Deze Surinaamse kippensoep (met Indonesische roots) staat bekend om de smaakvolle bouillon
VideoTv-koks Job en Perry leren over de Surinaamse keuken in de videoserie SuriFood op deze site. De koks spreken in de serie met Surinaamse koks over hun allerlekkerste gerechten. Vandaag: saoto soep.
In deze aflevering bezoeken Job en Perry een van de oudste 'warungs’ (eethuizen, red.) van Nederland: Spang Makandra, sinds 1978 een begrip in Amsterdam. Hier proeven de tv-koks een ‘hele goeie saoto soep’.
De soep, gebaseerd op kippenbouillon, wordt lang getrokken in onder andere salamblad, gember en laurierblad waardoor er veel smaak aan zit, legt Budi van Spang Makandra uit. Meer wil hij er niet over kwijt: ,,Dat is het geheim van de chef”, aldus de Surinaamse Amsterdammer. Het gerecht wordt aangevuld met ei, gebakken aardappelen, taugé en vermicelli.
Voor een echte goede saoto soep gebruik je de hele kip. ,,Daar staat de Surinaamse keuken ook wel om bekend”, vindt de manager van het Surinaamse eethuis. ,,Alles wat je kunt gebruiken, gebruik je.” De karkassen van de kip zijn de basis voor de bouillon en het kippenvlees gaat helemaal uitgeplozen de saoto soep in.
,,Rond het einde van de 19de eeuw werd saotosoep door Javaanse arbeiders naar Suriname gebracht”, vertelt Budi. De Indonesiërs kwamen naar Suriname om te werken en namen hun eetgewoontes mee. Zo werd de soep een begrip in de Surinaams-Javaanse keuken.
Wat de saoto soep van Spang Makandra zo bijzonder maakt? ,,Dat is familiegeheim”, zegt Budi. Het recept zit al generaties lang in zijn familie. ,,Meer dan veertig jaar geleden begon mijn moeder het eethuis met haar broers. Ze was altijd bezig met koken en smaken, maar schreef nooit iets op.”
Hoewel zijn moeder in 2011 overleed, zijn de recepten hierdoor niet verloren gegaan. De keuken van Spang Makandra wordt tot op de dag van vandaag bemand door mensen die vroeger met Budi’s moeder in de keuken stonden. ,,Zij zijn de enigen die weten hoe de gerechten gemaakt worden en houden dagelijks in de gaten of de smaken nog net zo zijn als vroeger.”
Benieuwd naar de soep van Spang Makandra? Hieronder vind je het recept.
Recept Saotosoep
Ingrediënten:
- kip
- salamblaadjes
- laos
- teentjes knoflook
- ui
- zout
- witte gemalen peper
- serehstengels
Bereidingswijze:
Breng de kippenbouten in een grote pan aan de kook. Snijd de laos in zessen en de knoflooktenen doormidden.
Kneus de serehstengels zodat de smaak makkelijker vrijkomt. Pel de ui en snij deze doormidden.
Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en laat de bouillon op laag vuur trekken.
Proef de soep en voeg eventueel zout en witte peper naar smaak toe. Stop de koude producten (o.a. het ei) in een kom en giet daar de bouillon overheen.
Meer over SuriFood leren? Bekijk ook de andere afleveringen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Met dit trucje van Julius Jaspers maak je je taaie BBQ-vlees lekker zacht
Een goede BBQ’er of grillmaster zorgt voor niet te veel variëteit op het vuur, schrijft barbecue-expert Julius Jaspers in zijn nieuwe boek. Want dan kun je zelf ook genieten van de gezelligheid aan tafel. -
Koken & Eten
Leroy had een eetstoornis en inspireert nu 150.000 instagrammers om gezond te eten
Het is vandaag internationale anti-dieetdag, een dag die in het teken staat van gezond eten zonder te diëten. Leroy van de Ree (28) is op Instagram een groeiende online bekendheid. De Amsterdammer deelt praktische tips over het maken van gezonde eetkeuzes. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Koken & eten
Zoek je naar een goede keukenmachine of foodprocessor? Dit zijn de uitblinkers
Keukenmachines en foodprocessors nemen je veel werk uit handen. Maar welke moet je kiezen? De Consumentenbond testte vijftien exemplaren van de twee keukenhulpen en koos de beste uit.
-
PREMIUM
Bakken, branden en brouwen in café Restaurant Eindhoven: ‘Er wordt niks weggegooid hier’
EINDHOVEN - Wie in Eindhoven over de Emmasingel en Mathildelaan rijdt zou door alle werkzaamheden bijna vergeten dat er ook flink gewerkt wordt in Café Restaurant Eindhoven onder in de Lichttoren. Daar gaan komende week de bonen in de nieuwe elektrische koffiebrander van Coffeelab. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Deze Brabantse snack is een alcoholbommetje: ‘Tilburgser dan dit wordt het niet’
Een kuipje van pure chocolade gevuld met Schrobbelèr, afgedekt met een topje van melkchocolade met hazelnoot. Dat is de Schrobbelèrbonbon. ,,Eerst maakten we kogeltjes zonder de hazelnootchocolade. De kuipjes werkten wat beter, dus daar zijn we op overgestapt. Sindsdien is het recept niet veranderd. Het is gewoon goed zo'', vertelt Wim Geers, van Huize Geers in Tilburg.