Chocoladerepen: aantal smaken explodeert en smaken steeds raarder
Voor jou getestChocolade met zeewier, biet of zoute drop: je koopt ’m gewoon in de supermarkt. Maar proef je die onorthodoxe ingrediënten überhaupt? En hoe smaken die dan?
Delen per e-mail
,,Moet je proeven”, glundert Paul van Dijk. ,,Deze is ook bijzonder.” Op het oog verraden de aangesneden stukjes chocolade op zijn schoteltje in niets hun onstuimige karakter. Het spul heeft echter nauwelijks de tong geraakt of de hele mond staat in lichterlaaie. ,,Dit is een reep met 0,3 procent Carolina Reaper”, lacht Van Dijk, terwijl er om hem heen naarstig wordt gezocht naar bluswater. ,,Uitgeroepen tot de heetste chilipeper ter wereld.”
Het kan nog veel gekker, weet Van Dijk, die voor chocoladeverkopers.nl de aardbol afspeurt naar bijzondere repen. Wat te denken van die Taiwanese reep met garnalen, limoenblad, citroengras en galangawortel; een garnalencurry in een chocoslof. ,,Of neem deze reep van het Oostenrijkse Zotter, met een ganache van kaas.”
Eenmaal uit de wikkel dringt de weeïge fonduewalm al snel de neus binnen. Van Dijk: ,,Kaas en chocola is op zich een geniale combinatie. Alleen niet in een houdbare reep.”
Exotische buitenbeentjes? Misschien. Maar het kan de aandachtige consument niet zijn ontgaan dat de onorthodoxe smaakcombinaties de laatste jaren ook in de Nederlandse supermarkt aan een opmars bezig zijn. Sinaasappelpindakaas. Gin-tonic-kruidnoten. Komkommerprik. Geen plek in de grootgrutter echter waar zo lustig buiten de lijntjes wordt gekleurd als het chocoladeschap.
Op zich is die innovatiedrang niet nieuw, zegt chocolatier Marc Willemse. ,,In bonbons wordt van oudsher geëxperimenteerd met - inmiddels geijkte - smaaktoevoegingen als kers, munt of likeur. Maar in repen is het een nieuwe ontwikkeling.” Van Dijk: ,,De laatste tijd is het geëxplodeerd. Het wordt steeds raarder.”
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Vis uit blik saai? Niet met deze recepten
Vis uit blik minderwaardig? Welnee, als je maar goeie blikken koopt, vindt Bart van Olphen. Zijn tweede boek met recepten met vis uit blik is net uit. Drie makkelijke gerechten. -
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde pita’s met homemade vegaballetjes
Het is weekend en dus heb je de tijd om uit te pakken. Daarvoor zijn deze gevulde pita’s perfect geschikt voor: je maakt zelf de vegaballetjes en ook de knoflooksaus is zelfgemaakt. Dat wordt smullen! -
Deze bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Italiaanse bonenschotel staat binnen 15 minuten op tafel.
-
PREMIUM
Verfijnde spijs én wijn bij Martine in de keuken
Restaurant Avalon Wijn en Spijs in De Steeg heeft niet voor niets wijn voor het woord spijs staan. The place to be voor iedere wijnliefhebber. -
Deze Helmondse zussen verkopen miljoenen flessen frisdrank
De Nederlandse tweelingzussen Raissa en Joyce de Haas (28) maken vanuit Londen furore met hun luxe en suikervrije frisdrankjes. De twee - geboren in Helmond, getogen in Antwerpen - richtten vijf jaar geleden Double Dutch Drinks op en verkochten al meer dan 10 miljoen flessen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de jonge ondernemers in de prestigieuze 30 under 30 Europe-lijst gezet. ,,Wij waren nooit zo van het bier.’’ -
Koken & eten Gasten McDonald’s in paniek om losgelaten rat
In een McDonald’s in Newark, New Jersey, brak paniek uit nadat een man een rat losliet in het restaurant. Op beelden is te zien hoe de man met de rat in een plastic doos binnenstapt in de McDonald’s. Zodra hij de rat loslaat breekt er paniek uit.