Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?
Het korte antwoord is: ja, dat kan. ,,Maar dat geldt niet voor alle groenten, en ook zeker niet voor iedereen", legt Karine Hoenderdos uit. ,,Darmklachten door groenten komen vooral voor bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).”
Bij deze aandoening heeft iemand regelmatig last van buikpijn, diarree of juist verstopping en een opgeblazen gevoel. ,,PDS komt veel voor: naar schatting heeft 10 procent van de Nederlanders er last van. De oorzaak ligt waarschijnlijk in een gevoeligheid van de zenuwen in de darmwand, waardoor je snel buikpijn voelt.”
Voor sommige mensen met deze aandoening kan het helpen om de voeding aan te passen. ,,Er zijn namelijk bepaalde koolhydraten, FODMAPs genaamd, die gassen kunnen vormen in de darm en daardoor de darmwand prikkelen en pijn geven. FODMAPs komen voor in sommige soorten granen, fruit, noten, bonen of in zuivelproducten. Ze komen ook in groenten voor, zoals in kool, artisjok, broccoli en uien.”
,,Maar let op: laat niet zomaar deze groenten, of andere producten met FODMAPs, helemaal uit je voeding weg", waarschuwt Hoenderdos. ,,Voor je het weet, zet je jezelf op een onnodig streng dieet. Bovendien kunnen PDS-klachten ook ontstaan door stress of hormonen. Heb je het idee dat je darmen gevoelig reageren op bepaalde producten en wil je weten of je PDS hebt? Op de website van de Maag Lever Darm Stichting kun je een test doen. Een gespecialiseerde diëtist (hier te vinden) kan je helpen om de puzzel tussen je darmklachten en voeding goed uit te zoeken.
Ook een vraag? zo@dpgmedia.nl
Baby aan de groenten Gaat je baby binnenkort groente en fruit eten? Dan is het handig om deze tips te lezen van Ouders van Nu.
Wil je weten wat probiotica voor je darmen kunnen doen? Lees dit verhaal over deze voedingsmiddelen en de wonderen van je microbioom.
En hoe komt het eigenlijk dat je scheten laat door je eten? Dat lees je hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Wat Eten We Vandaag: Auberginetosti Caprese
Wil je letten op je koolhydraatinname? Dat is dit lunchrecept ideaal. We maken namelijk een caprese tosti maar gebruiken ‘sneetjes’ aubergine in plaats van sneetjes brood. De aubergine wordt bestreken met knoflookolie, wat je goed proeft zodra je een hap neemt. -
Koken & Eten
Koffieprijzen verschillen enorm, maar één supermarkt komt er vaak als goedkoopste uit
De afgelopen tijd is de prijs van boodschappen flink gestegen. Ook koffie is een stuk duurder geworden: in de supermarkt betaal je nu 14 procent meer dan vorig jaar. Maar de verschillen per merk en per supermarkt zijn groot. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Wat Eten We Vandaag: Oreo cheesecake bars
Met deze makkelijke no-bake Oreo cheesecake bars zet je een goddelijk dessert op tafel waar je niet vanaf kan blijven. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar het resultaat is verrukkelijk. Ook lekker als zoet tussendoortje.
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprika en mango salade
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone
Tarte tatin is een dessert dat zijn herkomst vindt in Frankrijk en van origine gemaakt wordt van appel. In deze tropische variant is gekozen voor fris-zoete ananas als alternatief. Heerlijk met een flinke dot romige mascarpone. -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.