Ceo van Schotse bierbrouwer betaalt ontevreden winnaars reclamestunt 470.000 pond uit eigen zak
James Watt, ceo van de Schotse bierbrouwerij BrewDog, heeft 470.000 pond uit eigen zak betaald aan de ontevreden winnaars van een ‘massief gouden bierblikje’ uit een reclamecampagne. Nadat de Engelsen massaal het bewuste bier hadden gekocht, bleken de blikjes niet van massief goud.
BrewDog lanceerde in 2020 een reclamecampagne waarin het beweerde dat er vijftig massief gouden bierblikjes te winnen waren. Het enige wat je hoefde te doen was bier van dit merk te kopen, want de gouden blikjes zaten verstopt in kratten bier. De campagne sloeg enorm aan in het Verenigd Koninkrijk en mensen begonnen massaal bier te hamsteren. Op sociale media gonsde het van de berichten over hoeveel bier mensen hadden ingekocht in de hoop zo’n gouden blikje te vinden, aldus The Guardian.
De gelukkige winnaars waren verbaasd toen zij erachter kwamen dat het blikje niet van massief goud was, maar slechts verguld. Het goud dat erin was verwerkt was toch nog 10.000 pond waard, bleek volgens The Guardian, nadat een prijswinnaar de werkelijke waarde bij goudhandelaren had opgevraagd. Maar geen 15.000 pond, zoals BrewDog en Watt in hun reclame-uitingen hadden beweerd. Zo plaatste Watt online in totaal vijftig berichten op zijn persoonlijke socialemedia-accounts waarin hij onder meer beweerde dat de blikjes van massief goud waren en dat de waarde van een blikje 15.000 pond was.
Een aantal van hen besloot het hier niet bij te laten zitten. Zij stapten naar de Britse reclamecodecommissie, omdat zij vonden dat zij waren misleid. De commissie begon een onderzoek en verklaarde de klachten gegrond.
Boetekleed
Op zijn LinkedIn-pagina trekt Watt het boetekleed aan. Hij vindt de uitspraak van de Britse reclamecodecommissie terecht en verontschuldigt zich voor zijn misleidende berichten. Hij was er naar eigen zeggen onterecht van uitgegaan dat de bierblikjes van massief goud waren en spreekt over ‘excessief enthousiasme’. Ook haalt hij de ‘enorme mediastorm’ aan die op gang kwam, nadat winnaars zich ‘terecht beklaagden over hun prijs’. De sfeer werd volgens hem zelfs ‘grimmig’ en hij vindt dat hij voorzichtiger had moeten zijn.
Watt wilde niet dat de bierbrouwerij moest opdraaien voor zijn fout. Daarom nam hij zelf contact op met alle prijswinnaars die niet tevreden zijn, met het aanbod om hun de waarde van hun prijs in geld uit te betalen van zijn eigen geld. Watt is sindsdien veertig gouden bierblikjes rijker en 470.000 pond armer.
'Roze bier voor meisjes’
BrewDog staat bekend om zijn spraakmakende marketingstunts. Zo heeft de bierbrouwerij in het verleden een campagne gelanceerd die aandacht vroeg voor de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zij brachten toen ‘roze bier voor meisjes’ uit, dat tegen een lagere prijs werd verkocht aan iedereen die zich kon identificeren als vrouw. Eerder lanceerde het merk al ‘transgender-bier’.
Volgens marketingexpert Rupert Parker Brady is de actie met de gouden bierblikjes succesvol gebleken, omdat veel mensen driftig blikjes bier zijn gaan kopen. Daarnaast kun je met antireclame ook een groep volgers creëren die dit echt gaaf vindt. Dat betekent volgens Brady ook dat je af en toe misstappen begaat, omdat je verkeerd wordt begrepen: ,,Er zijn professionele partijen die hierbij kunnen helpen, maar als je goedbedoelde adviezen in de wind slaat, dan heb je al gauw een probleem. Mijn inschatting is dat dit niet de eerste activistische manier van reclamemaken is van dit bedrijf. Deze ceo bedenkt iets en dan wil hij het gelijk uitvoeren. Je kunt je ook afvragen in hoeverre hij dat half miljoen terugverdient. De campagne trok immers veel aandacht. Op de lange termijn heeft de door hem geboden oplossing een hoog sympathiegehalte en zal die de brouwerij geen windeieren leggen.’’
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Wat Eten We Vandaag: Groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood
Deze vegetarische groenteburgertjes uit de airfryer op Libanees platbrood zijn lekker en voedzaam. De burgers zijn gemaakt van rode linzen en wortel en lijken een beetje op falafel. De zelfgemaakte limoen-yoghurtsaus geeft het gerecht een frisse touch. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten
Geen frisdrank maar water met een geurtje: dit zijn de voor- en nadelen
Water drinken is hip. Daarom verschijnen er steeds meer smaakmakers om het glaasje leidingwater op te fleuren. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Wat Eten We Vandaag: Speculoos-ontbijttaartje
Begin de dag feestelijk met dit speculoos ontbijttaartje. Lekker en voedzaam dankzij de havermout. Het taartje is warm het lekkerst, maar je kunt ‘m ook eerder afbakken en een paar dagen in de koelkast bewaren. -
-
-
PREMIUM
De ‘verrotte cultuur’ achter hipsterbiermerk BrewDog
Brouwerij BrewDog verovert de wereld met hipsterbier en eigen kroegen, maar achter de gelikte marketing en het imago van vrijbuiters gaat een ‘verrotte bedrijfscultuur’ schuil. -
Wat Eten We Vandaag: Auberginehachee met aardappelpuree
Hachee is een traditioneel stoofgerecht, wij hebben een vegetarische variant bedacht waarbij het rundvlees wordt vervangen door aubergine en paddenstoelen. De structuur van deze groenten komt dicht in de buurt van draadjesvlees.