Minderen met vlees: Deze worsten helpen daar een handje bij
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal testen worstenmaker Samuel Levie en gezondheidswetenschapper Terry Schouten de hybride worstenlijn van Stegeman.
Hoewel het overgrote deel van Nederland nog steeds vlees eet, is er ook een aanzienlijke groep die zegt te willen minderen. Dat bleek eerder uit de jaarlijkse Vegamonitor, een grootschalig onderzoek naar de vleesconsumptie van Nederlanders. Bijna 34 procent van de huishoudens had het voornemen om in 2021 minder vlees te gaan eten. Dat klinkt veelbelovend, maar in de praktijk gaan dit soort veranderingen niet zo snel, weet organisatie Natuur & Milieu.
In lijn met deze ontwikkeling liet de bekende vleesproducent Stegeman eerder dit jaar ook al een enquête uitvoeren en wat bleek? In huishoudens waarin vleeswensen variëren; waar de één bijvoorbeeld flexitariër is, terwijl de ander dagelijks een gehaktballetje eet, geeft minstens een derde aan te willen minderen met vlees. Met name jongeren van onder de 30 zijn stellig: vanwege milieu- of gezondheidsredenen willen ze minder vlees eten, aldus onderzoeksbureau PanelWizard.
Worstjes met groenten en minder vet
Om op de veranderde markt in te spelen én de impact van de vleesindustrie te beperken, bedacht Stegeman iets nieuws. De ‘kan ook anders’-reeks bestaat uit bekende Stegeman worsten - Baton, Cervelaat en Mini Baton, gemaakt van deels vlees en deels groenten én bevat minder vet. Daarin zijn ze overigens niet de eerste; vleesproducent Unox lanceerde in mei hun chipolataworstjes met deels vlees, paprika en kidneybonen.
Ik heb de hybride hamburger van Robert Kranenborg ooit gegeten: de Kranenburger. Die was heerlijk
,,Je ziet dat mengvormen in opkomst zijn’’, zegt Terry Schouten, gezondheidswetenschapper van Gezondeten.nl. ,,Er bestaan al ontzettend veel producten waarbij wordt gespeeld met de vlees-groentenverhouding. Het is dus niet vernieuwend. Al zijn er nog weinig grote vleesproducenten die met dit soort producten komen.’’
Ervaren worstenmaker Samuel Levie is zelf een vleesliefhebber, maar noemt de ontwikkeling zeer positief: ,,Dat vleesproducenten over producten nadenken die gezonder, duurzamer en diervriendelijker zijn is een goede zaak. Máár het moet wel lekker zijn, anders wordt de vleesliefhebber echt niet enthousiast.’’
Instapmodel
Qua mengvormen is de worst van Stegeman zeker niet de lekkerste die worstenmaker Levie ooit geproefd heeft. ,,Ik heb de hybride hamburger van Robert Kranenborg ooit gegeten: de Kranenburger. Die was heerlijk. Zelf maak ik weleens steaktartaar met watermeloen en als Brandt & Levie ontwikkelden we een serie hybride hotdogs.’’
Deze variant is te vergelijken met de ‘normale’ worst van Stegeman, is zijn oordeel. ,,Niet vies. Ook niet bijzonder. Het proeft iets zurig en een beetje rokerig’’, vindt Levie. ,,Daarom denk ik dat de consument het wel kan waarderen.’’ Dat de mengvorm qua smaak weinig onderdoet voor de cervelaat van 100 procent varkensvlees, is niet zo gek. ,,De verhoudingen zijn ook wel magertjes’’, valt Schouten op.
,,Voor de productie van de worst is per honderd gram maar 15 tot 17 procent groenten gebruikt. Je verliest daarom weinig aan smaak en beleving. Het is daarmee ideaal voor mensen die willen minderen met vlees en tegelijkertijd bang zijn voor verandering. Aan de andere kant is het ook een beetje jezelf voor de gek houden, zeker als je beweegredenen zijn om minder vlees te eten.’'
Waarom wel?
Volgens Schouten is er wel een ander groot voordeel. De mengvorm bevat namelijk 30 procent minder vet dan normale vleesworsten. Bovendien bevat de worst groenten - zij het schaars - en dus vitamines. ,,Nederlanders eten structureel te weinig groenten. Slechts 16 procent komt aan zijn dagelijkse portie groenten, bleek uit de meest recente voedselconsumptiepeiling. Met deze worst kun je mensen onbewust toch iets gezonder later eten.’’
Qua andere hybride vleesproducten raadt zij FiftyFifty aan met - je raadt het al - 50 procent vlees en 50 procent groenten. ,,Met een verdeling als deze kun je als consument aanzienlijk meer impact maken op je eigen gezondheid en het milieu. Wellicht de moeite waard om een keer te proberen als je minder vlees wil gaan eten maar nog even geen afscheid wil nemen van je gehaktballetje.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Met video
Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’
Op alle drankverpakkingen zou statiegeld moeten zitten, niet alleen op blikjes en plastic flessen. Dit zeggen milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot naar aanleiding van de invoering van statiegeld op blikjes. -
Wat Eten We Vandaag: Stevige zwarte bonensoep met pompoen en Griekse yoghurt
Zwarte bonen zijn een bron van eiwitten en vezels. Die kun je dus gerust gebruiken als basis van een voedzame maaltijdsoep. -
PREMIUMKoken & Eten
Do’s-and-don'ts als je uit eten gaat: stapel lege borden vooral niet op en andere tips
De horeca kampt een schreeuwend tekort aan personeel, maar doen toch hun uiterste best om jouw uitje zo zorgeloos mogelijk te maken. Hoe kunnen gasten hun steentje bijdragen om het voor iedereen leuk te houden? Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo legt het uit.
-
Koken & eten
Waarom een ijsje met een houten lepel eten voor sommige mensen verschrikkelijk is
Er doen veel verhalen de ronde over eten en drinken. Deze week: houten ijslepels. Laura Obdeijn zoekt uit het zit. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Kampioentjes met gegrilde courgette, feta en walnoten
Deze belegde kampioentjes zijn ideaal voor wie met de lunch een fikse portie groenten binnen wil krijgen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.