Volledig scherm
PREMIUM
De jury: Harold Hamersma (62) Wandelend vat vol wijnkennis, onder meer opgetekend in De Grote Hamersma. Koen van der Plas (28) Winnaar van de Michelin Sommelier Award 2020 en auteur van Wijn & spijs uit NL. Esmee Langereis (45) Proeft als co- auteur van De Grote Hamersma zo honderd wijnen op een dag. © Jean-Pierre Jans

Deze Hollandse wijnen zijn zoet, rijp en ruig: bam!

Voor jou getestNee, Nederlandse druiven hadden lang geen beste reputatie. Maar de vaderlandse wijn kruipt uit het dal. Ons panel proeft rode wijn van eigen bodem.

Wijnorakel Harold Hamersma herinnert zich nog de Vlaamse journalist die begin deze eeuw naar Nederland kwam om onze wijn te keuren. ,,Te koud, te nat, te plat: Nederland is geen wijnland’’, concludeerde hij.

Hij had niet eens ongelijk, meent Hamersma. Weinig vaderlandse wijnen blonken uit in diepgang, afdronk of überhaupt een smaak die je binnen wilde houden. ,,Maar de laatste vijf jaar is Nederland een volwassen wijnland aan het worden’’, meent Hamersma. Hij rekent voor: meer dan 150 makers, wijngaarden in alle Nederlandse provincies en een totale oogst van 1,2 miljoen flessen per jaar. Goed, het is nog steeds een druppel op de wereldmarkt, maar de kwaliteit en kwantiteit nemen duidelijk toe.