Buurtkok Anita Arnold.
Volledig scherm
Buurtkok Anita Arnold. © Erik van 't Hullenaar

Buurtkok Anita blijft bami maken, coronavirus of niet: ‘In de keuken staan is mijn passie’

Het is een rare spagaat: de buurthuizen waarvoor Anita Arnold wekelijks kookt zijn gesloten, maar meer buurtgenoten dan ooit kunnen nu wel een gezonde kant-en-klaarmaaltijd gebruiken. 

‘Buurtkok Anita’ moet je niet vragen om weken op haar handen te gaan zitten. ,,Man, het idee”, zegt ze. De Arnhemse kookt dan ook stug door. ,,In de keuken staan is mijn passie. Ik hou ervan om groepen mensen aan tafel te krijgen.” Nu dat laatste even wordt afgeraden, kookt ze warme maaltijden om af te halen. 

Bami gaat ze maken, zegt ze, in de keuken van Huis voor de Wijk. Dat gaat daar handiger dan thuis. De boodschappen moet ze nog doen. ,,Ik hoop dat alles er nog is. Als de spullen voor een lekker soepje en bami met verse groenten al weg gehamsterd zijn, dan verzin ik ter plekke iets anders.” Improviseren zal het probleem niet zijn voor Arnold, die halal vlees gebruikt en die van elk gerecht een vegetarische variant kan bedenken. 

Rustig samen eten

Quote

Veel in het dagelijks leven wordt beter als je de tijd neemt en de mogelijk­heid krijgt om rustig samen te eten

Buurtkok Anita

Buurtkok Anita kookt al zo'n acht jaar, onder meer voor wijkcentrum De Hobbit en Huis voor de Wijk. Ze ondersteunt daarmee als vrijwilligster het werk van welzijnsorganisatie Rijnstad en de Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen. ,,Veel in het dagelijks leven wordt beter als je de tijd neemt en de mogelijkheid krijgt om rustig samen te eten", legt ze uit. ,,Aan tafel.” 

Die tijd komt wel weer en tot dan kookt Buurtkok Anita voor de bewoners van Malburgen, Het Duifje en Immerloo die er alleen voor staan en geen kant op kunnen. Nu nog voor een handjevol klanten, maar ze hoopt dat dat snel verandert. Wie een maaltijd wil, kan contact met haar opnemen via Facebook. Zoek op: Buurtkok Anita. Een maaltijd kost 2 tot 3 euro. Maaltijden kunnen worden bezorgd of afgehaald.  Verschillende Arnhemse hulporganisaties hebben de koppen bij elkaar gestoken om te kijken wat ze samen voor de stad kunnen doen tijdens de coronacrisis.