Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Koken & etenVolgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen.
Delen per e-mail
Eten weggooien is zonde. Veel delen van groenten en fruit zijn gewoon eetbaar, waaronder de stam van een broccoli, terwijl dat ding vaak in de prullenbak verdwijnt. Hieronder vind je zes tips om de stam toch te gebruiken.
1. Broccoli-noodles Of moeten we zeggen ‘broccolitini’? De stronk van de broccoli is net als courgette, biet of wortel enorm geschikt om gezondere noedels van te maken. Gebruik hiervoor een spiralizer zoals gedaan wordt in deze video.
2. Broccoli-rijst Door de knapperige structuur van de stam vermaal je ‘m perfect tot groenterijst. Een heerlijke variatie op normale rijst wanneer je minder koolhydraten wilt eten.
3. Gebruik in de soep Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de roosjes gewoon aan de stronken laten zitten en de stam in stukjes meekoken. Ze geven het geheel een romige smaak.
4. Maak er een dip van Voeg citroensap, (sesam)olie, knoflook, zout en peper toe aan de gekookte broccolistronken en zet de keukenmachine op volle toeren. Resultaat? Een ontzettend gezonde groene dip zonder ook maar íets van voedsel te verspillen.
5. Broccoli-koolsla Wat dacht je van een broccoli-coleslaw waarbij we de kool vervangen door broccolistronken? Of voeg hem als extraatje toe.
6. Broccoli-pesto Staat er pasta op het menu vanavond: maak pesto van broccoli. Benodigdheden? Broccolistronken, basilicum, Parmezaanse kaas, knoflook, citroensap en een scheutje olijfolie.
Hier vind je het recept voor spaghetti met ansjovis en broccoli van Hugo Kennis. Hij gebruikt ook de steel van de broccoli vanwege de smaak en de bite:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Netflix-docu ‘Seaspiracy’ zorgt voor ophef: veel visfans bedanken voortaan voor lekkers uit zee
Wie de Netflix-documentaire Seaspiracy ziet, gaat nadenken over zijn eigen visconsumptie. Vleesvervangers als falafel, Quorn en tofu kennen we inmiddels, maar er zijn ook smakelijke visvervangers op de markt. Hieronder vind je inspiratie. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Koken & eten
Lust jij geen spruitjes? Dat ligt aan je genen
Gruwel je van bepaalde groenten zoals broccoli, kool en spruitjes? Dat ligt misschien aan je genen. Dat stellen althans enkele Amerikaanse wetenschappers. -
PREMIUM
Ramadan in coronatijd: moslima’s koken warme hap voor daklozen in een gesloten restaurant
Opnieuw kunnen Nederlandse moslims door corona de ramadan niet samen vieren. Maar tien vrouwen uit Amsterdam laten zich daardoor niet uit het veld slaan. -
Wat Eten We Vandaag: Panzanella salade met zelfgemaakte vinaigrette
Deze typisch Italiaanse broodsalade vindt zijn oorsprong in het prachtige Toscane. Van origine een recept voor de arme bevolking, gemaakt van restjes oud brood en tomaat. Tegenwoordig een klassieke salade en nog lekkerder met een olijfolie van goede kwaliteit.
-
Nederlandse meelwormenkweker in Franse handen: kans om mensen insecten te laten eten
De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Die ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie. Van de meelwormen kunnen onder meer voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook gewoon vleesvervangers. -
Enschede kijkt uit naar opening biefstukrestaurant Loetje
Het bekende biefstukrestaurant Loetje komt naar het Volkspark in Enschede. Dat bericht kwam in mei 2019 naar buiten. Daarna bleef het stil. „De opening zal niet lang meer op zich laten wachten”, belooft de keten nu. -
Koken & eten
Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten?