Deze bakkers zie je vlak na kerst in Heel Holland Bakt in actie: ‘We kieken wat het wordt’
De tien deelnemers van het achtste seizoen van Heel Holland Bakt hebben allen wat gemeen: ze zijn dol op bakken en bloedje fanatiek om de competitie te winnen. We stellen de thuisbakkers, die vanaf 27 december op NPO 1 te zien zijn, aan je voor.
Chun
De passie voor bakken begon voor de 28-jarige Chun al jong, door zijn opa en oma die een Chinees restaurant hadden. Doordat Chun tot zijn twaalfde bij zijn oma inwoonde, werden hem de kneepjes van het vak met de paplepel ingegoten. Je kunt Chun zomaar in de keuken treffen aan een triple chocolate karamel taart. ,,Ik heb niemand gevonden die dit niet lekker vindt’’, aldus Chun, die zijn tante ziet als zijn tweede moeder en haar als proefpersoon gebruikt. Zijn vriend Mike is zijn mentale toeverlaat en helpt hem aan creatieve bakideeën. Maar pas op, als het niet gaat zoals Chun voor ogen heeft, dan moet er niemand in zijn buurt komen.
Daniel
Ook de tweede kandidaat is jong: Daniel is 30 jaar en woont sinds zes jaar in Amsterdam. Zijn accent herken je uit duizenden: Daniel groeide op in Oostenrijk. Tijdens zijn thuiswerkdiensten bakt hij moeiteloos een vers brood met Oostenrijks tintje. De geur van kaneelbroodjes brengt hem terug naar Wenen. Zijn moeder is erg trots dat hij mee mag doen aan de nationale bakcompetitie.
Elizabeth
Elizabeth groeide op op Aruba. De 41-jarige verpleegkundige noemt haar huishouden met vier kinderen ‘gezellig’. De vrolijke kandidate verwent haar collega’s graag met appelkruimtaart met extra kaneel en gebakjes. Het waren die collega’s die haar opgaven voor Heel Holland Bakt. ,,Met bakken maak je mensen blij. Dat geeft mij blijdschap terug’', aldus Elizabeth, die graag naar een gospelplaatje luistert.
Ellen
Het beroep van de 32-jarige Ellen heeft wat uitleg nodig. De Utrechtse is scrum-master. ,,Scrummen is een manier van werken binnen de IT. Ik ben verantwoordelijk voor het proces en dat zij hun werk goed kunne doen’', aldus Ellen. Haar vriend Roel zit in hetzelfde wereldje. Ellen leerde bakken tijdens haar studententijd. Inmiddels is ze een pro en kan ze er moeilijk tegen als de hazelnoten over de vloer rollen. Visite krijgt altijd verse koekjes of taart voorgeschoteld. Naast bakken doet Ellen aan wielrennen en vogelspotten.
Eric
Eric (53) is de nuchtere Fries van dit seizoen. Hij is grafisch vormgever en heeft met zijn vrouw twee kinderen. Als Eric niet bakt, maakt hij muziek. Zijn gebruik aan techniek verhult hij door op zijn drums te slaan. Natuurlijk is het Friese suikerbrood zijn specialiteit, want brood heeft hem de laatste jaren ‘gegrepen’. Eric houdt van eenvoudig en eerlijk brood en niet van tierelantijntjes.
Jenny
Kandidate Jenny maakt haar ritjes naar de baktent vanuit Twente. Ook in haar werk als promotiedame van A-merken in supermarkten komen verse gerechtjes voorbij. Als Jenny het zelf niet lekker vindt, dan schotelt ze het haar klant liever niet voor. Zoet of hartig, het maakt de Twentse allemaal niet uit. Je belt haar ‘s nachts uit bed voor een verse bananensoes. Jenny’s motto? ‘KWW: kieken wat het wordt’!
Rianne
De 50-jarige basisschooljuf Rianne heeft drie kinderen en staat compleet zen in het leven. Ze gaat graag naar yoga en haar zangkoor. Ze omschrijft zichzelf als een nette en een precieze bakker. Ze keek de kunst af van haar vader, die niet uit de keuken was te slaan. Opvallend: Rianne praat tegen werkelijk alles, dus ook tegen karamel die niet wil koken.
Roelof
De veelzijdige Roelof (48) is eventmanager, bodypumpinstructeur en yogadocent. Roelofs opa was docentbakker en vindt het vooral leuk om 100 jaar oude recepten nieuw leven in te blazen. Hij kan urenlang puzzelen om het eindresultaat perfect te krijgen; tijd die hij in de baktent niet zal krijgen.
Sabine
Kapster een huis Sabine (34) bakt, tekent, schildert, ontwerpt kleding en boetseert. En dan heeft ze ook nog twee zoontjes. In een tijd dat ze niet goed in haar vel zat, hielp het bakken haar verder. Door haar creatieve brein worden haar baksels lekker decoratief.
Thijs
Doordat Thijs in het LUMC ingewikkeld onderzoek doet naar zeldzame ziekten tijdens de zwangerschap vindt hij het fijn dat hij in het bakken snel resultaat boekt. ‘s Ochtends op de fiets bedenkt hij als wat hij ‘s avonds gaat maken. Zijn vrouw Kimberly gaf hem stiekem op voor de baktent. Thijs lijkt een koele kikker in de keuken, maar het is niet altijd rustig in zijn hoofd. Gelukkig bakt hij dankzij de bakdrift van zijn moeder al van jongs af aan appeltaarten, cakes en tulbanden.
Grote tent
In het achtste seizoen van het bakprogramma wordt natuurlijk ook rekening gehouden met de coronamaatregelen, laat Omroep MAX weten. ,,De HHB-tent is twee keer zo groot, de bakkers zijn drie keer zo enthousiast, Janny en Robèrt proeven vier keer zoveel en André... is gewoon André; steun en toeverlaat voor de thuisbakkers.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Aardappelsoep met truffeltapenade
Deze aardappelsoep is feestelijk dankzij de toevoeging van truffeltapenade. We serveren de soep met zelfgemaakte crostini’s gemaakt van een Italiaanse bol. Restjes over? Gooi de soep niet weg, want de volgende dag is deze net zo lekker. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
Nieuwe seizoen Heel Holland Bakt eind december op de buis
Bakfans hebben na de kerst nog iets om zich op te verheugen: het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt gaat op zondag 27 december weer van start. Dat maakte jurylid Janny van der Heijden vandaag op de Instagrampagina van het programma bekend. -
PREMIUMVideo
Rob Clarijs uit Zierikzee is de beste barista ter wereld
ZIERIKZEE - Het geheim van een goede kop koffie? In elk geval niet de duurste bonen en ook niet de duurste machine. Zolang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Rob Clarijs kan het weten; de Zierikzeeënaar is verkozen tot beste barista ter wereld.
-
Koken & Eten
Het populairste brood is meteen ook het gezondste
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in de ‘Week van het brood’ op de gunstige eigenschappen ervan. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood? -
-
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.