Deze Taiwanese ‘lekkernij’ ruikt naar vuile sokken en koeienpoep
Koken & etenOoit gehoord van stinky tofu? Waarschijnlijk niet, in Nederland moet je wel heel erg je best doen om het op je bord te krijgen. In Taiwan en in China is deze beschimmelde tofu echter een ware delicatesse en tref je het penetrant ruikende gerecht veelvuldig aan op een avondmarkt.
Delen per e-mail
De zeer indringende lucht wijst je vanzelf de weg naar de juiste eetkraam. Je kunt de geur omschrijven als een container vol afval die een week in de zon heeft gestaan, als vuile sokken en als koeienstront. Niet echt aantrekkelijk dus.
,,Je kunt het best een wasknijper op je neus zetten, je mond vullen, kauwen, kauwen, kauwen, doorslikken en je neus weer loslaten’’, zegt chef-kok en fermentatieliefhebber Marnix Benschop. ,,Ik kan er zelf inmiddels wel tegen. Maar Nederlanders zijn er niet mee opgegroeid en daarom vindt hier bijna niemand het lekker.’’
Een groep Nederlanders at het bijzondere tofu-gerecht op de Raohe Street Night Market in Taipei, een van de oudste night markets van de Taiwanese hoofdstad. Je vindt daar honderden kraampjes, waar je allerlei gerechten kunt krijgen. Elke avond komen er drommen mensen op af, achter elk kraampje staan koks druk te kokkerellen op hete platen en in grote pannen.
Kennismakingsreis
Wie vol zit kan tussentijds de toekomst laten voorspellen bij waarzeggers, de haren laten knippen of gokspelletjes spelen. Andere gerechten die tijdens de kennismakingsreis met Taiwan op tafel komen: inktvis met basilicum, Japanse omelet en broodjes varkensvlees. Maar ook gelei-achtige deeghapjes met zoete vulling.
Gecultiveerde schimmels
Over de stinky tofu zegt Benschop dat het eigenlijk niet anders is dan de geur van een Frans schimmelkaasje. ,,Neem een overrijpe epoise of roquefort. Dat zijn stinkende beschimmelde kazen, en eten we ook, dan vindt niemand het gek.’’
De Chinezen en Taiwanezen zweren bij de gezondheid van het gerecht. Het zou heel goed zijn voor je darmen, en Benschop onderschrijft dat. ,,Stinky tofu is gefermenteerd eten, een schimmelproces. En darmen hebben gecultiveerde schimmels nodig, denk aan Yakult. Bovendien helpt het je darmen om suikers makkelijker te verteren en het zit boordevol eiwit.’’
De stinky tofu zoals die wordt opgediend in Taiwan is in Nederland niet verkrijgbaar - voor zover Benschop weet -maar sommige toko’s verkopen een variant ervan in potjes. ,,Dan is het een slijmerige tofu in chilisaus, het proberen waard. Dat stinkt net iets minder als een vers gerecht, maar het blijft penetrant. Maar als ik in Taiwan zou zijn, zou ik het zeker proberen. Hoe hariger hoe beter. Ja, soms zit er zelfs een pluislaag op.’’
Coos Peterse, die zich al verheugde op het proeven van de stinky tofu, vindt het minder vies ruiken dan hij verwachtte. ,,Ik vind het niet vies. Maar de nasmaak en de geur... het is wel echt die geur van koeienstront.”
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
En is het wat? Deze vegan burger is een voedzame keuze (en neem er vooral mayo bij)
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot. In deze serie beoordeelt een professioneel diëtiste nieuwe producten en geeft antwoord op de vraag: en is het wat? Ditmaal test ze de ‘Supreme Vegan Burger’. -
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer. -
PREMIUM
Ilona proeft Ilona proeft voor het eerst kaas: ‘Brie verandert in je mond in smurrie’
Ilona Braat (21) lust weinig. Tijd voor verandering, vindt ze. Aan de hand van adviezen van smaakdeskundige Bob Cramwinckel probeert ze al die dingen die ze voorheen altijd liet staan. In deze eerste aflevering proeft ze voor het eerst in haar leven een plakje kaas. Ja, écht waar.
-
Wat Eten We Vandaag: Rollade met kruiden en knoflook
Door er inkepingen in te maken, trekt de smaak van de rozemarijn, tijm en knoflook goed in het vlees. Ziet er nog leuk uit ook. Rollade over? Snijd ’m flinterdun en eet de volgende dag op brood. -
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt.