Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
Wetenschappelijk BewezenIn de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
Delen per e-mail
Waarom smaakt koriander voor de een citrusachtig en voor de ander naar zeep? Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen University & Research, geeft uitleg: ,,Het is een samenspel tussen allerlei zintuigen. En je psyche. Het gaat niet alleen om smaken proeven maar ook om hoe je smaak ervaart."
De zintuigen die de hoofdrol spelen zijn smaak en reuk, aldus De Graaf. In je mond zitten smaakpapillen op je tong, in je verhemelte en in je keelholte. In die smaakpapillen zitten smaakcellen, die één basissmaak kunnen waarnemen: zoet, zout, zuur, bitter en umami. ,,Een primitief systeem", vindt De Graaf. De smaakpapillen geven razendsnel aan je hersenen door of iets oké is of niet.
Bij smaakbeleving gaat het om meer, legt de hoogleraar uit. Als het proeven primair gebeurt, heb je ook nog een secundair systeem. ,,Je hebt het casco van je huis, maar ook de inrichting ervan. Dat maakt het pas echt leuk en compleet: de gordijnen, de meubelen. Dan hebben we het over de geur van eten.”
Triljoen geuren
Geur speelt een rol als je langs een bakker komt en vers brood ruikt. Maar tijdens het eten is geur ook heel belangrijk. Twee stukjes weefsel boven in je neus staan in verbinding met de gedeelten van je hersenen waar de herinneringen en het beloningssysteem zich bevinden. ,,Samen met de andere zintuigen vormt dat je totale ervaring van het eten.” Om aan te geven hoe belangrijk geur is: we kunnen een triljoen geuren onderscheiden, terwijl er maar vijf basissmaken zijn.
Er zijn geen natuurkundige wetten over smaak. ,,Dat komt omdat er ook psychologische componenten een rol spelen. Als je bij de geur van blauwe kaas zegt dat het de geur is van de zweetsokken van je buurman, dan krijgt die geur een andere lading. En als je in een restaurant een glas wijn van 25 euro drinkt dan smaakt dat anders dan als je een glas van 1 euro drinkt."
Hoe kan het dat jij iets lekker vindt en een ander helemaal niet? Dat komt volgens De Graaf omdat de interpretatie van de geur van je eten zeer flexibel is. ,,Daarom kun je iets heel anders lekker vinden dan ik.” In grote delen van de wereld eet men meelwormen en sprinkhanen, dat is hier in het westen nog minder gewoon.
Hoe zit het dan met koriander? De meeste mensen proeven iets citrusachtigs, terwijl er ook mensen zijn die toch echt zeep proeven. Vergelijk het met kleurenblindheid, zegt De Graaf. ,,De een ziet de wereld net iets anders dan de ander. Dat komt door de genen.”
Kun je koriander niet gewoon leren eten? ,,Je kunt bijna alle smaken wel leren waarderen. Voor koriander geldt dat je het kunt toevoegen aan vetten, eiwitten en koolhydraten, dan gaat de negatieve bijgedachte er echt langzamerhand af.” Herhaalde blootstelling helpt, aldus De Graaf.
Hieronder zie je twee andere aflevering uit de videoserie, een over hoe verzadiging werkt en een over de werking van je magnetron:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Deze makkelijke tosti scoort miljarden views op TikTok
Op TikTok is een truc om makkelijk met een tortilla een tosti te maken een grote trend. De video’s scoren bij elkaar miljarden views. -
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Deze kleine onlinesupermarkt heeft nu al honderdduizenden fans
De jonge onlinesupermarkt Crisp heeft in een nieuwe financieringsronde 30 miljoen euro opgehaald en kan hierdoor verder groeien. Investeerders in Crisp zijn onder meer de oprichters van Just Eat Takeaway (moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl), Adyen en het Duitse techbedrijf Target Global. -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
Koken & eten
Zo gevaarlijk zijn koekenpannen voor jou, het milieu en de vogels
De Keuringsdienst van Waarde las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Een antiaanbaklaag is gevaarlijker dan je denkt, ook voor het milieu, ontdekten de makers van het tv-programma.
-
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
Horeca krijgt zware klap door coronacrisis: sterkste omzetdaling ooit
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. Hotels en cafés zijn het zwaarst getroffen. -
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans.