Borrelend conflict ten einde: Oekraïne overwint in soepoorlog met Rusland
Koken & EtenHet is natuurlijk peanuts in de ellende van de oorlog, maar hier speelt ook symboliek: Oekraïne heeft Rusland in ieder geval afgetroefd met soep.
Een al jaren borrelende kwestie rond de vraag of borscht (rode bietensoep) nu Oekraïens of Russisch is, werd kortgesloten door Unesco.
De culturele organisatie van de Verenigde Naties gaf de zegen aan de Oekraïense manier van bietensoep bereiden en plaatste de borscht of borsjtsj zelf voor Oekraïne op de lijst van wereldwijd te beschermen cultureel erfgoed. Een slag in het gezicht van Rusland dat ook de beroemde soep had willen annexeren als historisch Russisch erfgoed.
Zure gezichten derhalve in Moskou waar de uitspraak in Oekraïne juist voor vrolijkheid zorgt. En meer. ,,De overwinning in de borschtoorlog is van ons!”, riep de Oekraïense minister van Cultuur Olexander Tkachenko. ,,De Oekraïense borscht is gederussischeerd”, sneerde hij nog even naar Moskou.
Bietensoep is populair in veel landen
Minstens twee keer in de week wordt bij ons borscht gegeten
Op het in Parijs gevestigde Unesco-hoofdkwartier hielden ze wel een klein slagje om de arm met de formulering dat ‘nationale versies van borscht in meerdere landen in de regio wordt gegeten’. Borscht is dan ook erg populair in Rusland en andere voormalige Oostbloklanden. Maar door de erkenning van de enige echte borscht als Oekraïens wil de VN-organisatie in deze zorgelijke tijden kennelijk ook ‘een essentieel onderdeel van het Oekraïense familie- en gemeenschapsleven’ beschermen’.
De uitspraak in Parijs wordt ook onderschreven in het restaurant van de evenementenlocatie Het Turfschip in Etten-leur. Daar zijn sinds maart 62 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht in het hotel en in een aantal vergaderzalen die zijn omgebouwd tot slaapzaal. ,,Minstens twee keer in de week wordt bij ons borscht gegeten”, zegt Marjolein Hoondert die onder meer de keuken coördineert. De bietensoep wordt in Brabant gekookt door een van de vluchtelingen, een Oekraïense chef-kok, Igor Bochev, die voor de oorlog werkzaam was in Odessa.
Via Hoondert laat de chef-kok weten dat er in zijn thuisland liefst veertien soorten borscht gemaakt kunnen worden. Maar wat zijn nou de verschillen tussen de Oekraïense soep en de Russische?
Hoondert: ,,In Oekraïne gebruiken ze bijna altijd varkensvlees. In Rusland kan dat rundvlees of eend zijn. Het gebeurt dat er wel eens varkensvlees wordt gebruikt maar over het algemeen toch niet. Beide landen gebruiken bieten en aardappelen. Alleen in Rusland worden die in vierkantjes gesneden en in Oekraïne julienne ofwel in hele dunne reepjes.”
De Oekraïense borscht heeft bovendien selderij en paprika, aldus Hoondert. Dat zit niet in de Russische variant, die meer bonen en gezouten kool gebruiken. ,,Oekraïne gebruikt alleen verse kool en fors meer knoflook. Het lijkt wel op elkaar, maar het is toch wel erg verschillend. Scheelt wel of je varkensvlees of rundvlees gebruikt en paprika en selderij zorgen ook voor een aparte smaak.” Tenslotte blijkt ook de manier van serveren is anders. In Oekraïne komen er kleine broodjes bij die zijn ingesmeerd met olie en kruiden. In Rusland eten ze borscht met een zoet, donker roggebrood.
‘Russische keuken’
Wat is het volgende wat ze verzinnen? Erkenning van varkensvlees als een ‘Oekraïens nationaal product’?
De soepoorlog tussen Oekraïners en Russen begon lang voor het recente schieten, in mei 2019, toen een bericht op het officiële Twitter-account van Rusland tot verontwaardiging leidde in Kiev. Want de Russen beweren daarin keihard dat borscht ‘een van de beroemdste en populairste gerechten in Rusland is en een symbool van de traditionele keuken’. Alsof Oekraïne niet bestaat. Bovendien, zo werd gesteld, komt het woord borscht van het Russische woord voor berenklauw, dat ooit als soepbasis werd gebruikt in het middeleeuwse Rusland.
Oekraïners reageerden furieus op de claim en beschuldigden de Russen van geschiedvervalsing en het annexeren van hun soep. Het ministerie van Cultuur in Kiev meldde de Oekraïense manier van soep bereiden prompt aan bij Unesco. De Franse gastronomische gids Michelin werd door de Oekraïners op het matje geroepen toen die het gerecht had ingedeeld bij de Russische keuken.
Nu er een echte oorlog woedt lijkt het soepgevecht bijna ongepast, maar in Oekraïne ziet men dat toch anders: Rusland is op zoveel fronten bezig met de toe-eigening van het culturele erfgoed van andere voormalige Sovjetrepublieken. Dus blijf af van onze soep.
In Moskou waren de druiven uiteraard zuur. ,,Wat is het volgende wat ze verzinnen? Erkenning van varkensvlees als een ‘Oekraïens nationaal product’?”, schamperde Maria Zakharova, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Marjolein Hoondert zal het Russische protest worst zijn. Er is maar een borscht en die is Oekraïens, vindt ze. ,,En ik vind hem super lekker, wij eten hem hier bijna elke dag.”
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Zandkoekjes met pistachenootjes, citroen en witte chocolade
Zandkoekjes zijn alom geliefd; deze speciale variant met citroen, witte chocolade en pistache is extra bijzonder. De witte chocolade zorgt voor een zoet-romige smaak. -
Koken & Eten
Personeel van dit restaurant scheldt gasten uit en die pikken het nog ook
Na Australië en Engeland is het restaurant binnenkort ook in Nederland te vinden: Karen’s Diner. En dit is niet zomaar een restaurant, het doel van het personeel is namelijk om je zo grof mogelijk te behandelen. -
Wat Eten We Vandaag: Gnocchi carbonara
Carbonara vindt zijn oorsprong in Italië. Van restjes pasta, kaas, ei en spek kon men een goedkope maaltijd maken. In Nederland gebruiken we graag room voor spaghetti carbonara, maar in dit recept houden we vast aan het origineel zónder room. Wel gebruiken we gnocchi in plaats van pasta. -
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Koken & Eten
Fruit: deze soorten moet je echt even afspoelen voor je een hap neemt
In de zomer eten veel mensen flink wat meer fruit omdat het aanbod zo groot en gevarieerd is. Dat levert je aardig wat vitamines op, maar wist je dat je ongemerkt ook aardig wat pesticiden binnenkrijgt? Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar zijn overal aanwezig, aldus toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt het om alles goed af te spoelen onder de kraan?
-
Wat Eten We Vandaag: Flammkuchen met geitenkaas en spinazie
Flammkuchen vindt zijn oorsprong in de Elzas bij de Duist Franse grens. Traditioneel wordt flammkuchen gemaakt met spekjes en ui. Bij deze vegetarische variant zijn de spekjes weggelaten en is geitenkaas toegevoegd voor een rijke en romige smaak. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past.