Bloemkool koken: dit doen veel mensen verkeerd
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: bloemkool koken.
Bloemkool koken is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten wat je wel en niet moet doen, weet Maryam Ismaili Shekoh. Zij deelt haar stappenplan én ze vertelt wat er nog weleens misgaat.
- Begin met het verwijderen van de bladeren van de kool.
- De steel kun je ook eten. Die kun in blokjes snijden.
- Was de bloemkool.
- Doe de roosjes en de blokjes in de pan.
- Voeg een klein laagje water toe. ,,Zo behoud je de smaak en de voedingsstoffen.”
- Kook de bloemkool 6 tot 8 minuten. ,,Als je er in kunt prikken, is hij gaar.”
- Bestrooi de bloemkool met geraspte nootmuskaat en peterselie. ,,Die combinatie is superlekker.”
Tip: je kunt bloemkool ook bereiden in de wok of airfryer.
,,Wat veel mensen doen is bloemkool koken in heel veel water. Dat hoeft helemaal niet", aldus de expert voeding en recepten bij het Voedingscentrum. ,,Je hebt maar een klein laagje water nodig. Ongeveer 1 à 2 centimeter. Het kan echt met weinig water.”
Door minder water te gebruiken en de deksel op de pan te doen komt het water eerder aan de kook. ,,Daarom moet je de deksel op de pan houden tijdens het koken. Net als bij aardappelen: door het stomen garen de roosjes gelijkmatig. Het is wel belangrijk om de bloemkool te snijden in roosjes van gelijke grootte. Hoe groter de roosjes hoe beter de voedingsstoffen bewaard blijven.”
14 slimme tips om je kind (meer) groenten te laten eten: Ouders van Nu weet hoe je zorgt dat je kind voldoende groente binnenkrijgt.
Eitje koken: zo doet de expert het:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kaas is gezond voor je blijkt uit nieuwe studie, toch wordt Schijf van Vijf niet aangepast
Het eten van kaas is niet slecht voor je. Dat blijkt uit studies die in Amerika zijn gepubliceerd. Zelfs volvette kaas heeft meer gezondheidsvoordelen dan -nadelen, stellen de experts. Kaasmakers en -handelaren in het Groene Hart zijn blij maar de Schijf van Vijf wordt niet aangepast. -
Koken & Eten
Januari is normaal een rustige maand in de horeca, maar in veel zaken is het juist extra feest
Januari is traditioneel een rustige maand in de horeca. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer houdt in de gaten wat er gebeurt in de cafés, hotels en restaurants - voor mensen die zich aan goede voornemens willen houden of juist heerlijk willen genieten. -
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
Wat Eten We Vandaag: Vega quesadilla’s
Quesadilla’s zijn een soort Mexicaanse tosti’s. Ze worden gemaakt met tortilla’s die we voor dit recept beleggen met kaas, tomaten, mais en bonen. De tweede tortilla drukken we erop zodra de kaas het smeltpunt bereikt. -
PREMIUM
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.