Deze fastfoodrestaurants bieden beste vegahap
Wie geen dierlijke producten eet, heeft ook wel eens trek in een snelle hap. Maar dan geen hamburger natuurlijk. Een veganistische lobbyorganisatie zette daarom de ketens op een rij.
Delen per e-mail
Het aanbod dat fastfoodrestaurant bieden is enorm gegroeid het afgelopen jaar. ,,Als je de lijst die wij nu hebben gemaakt een jaar geleden zou hebben samengesteld, dan zag die er heel anders uit", zegt Pablo Moleman, manager foodservice bij ProVeg dat zich inzet voor een meer plantaardig eetpatroon in Nederland. ,,Dan stonden de ketens die nu bovenaan staan nog ergens halverwege de lijst. De markt verandert razendsnel." Dat betekent volgens Moleman vooral: de ketens hebben oog gekregen voor veganisten, vegetariërs en flexitariërs.
ProVeg is een organisatie die mensen bewust wil maken van de voordelen van een meer plantaardig dieet als het gaat om het milieu en de gezondheid. De ene keer fungeert de organisatie als lobbyclub, de andere keer als betaald adviseur van voedselbedrijven. ,,New York Pizza heeft vorig jaar drie pizza samen met ons ontwikkeld en Domino's kwam er snel achteraan. De ketens houden elkaar heel goed in de gaten."
Internationaal zijn de verschillen groot, aldus Moleman. ,,Je ziet dat McDonald's in Finland en het Verenigd Koninkrijk goed scoort met McFalafel en McVegan maar dat het aanbod in Nederland nog niet zo groot is. In Nederland doet Burger King het beter met de veggieburgers. Die zijn veganistisch als je de saus niet neemt. En hun apple pie stick is ook veganistisch.”
Hoewel veganisten maar een klein deel van de bevolking uitmaken (enkele procenten van de Nederlanders eet helemaal geen dierlijke producten) heeft die groep wel een grote invloed. ,,Dat zijn de mensen die de kookboeken publiceren, festivals organiseren en populaire blogs maken”, aldus Moleman. ,,En als je in een groep collega's of in een gezin ergens gaat eten, dan heeft juist degene die plantaardig eet veel invloed, want die wil ook lekker kunnen eten.”
Het aanbod aan plantaardige keuzes is juist ook goed omdat ook de groeiende groep flexitariërs daar in kan grasduinen. ,,Een onderzoek van de London School of Economics liet zien dat als je de vegetarische keuze in een menu niet in een aparte sectie zet maar tussen de andere gerechten dat dat gerecht dan zeker zo vaak wordt gekozen als de andere gerechten.”
Maak je iets met champignons vandaag? Zo snij je ze slim:
Verder in het nieuws
-
Koken & Eten Waarom een eetdagboek helpt als je wilt afvallen
Een eetdagboek kan een krachtig hulpmiddel zijn om je eetgewoontes te veranderen. Hoe werkt het? Werkt het überhaupt? Een expert en twee ervaringsdeskundigen vertellen. -
Koken & Eten ‘Iedereen met stuk land kan een voedselbos beginnen’
Met een voedselbos produceer je je eigen biologische planten, fruit en kruiden, die je thuis in de keuken kunt gebruiken. Madelon Oostwoud schreef een boek over het fenomeen. -
Wat Eten We Vandaag: Milkshake & chocolate chip cookies
Morgen begint de werkweek alweer, maar gelukkig kun je vandaag nog even genieten van het weekend. Dat gaat een stuk gemakkelijker met deze milkshake en chocolate chip cookies. -
Koken & Eten Verbluffend: Jennifer valt 55 kilo af binnen een jaar. ‘Deze vijf tips bleken voor mij te werken’
Jennifer Still is een schrijfster en editor uit New York, die geniet van eten, drinken, televisie kijken en al haar hele leven kampt met overgewicht. Zij viel toch 55 kilo af in minder dan een jaar tijd en vertelde onlangs aan Business Insider hoe ze dit gedaan heeft. -
Koken & eten Vis uit blik saai? Niet met deze recepten
Vis uit blik minderwaardig? Welnee, als je maar goeie blikken koopt, vindt Bart van Olphen. Zijn tweede boek met recepten met vis uit blik is net uit. Drie makkelijke gerechten.
-
Einde van een tijdperk: Ikea neemt het één euro-ontbijt op de schop
Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer. -
PREMIUM
Koken & Eten Ruby is ‘de vierde smaak’ naast puur, melk en wit
Het is hommeles in chocoladeland. Steen des aanstoots: een fruitige roze chocoladesoort van ongefermenteerde cacaobonen. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde pita’s met homemade vegaballetjes
Het is weekend en dus heb je de tijd om uit te pakken. Daarvoor zijn deze gevulde pita’s perfect geschikt voor: je maakt zelf de vegaballetjes en ook de knoflooksaus is zelfgemaakt. Dat wordt smullen!