Coronacrisis geeft maaltijdboxen een enorme boost
koken & etenSteeds meer consumenten kiezen voor gemak en laten hun spullen thuisbezorgen. Zo ook hun dagelijkse boodschappen. Inkomsten van verkopers van maaltijdboxen tijdens de coronacrisis zijn nooit zo hoog geweest, laten cijfers van ABN AMRO zien.
Een maaltijdbox, een pakket dat thuis voor je deur wordt afgeleverd met daarin recepten en de benodigde ingrediënten om maaltijden klaar te maken, is handig. Je hoeft niet meer naar de supermarkt en je hoeft niet na te denken over wat je nu weer moet klaarmaken als diner. Wie een abonnement afsluit, krijg het pakket meestal wekelijks op de mat.
De verkoop van deze dozen is enorm omhooggeschoten. In de Verenigde Staten heeft CNBC (Consumer News and Business Channel), een zakelijk televisieprogramma, onderzoek gedaan naar de uitgaven aan maaltijdboxen. Die zijn tot en met half mei blijkbaar verdubbeld. De waarde van het Amerikaanse bedrijf Blue Apron, verkoper van maaltijdboxen, schoot omhoog.
Ook in Nederland steeg de omzet van de aanbieders van maaltijdboxen. HelloFresh, Ekomenu en Marley Spoon verkochten veel meer abonnementen tijdens de coronacrisis. Volgens data van ABN AMRO besteedde de consument in maart 85 procent en in april 87 procent meer aan deze bedrijven dan in dezelfde periode vorig jaar.
Diverse redenen
Consumenten kozen om diverse redenen voor deze maaltijdboxen tijdens de coronacrisis: ze wilden rijen en supermarkten mijden, de tekorten in de schappen stonden hen tegen en dan was daar natuurlijk ook nog het gemak van het laten thuisbezorgen. Nu de lockdown steeds meer versoepelt, verdwijnen deze aankoopmotieven gestaag. Toch verwacht ABN AMRO dat de cijfers hoog zullen blijven. Uit recente cijfers van een onderzoek van onderzoeksbureau Collier International blijkt dat 40 procent van de Nederlandse consumenten meer producten online wil gaan bestellen. Lekker makkelijk.
Bovendien werd er eerder, in een onderzoek van ABN AMRO in 2018, als reden om geen maaltijddoos in huis te halen, door 60 procent van de ondervraagden gezegd dat ze liever zelf boodschappen deden. Nu het boodschappen doen minder aantrekkelijk is, stapt de consument misschien toch liever over op een maaltijdbox. Ook vond 40 procent het vervelend om thuis te moeten blijven voor de bezorging. Nu men meer is gaan thuiswerken hoeft dat misschien geen probleem meer te zijn. Uit onderzoek van Intermediair en de Nationale Vacaturebank blijkt dat deze omslag voor ongeveer 50 procent van de werknemers goed bevalt en dat ze dit in de toekomst als een blijvertje willen zien.
Populariteit blijft
Ook in de transactiedata van juni is nog steeds te zien dat de maaltijdbox goed valt. In de eerste weken zijn de cijfers zelfs harder gegroeid dan die van online-supermarktboodschappen. Wel kan de aankomende recessie zorgen voor een daling in aankopen, de maaltijdboxen blijven namelijk relatief duur. In 2018 gaf 33 procent van de consumenten al aan dat de prijs een bezwaar was. Als de werkloosheid stijgt en de koopkracht daalt zal de prijs nog meer een rol gaan spelen.
Er is ook kritiek. Bij de Facebookposts van aanbieders van maaltijdboxen laten klanten als commentaar achter dat de dozen te duur zijn, de dozen soms niet of te laat aankomen of dat er te veel verpakkingen inzitten. Ook zouden de ingrediënten uit de boxen zelf niet naar wens zijn. Maar natuurlijk is er ook veel feedback terug te lezen van klanten die heel tevreden zijn over hun maaltijdboxen en ze graag blijven gebruiken.
Je kunt natuurlijk ook gewoon een maaltijd bereiden met wat je al in huis hebt. Hieronder laat chef-kok Danny Jansen in Koken met Blik zien hoe je gemakkelijk iets lekkers uit eigen huis improviseert:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pasta guacamole
-
PREMIUMKoken & eten
De Caribische keuken: lekker, vriendelijk en veel comfortfood
Vakanties naar verre oorden worden afgeraden, maar voor een tropische beleving hóéf je je huis niet uit. ,,Het is nu makkelijker Antilliaans te koken.’’ -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
Wat Eten We Vandaag: Churros met chocoladesaus
-
-
-
PREMIUM
Terrastest: hoeveel betaal je voor een drankje? ‘Prijzen voelen steeds ongemakkelijker’
Een biertje op het terras is in twee jaar tijd 15 procent duurder geworden, blijkt uit een terrastest van deze site. De hoge prijs brengt de lokale horeca in een spagaat. „We moeten soms een prijs vragen waar ook wij moeilijk achter kunnen staan.’’ -
Restaurant in Brussel rekent coronatoeslag: 5 euro extra per persoon
De horeca werd zwaar getroffen door de coronacrisis: na de verplichte sluiting van bijna drie maanden gelden er nu strenge regels die de capaciteit van de meeste zaken sterk inperken. Het Brusselse restaurant VIVA M’Boma rekent dan ook 5 euro extra aan per klant, om het verlies aan inkomsten te compenseren.