Chocolade is echt gezond, zeker tijdens de wintermaanden
Chocolade maakt gelukkig. Dat wordt bij hoog en laag beweerd door zoetekauwen én wordt nu ook bevestigd door de wetenschap.
Volgens onderzoekers van de Duitse Maarten Luther-Universiteit (MLU) en het Max Rubner-Institut werkt chocolade uitstekend tegen de winterblues. Ze hebben ontdekt dat cacaobonen, cacaoboter, cacaopoeder en pure chocolade een bron van vitamine D2 zijn, iets waar we tijdens de wintermaanden allemaal behoefte aan hebben.
Dat zegt ook voedingsdeskundige Gabriele Stangl van het MLU. ,,Veel mensen komen naar moeilijk aan genoeg vitamine D. Dat probleem wordt tijdens de winter alleen maar groter.'' Door het gebrek aan zonlicht loop je immers snel een vitamine D-tekort op, dat behalve voor chagrijnige gezichten ook voor een wankelend immuunsysteem zorgt.
Volgens Stangl krijgen mensen zowat 90 procent van hun vitamine D van de zon. Met de juiste voedingsmiddelen kan je de voorraad vitamine D wel aanvullen. En één van die voedingsmiddelen is dus pure chocolade. Melkchocolade en witte chocolade bevatten veel minder vitamine D.
Af en toe een reepje
Stangl waarschuwt nog dat het géén goed idee is om onbeperkt van de lekkernij te eten, maar af en toe een reepje kan dus geen kwaad. Andere voedingsmiddelen die een handje kunnen helpen: vis zoals tonijn of sardientjes, yoghurt, melk, kaas, eieren en sinaasappelsap.
Bekijk hier hoe je chocolade lava cakes maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Paella met gegrilde groenten en olijven
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Wat Eten We Vandaag: Grieks lamsvlees met bonensalade
Heerlijk Grieks lamsvlees maak je met dit recept. Het vlees krijgt een frisse smaak door het oliemengsel van citroen, knoflook, oregano en tijm. -
PREMIUM
Diëtiste keurt premium-ontbijtgranen. 'Soms zelfs meer suiker dan in Oreo-koekjes'
Met extra ingrediënten als een snuifje zout en appel of superbessen wurmen de premium-ontbijtgranen zich steeds prominenter in de winkelrekken. Maar zijn die beduidend duurdere muesli en granola ook daadwerkelijk gezonder? Op onze vraag wentelde diëtiste Iris Daems zich in deze chique granen. ,,Dit blijft een slecht ontbijt.'' -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Havermout bonbons
Deze havermout bonbons maak je met dadels en natuurlijk havermout. Maak ze af met verschillende soorten chocolade, pistachenootjes, fruit en kokos en jouw bonbons zijn klaar om van te genieten. Heerlijk voor bij de koffie of als afsluiting van een diner. -
3 redenen waarom je gewicht voortdurend schommelt
Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met de weegschaal. Wie er geregeld op staat, merkt dat er voortdurend andere cijfers op het schermpje verschijnen. Maar hoe komt dat nu dat je gewicht zo schommelt? Twee voedingsdeskundigen geven uitleg.