Chef-kok François Geurds steunt Rotterdamse daklozen met gouden oliebollen en een feestmaal
Koken & EtenKoken voor daklozen is tweesterrenchef François Geurds niet vreemd, maar dit jaar staat er wel iets heel bijzonders op het menu. Al vier jaar organiseert Geurds speciale evenementen, van barbecues tot diners, om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor daklozen in Rotterdam. Deze keer pakt hij uit met een kerstmaaltijd én speciale gouden champagnebier-oliebollen.
Het is even aanpoten geweest, maar Geurds is klaar met de voorbereidingen voor 31 december. Die dag worden er wel zeshonderd maaltijden uitgedeeld en nog veel meer oliebollen gebakken. ,,Het kerstdiner koken we voor de daklozen”, vertelt de man achter FG Food Labs. ,,De oliebollen verkopen we om geld voor hen in te zamelen.”
Het is natuurlijk een heel zwaar jaar geweest voor de horeca, maar daklozen moeten iedere dag vechten
Door de pandemie wordt voor Geurds nog eens extra bevestigd hoe belangrijk het is om aandacht voor daklozen te vragen. ,,Het is natuurlijk een heel zwaar jaar geweest voor de horeca, maar daklozen hebben hun hele leven geen dak boven het hoofd”, legt hij uit. ,,Zij moeten iedere dag vechten. Vanwege de pandemie is het gebaar dit jaar wel extra speciaal. Het geeft me een goed geval dat ik iets bij kan dragen.”
Vanwege de voorzorgsmaatregelen worden de maaltijden dit jaar afgehaald en door onder meer opvanghuizen gedistribueerd. ,,We hebben dit jaar van alles op het menu staan”, vertelt de kok over het kerstdiner. ,,Tonijn, stamppotten, vleesgerechten. En we doen er nog wat oliebollen bij.”
Lees verder onder de foto.
Bladgoud en champagnebier
Het idee voor de champagnebier-oliebollen ontstond uit de samenwerking die Geurds heeft met brouwerij De Goede & De Stoute. ,,Ik was natuurlijk al met deze daklozendiners bezig en toen kwamen zij met het idee om daarvoor speciale oliebollen met champagnebier te ontwikkelen”, vertelt Geurds. Het ontwikkelen van het recept ging van een leien dakje. ,,Je moet het altijd even testen, maar dat ging al snel prima. Ze zijn goed gelukt.”
Mensen reageren verbaasd als ze horen hoeveel daklozen er zijn in Rotterdam
Alle opbrengsten van de oliebollen gaan naar nieuwe maaltijden voor daklozen. ,,Voor 25 euro krijg je vijf oliebollen, waarvan één met bladgoud”, aldus de kok. ,,In alle oliebollen zit champagnebier.” De oliebollen zijn online te bestellen (via takeaway@fgrestaurant.nl, red.) en kunnen tussen 12.00 uur en 15.00 uur voor de deur van FG Restaurant in Rotterdam opgehaald worden.
,,Zo kunnen we ervoor zorgen dat we ons aan de richtlijnen houden en dat er geen lange rij komt te staan”, zegt Geurds. Wanneer alle oliebollen verkocht zijn, zit de dag er nog niet op. ,,Wanneer we klaar zijn met de verkoop, focussen we ons op de maaltijden voor de daklozen.”
Rotterdamse daklozen
De chef-kok vindt het belangrijk dat hij mensen bewuster maakt van de situatie van daklozen in Rotterdam. ,,In deze coronatijd denkt iedereen aan zichzelf”, licht hij toe. ,,Ik denk dat het ook belangrijk is om in je eigen stadje aan andere mensen te denken. Er zijn in Rotterdam naar schatting 30.000 daklozen. Daar staan wij nooit bij stil.”
Het is volgens Geurds belangrijk om in je eigen omgeving te bekijken wat je voor anderen kunt betekenen. ,,We zijn natuurlijk veel bezig met goede doelen in het buitenland, maar kijk ook eens in je eigen stad”, aldus de kok. ,,Ik merk dat dat besef er bij veel mensen niet is. Die hebben helemaal niet in de gaten dat er zo veel daklozen zijn in Rotterdam.”
Geurds is blij dat hij met zijn initiatieven bij kan dragen aan het bewustzijn rondom het probleem. ,,Als je de situatie uitlegt aan mensen, krijg je vooral verbaasde reacties”, zegt hij. ,,Vooral vanwege het grote aantal daklozen dat in de stad leeft. Het is misschien een druppel op de hete plaat, maar het is wel een beginnetje toch?”
Meer zien? Bekijk hier video’s over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Eenzame ouderen blij met maaltijd van voedsel dat supermarkt weggooit: ‘Ken geen beter restaurant’
Supermarkten gooien iedere dag een hoop eten weg. En veel mensen zijn eenzaam. Twee problemen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Toch worden ze in Woerden tegelijkertijd opgelost.
-
PREMIUM
We gooien elke dag 700.000 broden weg, maar je kunt ze prima recyclen: ‘Mijn zoon vroeg: papa, waarom stuur je dat brood niet naar Afrika?’
WAGENINGEN - Elke dag worden in ons land 700.000 broden te veel gebakken. En aangezien niemand van oud brood houdt, worden die broden vermalen tot veevoer of weggegooid. Zonde, vinden ze in Wageningen. Drie bakkers hebben iets bedacht om vers brood te kunnen bakken met oud brood. Wel zo goed voor het milieu. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Minder suiker eten: vooral de manier waarop je het binnenkrijgt is belangrijk
Wordt dit jaar voor jou het jaar van minder suiker? Geweldig idee voor je gezondheid, vinden de experts. Ze geven vijf concrete tips waarmee je meteen aan de slag kunt. -
PREMIUMDe Pollepel thuis
‘Sterrenstamppot’ van François Geurds: tegen zo’n sukadelapje kan oma niet op
Niets lekkerder dezer dagen dan een kom dampende snert of een troostrijke winterstamppot. Maar hoe smaakt zo’n oud-Hollands gerecht als het bereid wordt door een echte sterrenchef? Kan hij het beter dan oma? Voor de Pollepel Thuis haalden we stamppot en erwtensoep bij FG Restaurant (twee Michelinsterren).