizza uit een automaat, smaakt dat een beetje? ‘Te zacht, te zout en te duur’
EINDHOVEN - Het is midden in de nacht en je hebt zin in een warme pizza? Een nieuwe automaat aan de Aalsterweg in Eindhoven biedt uitkomst. Bij de Resto’Clock pizzakiosk kun je kiezen uit vier smaken. Maar is het een beetje te eten?Eindhoven -
Koken & eten
Mediterrane keuken gebruikt niet voor niets veel kruiden: supergezond door antioxidanten
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: groentes en kruiden. -
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
PREMIUM
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Wat Eten We Vandaag: Sperziebonen met spekjes en azijn
Boontjes met spek is een gouden combinatie. Geef het gerecht een extra dimensie door de toevoeging van krieltjes en appelstroop.