Volledig scherm
Op de shortlist staan vijf titels. © Shutterstock

Deze kookboeken strijden om titel beste van het jaar

De shortlist van Het Gouden Kookboek 2019 is bekendgemaakt. Vijf auteurs maken kans de eer zich beste kookboekenschrijver van het jaar te mogen noemen. 

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. Op donderdag 7 november wordt de winnaar bekendgemaakt. In 2018 won Jigal Krant met TLV over de keuken van Tel Aviv.

Deze vijf kandidaten strijden dit jaar om de eer: 

1. Bouillon - Jean Beddington

Volledig scherm
Over Bouillon van Jean Beddington zegt de jury: Bouillon – Jean Beddington (Karakter) ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kun je écht koken.’ © Culinair Karakter

2. Brits bakboek – Regula Ysewijn

Volledig scherm
Over Brits bakboek – Regula Ysewijn zegt de jury: ‘Een must voor bakliefhebbers, geschreven door het Belgische jurylid van The Bake Off.’ © Ca

3. Eten met Nijntje - Dick Bruna en Samuel Levie

Volledig scherm
Over Eten met Nijntje zegt de jury: ‘5 verhalen en 40 recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kun je niet vroeg genoeg beginnen!’ © Mercis Publishing

4. Indorock – Vanja van der Leeden

Volledig scherm
Over Indorock – Vanja van der Leeden: ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.’ © Singeluitgeverijen

5. Najat – Najat Kaanache

Volledig scherm
De jury over Najat – Najat Kaanache: ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al 2 jaar op rij de prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.’ © Luitingh-Sijthoff

Je neus is belangrijk als het gaat om eetlust? Sanne Boesveldt (Universiteit Wageningen) is neurowetenschapper en doet onderzoek naar de invloed van geuren en hoe je wellicht mensen met eetproblematiek kan stimuleren door méér of juist specifiekere voeding te gaan eten: