Beeld ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie © Joost Hoving

Deze producten zijn nog perfect eetbaar na de houdbaarheidsdatum

Koken & etenIn Nederlandse keukens gooien we jaarlijks 40 kilo voedsel per persoon weg, vaak vanwege de houdbaarheidsdatum op etiketten. Als die datum verstrijkt, zijn we geneigd het product in de vuilbak te kieperen. Maar wat moet je echt weggooien? En wat kun je eigenlijk best langer bewaren?

Eerst de termen THT en TGT. De houdbaarheidsdatum op producten wordt op twee manieren aangegeven: THT, oftewel ‘tenminste houdbaar tot’ en TGT, ‘te gebruiken tot’. Het grote verschil is dat voedsel na de TGT-datum echt niet meer gegeten mag worden, terwijl de THT-datum over een ‘tenminste’ gaat.

TGT-data zie je vaak bij vlees, kip en verse vis. Deze producten kun je invriezen om ze langer te gebruiken. Je kan ze gemiddeld drie maanden na de datum van invriezen nog eten.

Om etenswaren in het algemeen optimaal te bewaren kun je de temperatuur van je koelkast het best instellen op vier graden Celsius. Bacteriën groeien dan minder snel. Zet gekoelde producten ook zo snel mogelijk na kopen in de koelkast. Voedsel dat langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.

Bij sommige voedingsmiddelen is een houdbaarheidsdatum niet verplicht, omdat ze minder bederfelijk zijn. Het gaat dan om zout, azijn, suiker, kauwgom, alcoholische dranken en wijn. Hieronder de belangrijkste tips per voedingsgroep op een rijtje: