Boerenkool is in veel supermarkten in de aanbieding en dit kun je ermee doen
BudgetkokenNu we nog scherper op de prijzen letten, kopen we vaker producten in de aanbieding. In deze serie nemen we telkens een groente onder de loep. Vandaag: boerenkool.
Net als voor veel andere voedingsmiddelen geldt: boerenkool kost meer dan vorig jaar. Gemiddeld liggen de prijzen van boerenkool zo'n 20 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van website Supermarktscanner.
Besparen kan wel. Boerenkool is deze week bij een aantal supermarkten in de aanbieding. Zo heeft Aldi gesneden boerenkool in een verpakking van 300 gram voor 99 cent in de schappen. Dat is omgerekend 3,30 euro per kilo. Bij Jan Linders (voornamelijk actief in het zuidoosten van het land) betaal je nog minder per kilo: 2,19 euro. Voor een zak fijn gesneden boerenkool betaal je 1,10 euro voor een verpakking van 500 gram.
Check de kiloprijs
Vergelijken is soms lastig omdat de hoeveelheden in de zak telkens anders zijn. Daarom is die kiloprijs handig om in de gaten te houden. Supermarkten zijn verplicht die te vermelden. Als je vergelijkt zie je dat andere supermarkten een veel hogere kiloprijs rekenen. Die prijs kan enorm oplopen. Zo ben je bij Jumbo per kilo 4,17 euro kwijt als je twee zakken van 300 gram voor 2,50 euro koopt. Ter vergelijking: bij marktleider Albert Heijn is de kiloprijs 4,38 euro als je een zak van 500 gram koopt. Een zak kost dus 2,19 euro.
Plus is goedkoper: die vraagt 1,89 euro voor een halve kilo (de kiloprijs is dus 3,78 euro).
Kleine verpakkingen zijn vaak relatief duur. Voor kleinere zakken boerenkool geldt dat helemaal: bij Albert Heijn betaal je voor een zakje van 150 gram 1,79 euro. Dat is omgerekend 17,93 euro per kilo. Dan heb je wel biologisch geteelde boerenkool. Bij Vomar ben je voor dezelfde hoeveelheid boerenkool (eveneens biologisch) 1,99 euro kwijt (kiloprijs 13,27 euro).
Het is dus de moeite waard om te controleren welke supermarkt bij jou in de buurt het goedkoopst is. Voor de folders van alle supermarkten kun je terecht bij Reclamefolder.nl.
Is boerenkool een superfood?
Waarom is boerenkool ook alweer gezond? De groente staat in de Verenigde Staten bekend als een superfood, maar het is net als andere groenten en fruit gezond omdat er vezels, vitaminen en mineralen in zitten, aldus het Voedingscentrum. Het is wel een zeer gezonde groente omdat boerenkool hoort bij de groene bladgroenten net als spinazie, een goede bron is van foliumzuur, zink, calcium, ijzer, magnesium, vitamine C en vezels.
Hieronder vind je twee recepten met boerenkool. Een stamp zonder vlees en eentje met.
Boerenkoolstamppot met alles d'rop en d’ran
Ingrediënten
voor de geconfijte uitjes
25 g boter
750 g rode uien, gepeld, in partjes
zout
1 el suiker
1-2 el rodewijnazijn
voor de stamppot
1¼ kilo kruimige aardappels, geschild, in stukken
peper
1 slagersrookworst
25 g boter
150 g rookspek, in dobbelsteentjes of reepjes
400 g boerenkool, gesneden
1-2 el natuurazijn, of rodewijnazijn
voor erbij
fijne of grove mosterd
piccalilly
Amsterdamse uien of zilveruitjes
Verder nodig
pureestamper
Bereiding
- Verhit voor de gekonfijte uien de boter in een zware koekenpan. Voeg de uien en een flinke snuf zout toe. Draai zodra de pan voldoende warmte heeft het vuur laag. Laat de uien zo 45-60 minuten smoren, tot ze zacht zijn. Schep tussendoor af en toe om.
- Zet het vuur onder de pan hoog, strooi de suiker over de uien en schep om. Schenk 1 eetlepel azijn in de pan en schep alles nog een paar minuten om. Proef en maak op smaak met zout en peper en eventueel nog extra azijn.
- Zet voor de stamppot de aardappels half onder water met een snufje zout en breng aan de kook. Leg de rookworst op de aardappels. Leg een deksel op de pan, zet het vuur laag en kook de aardappels en rookworst in 20-25 minuten gaar.
- Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de spekjes uit. Voeg de boerenkool toe, schep om en leg een deksel op de pan. Laat de boerenkool 10 minuten stoven, tot hij geslonken is en beetgaar. Schep tussendoor een paar keer om.
- Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappels met een pureestamper en voeg zoveel kookvocht toe als nodig is om een stevige puree te maken.
- Voeg de boerenkool met spek toe en schep alles met een houten lepel door elkaar. Maak de stamppot op smaak met azijn, zout en peper.
- Snijd de rookworst in schuine plakjes en leg ze op de stamppot. Geef de gekonfijte uien er warm of koud bij. Zet ook mosterd, piccalilly en een schaaltje Amsterdamse uien of zilveruitjes op tafel.
Recept uit: Bijbel van de Nederlandse Keuken, Janneke Vreugdenhil, Carrera Culinair.
Boerenkool, een beetje gestampt met smeuïge paddenstoelen & snelle saus
Ingrediënten
Voor de boerenkool
8 flinke tenen knoflook, 6 in plakjes en 2 fijngehakt
1,5 kg bio-aardappelen met een dun schilletje, gehalveerd en dan in vieren
1 ei
600 à 750 g boerenkool, fijngesneden
1 middelgrote ui, gesnipperd
200 g paddenstoelen, in plakjes
olijfolie
Voor de snelle saus
100 g paddenstoelen met zoveel mogelijk smaak, wilde zijn er als het heel winters is niet meer, neem dan half-om kastanjechampignons en shiitakes en voeg een handje gedroogde toe, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 glas witte wijn
crème fraîche
olijfolie
Bereiding
Boerenkool
- Breng genoeg water aan de kook om te zorgen dat de aardappelen straks net onderstaan. Voeg als het water kookt de plakjes knoflook en de aardappel toe. Kook ze net gaar, giet af, laat goed uitdampen.
- Zet terwijl de aardappels koken de saus (zie hieronder) op.
- Doe de aardappelen terug in de pan. Stamp een paar keer zodat ze breken maar geen puree worden. Meng er het ei en een derde van de boerenkool door. Maak op smaak met peper en zout en laat met gesloten deksel rusten.
- Verwarm een ruime koekenpan (of twee) met een scheut olie.
- Fruit daarin de ui en voeg de fijne knoflook en de paddenstoelen toe. Bak ze op hoog vuur mooi bruin.
- Meng de helft van de overgebleven boerenkool erdoor en schep goed om. Draai het vuur lager en laat in zo’n 5 minuten zacht worden.
- Voeg dan de laatste boerenkool toe, maal er peper & zout over, meng goed door elkaar en laat in nog een paar minuten ook zacht worden.
Snelle saus
- Verwarm een beetje olie in een steelpannetje en fruit er op hoog vuur de paddenstoelen en knoflook in. Blus als ze licht gebakken zijn af met witte wijn, voeg de crème fraîche en gedroogde paddenstoelen toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in 5 tot 10 minuten zachtjes tot ragout-dikte pruttelen.
- Breng op smaak met peper en zout.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Beste kant-en-klare andijviestamppotten? ‘Goede stamppot is comfort food, van deze knap je niet op’
Andijviestamppot is een grote favoriet in Nederland. Zelfgemaakt is ’ie het lekkerst. Maar waarom moeilijk doen? Supermarkten verkopen kant-en-klare varianten met gehaktballetjes of een spekje. Vier experts proefden blind zes merken. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Veel groenten kun je ook rauw eten, maar bij deze groenten moet je dat niet doen
Maryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: sperziebonen koken. -
Koken & Eten
Zakt je cake altijd in? Met deze tips van patissiers lukt hij altijd
Cake verveelt nooit en je kunt er oneindig veel variaties mee maken: van vanille tot kaneel en van chocolade tot appel. Maar hoe zorg je dat je baksel altijd lukt? Met deze tips van experts lukt het altijd.
-
Wat Eten We Vandaag: Kip tandoori traybake
Gemakkelijk en snel iets op tafel toveren? Ga dan voor een traybake. Je snijdt al je favoriete ingrediënten, legt het geheel op een bakplaat en schuift deze zo de oven in. Vanavond: een kip tandoori traybake. Kip tandoori is een traditioneel Indiaas gerecht, waarbij de kip wordt gemarineerd in yoghurt en diverse kruiden. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart
Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. Vandaag vieren we de dag van de pindakaas.