Volledig scherm
© Shutterstock

De sugar rush is waarschijnlijk een fabeltje

Het opgewekte gevoel dat je krijgt na het eten van suiker zou niets meer zijn dan een mythe. Althans, dat beweert nieuw Duits onderzoek.

Een sugar rush is het gevoel dat je minder moe bent en de wereld haast aan kunt na het eten van suiker. Konstantino Mantantzis, een biologische psycholoog aan de Humboldt Universiteit in Berlijn zegt daarover: “Het idee van de sugar rush is gebaseerd op studies die suggereren dat de consumptie van koolhydraten kinderen hyperactief kan maken. Maar deze associatie werd in het verleden al ontkracht”. En hoewel de term sugar rush nog steeds bestaat, is de legitimiteit ervan twijfelachtig, volgens Mantantzis.

In een nieuwe meta-analyse in ‘Neuroscience & Biobehavioral Reviews’ keken Mantantzis en zijn collega’s naar de effecten van koolhydraten of suikers op de gemoedstoestand. Ze kwamen daarbij tot de conclusie dat suikerconsumptie geen enkel aspect van onze stemming verbetert. Meer zelfs: suiker zou mensen minder alert en vermoeider maken binnen het eerste uur na het nuttigen ervan. De welbekende crash dus, maar zonder eerst de rush te ervaren.

“We hopen dat onze resultaten eindelijk de weg zullen banen om de ‘sugar rush’-mythe te verdrijven. Deze mythe blijkt immers zeer resistent te zijn tegen al het wetenschappelijke bewijs dat ertegen spreekt”, aldus Mantantzis. “We weten al dat een hoge suikerconsumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid, en nu lijkt het erop dat deze negatieve effecten zich ook naar de gemoedstoestand kunnen verspreiden. Het verminderen van onze suikerconsumptie kan een belangrijke stap zijn naar een beter humeur en algemene gezondheid.”