De beste tips om de dikke ijslaag in je vriezer te verwijderen
Koken & etenZit er een grote, dikke ijslaag tegen de wanden van je vriezer? Dan is het dringend tijd om hem te ontdooien! In de aanloop naar de feestdagen maak je zo meteen extra ruimte voor lekkers. Hieronder vind je een stappenplan én tips voor de beste vriezers van dit moment.
Delen per e-mail
Die dikke laag ijs in je vriezer kan zo groeien dat je uiteindelijk amper nog plaats overhoudt voor je eten. Een nog belangrijkere reden om het ijs regelmatig te verwijderen: je vriezer verbruikt meer energie. Zonde als je juist investeerde in een energiezuinig model.
De ijslaag ontstaat trouwens vooral in de zomer. De warmere lucht bevat meer watermoleculen, die mee bevriezen wanneer de vriezer eventjes opengaat.
1. Alles eruit
Haal je vriezer om te beginnen helemaal leeg en trek de stekker uit het stopcontact. De beste reden om dit in de winter te doen, is dat je je etenswaren eventueel buiten kan leggen als het ‘s nachts vriest. Vriest het niet, dan kun je het eten in de koelkast laten ontdooien. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, mag je het erna wel degelijk terug in de vriezer leggen (tenzij het bedorven is).
2. Dweil
Typische beginnersfout: onderschatten hoeveel water er uit zo’n apparaat komt. Leg dus een dweil voor je vriezer en wring die regelmatig uit. Een smalle bakplaat eronder schuiven werkt ook goed.
3. Schaven
Tijd voor het fysieke werk. Neem een spatel of de ijskrabber voor je auto en schaaf het ijs los. Gebruik vooral géén scherpe materialen zoals messen; het is niet de bedoeling dat je gaten prikt in de wanden van je vriezer. Ga ook rustig te werk, zodat je voorkomt dat je jezelf bezeert. Als je tuinhandschoenen hebt, zullen je handen je dankbaar zijn. Gaat het echt om een massa ijs? Zet een bakje kokend water in de vriezer voor je begint. Dat zal het proces versnellen.
4. Schoonmaken
Als het ijs weg is, kun je je vriezer nog even schoonmaken met warm water en soda. Droog af met een goed absorberende vaatdoek: hoe meer vocht er overblijft, hoe meer je je onvermijdelijke volgende ijslaag weer een eerste duwtje in de rug geeft.
De beste diepvriezers
Dit zijn volgens Tweakers op dit moment de beste vriezers.
1. Liebherr GP1486
Prijs: €449
Kenmerken: Vrieskast met 103 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €20. Aantal vriesladen: 4. Geluidssterkte (max.): 38dB.
2. Bosch GSN51DWDV
Prijs: €799
Kenmerken: Vrieskast met 289 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €35. Aantal vriesladen: 5. Geluidssterkte (max.): 38dB.
3. Inventum VR1680
Prijs: €470
Kenmerken: Vrieskast met 186 liter inhoud. Energiekosten per jaar: €39,40. Aantal vriesladen: 6. Geluidssterkte (max.): 43dB.
Helemaal in de stemming om meer schoon te maken in je keuken? Hier vind je tips van Zoë Zwaanenburg van Poetsprins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Nieuw medicijn tegen obesitas: ‘Gewichtsverlies van meer dan 20 procent mogelijk’
Een medicijn tegen obesitas? Daar kijken veel mensen (binnen en buiten de medische wereld) halsreikend naar uit. Een nieuw, grootschalig onderzoek lijkt uit te wijzen dat er een vorm van medicatie is gevonden die bij een deel van de patiënten helpt. -
Koken & eten
Dit is de winnaar van Heel Holland bakt
Ruim 3,7 miljoen mensen zagen zondagavond hoe Elizabeth het achtste seizoen van Heel Holland bakt won. De finale leverde een recordaantal koekjes en taartjes op. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur. -
PREMIUMKoken & eten
Nederlandse privékok Bart (33) scoort met 'geniaal dessert' in Britse MasterChef
Op de Britse zender BBC One is de serie MasterChef Professionals onlangs weer begonnen. In de uitzending van gisteren dook - tussen alle Schotten, Welshmen en Engelsen - ineens de Nederlander Bart van der Lee (33) op. De chef-kok ging door naar de volgende ronde na uitstekende kritiek van de juryleden. Hij lijkt het in zich te hebben om verder te komen.
-
Met je eigen auto de kartbaan op om eten af te halen? Hier kan het!
De Kartfabrique in Utrecht is al een tijd dicht vanwege de lockdown, maar maakt nu de weg vrij om op een bijzondere manier een maaltijd af te halen. -
PREMIUMKoken & eten
Kristof (22) at door corona de hele dag door: ‘Ik ging eten uit verveling’
Eten omdat we nergens meer naartoe kunnen, omdat we zielig zijn of omdat het thuis nu extra gezellig moet zijn. En bij gezelligheid, hoort eten. Bij Kristof ging de knop om. Hij is inmiddels zes kilo aan corona-overgewicht kwijt. Dat schrijft De Limburger. -
Koken & eten
Waarschuwing tegen capsules met Chinees kaneel: bij langdurig gebruik mogelijk kankerverwekkend
Wetenschappers waarschuwen voor het gebruik van voedingssupplementen met Chinees kaneel. De aanbevolen dagelijkse dosering of minder kan al leiden tot bloedingen en leverschade. Supplementenfabrikant SNP heeft na vragen van deze site alle potjes met Chinees kaneel teruggeroepen.