Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
Koken & etenIn Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers.
Delen per e-mail
Of Nederland vanaf dit voorjaar net als Frankrijk een vegarestaurant zal tellen met een Michelin-ster houdt het bandenconcern nog even geheim. Op 29 maart verschijnt de nieuwe culinaire gids pas. Maar zijn er wel vegan- en vegarestaurants die die eer verdienen?
,,Veelal krijgen vooral veganistische fastfoodrestaurants aandacht”, zegt Erwin Polderman van de Vegetariërsbond. Zo kun je in Amersfoort sinds kort een vegan kapsalon eten. ,,Het is tijd dat het hogere segment meer in de schijnwerpers komt te staan. Daar zijn er vooralsnog niet al te veel van.” Dit zijn de restaurants die best een Michelin-ster verdienen:
1. WAKU WAKU Utrecht
Met het LekkerVega-keurmerk voor restaurants zet de Vegetariërsbond restaurants met een bovengemiddeld aantal vegetarische opties op het menu. ,,Restaurant WAKU WAKU in Utrecht is met deze prijs gecertificeerd én is de winnaar van de VeganAwards in 2020’’, aldus Polderman. ,,Dit restaurant verdient in ieder geval een Michelin-ster.”
2. Morris & Bella Amsterdam
Bij restaurant Morris & Bella in Amsterdam spelen groenten en veganistisch de hoofdrol. De kaart is 100 procent vegan, máár op verzoek kun je bij het reserveren een vegetarisch gerechtje of een stukje vlees of vis laten maken. ,,Ook dit restaurant kreeg het LekkerVega-keurmerk ‘Goud’”, laat Polderman weten.
3. Gys Utrecht
Gys verdient ook een ster volgens de Vegetariërsbond: ,,Dat komt door hun creatieve keuken. Het is een positieve kartrekker en inspirator in deze coronatijden.” Het restaurant heeft twee vestigingen in Utrecht en is wederom gecertificeerd met het eerder genoemde keurmerk ‘Goud’.
4. Bij Albrecht Eindhoven
Dit restaurant in Eindhoven werkt met dagverse producten en streeft naar ‘zero waste’, dus geen verspilling. In dit restaurant maak je een keuze uit een 4-, of 5-gangen diner. Bij Albrecht is aangesloten bij Dutch Cuisine, de Vegetariërsbond en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.
5. De Nieuwe Winkel Nijmegen
Polderman beschrijft De Nieuwe Winkel als een restaurant met een prachtige locatie met een fantastische gastronomie, gebaseerd op planten in de achtertuin. Vegetarisch kan een onderdeel zijn van de wisselende en vaak niet gespecificeerde menukaart, maar deze kunnen geweigerd of overgeslagen worden. Te vinden in Nijmegen.
6. Restaurant Gaia Diepenveen
Dit restaurant is 100 procent vegetarisch, maar meer dan de helft hiervan is ook nog eens veganistisch. Het restaurant hoort bij het hotel in Diepenveen en serveert op hoog niveau fijne gerechten. Restaurant Gaia is door de Vegetariërsbond gecertificeerd met het LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMRecensie
Restaurant Hung Ying in Eindhoven, een Chinees met traditie
EINDHOVEN - Wij zijn benieuwd naar het lunchmenu ‘Louis’ op de kaart van restaurant Hung Ying in Eindhoven. We worden duizelig van de hoeveelheid gerechtjes, te veel om op te noemen. We nemen u mee aan tafel. Beoordeling 7,6. -
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
PREMIUMKoken & eten
Olijfolie, suiker en zout: zo lang blijft eten in je voorraadkast eetbaar
De voorraadkast puilt vaak uit. Wanneer is het tijd voor een grote schoonmaak en vervang je dan de hele inhoud? Professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer geeft adviezen.
-
Franse peuter stikt in stukje worst, ouders slepen vleeswarenleverancier voor rechter
De topman van vleesleverancier Herta moet maandag in het zuidwesten van Frankrijk voor de rechter verschijnen wegens de dood van een 2-jarig jochie. Hij stikte in 2014 in een stukje knakworst van het bedrijf. Dat wordt nu dood door schuld verweten ‘door kennelijk opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsverplichting’, meldt de Franse nieuwszender France Info. -
Wat Eten We Vandaag: Zwarterijstbowl met tahinsaus
Hoe gaaf ziet deze vegetarische bowl eruit? Door de zwarte rijst komen de felle kleuren van de groenten goed naar voren. De bowl wordt geserveerd met een spiegelei en tahinsaus; een heerlijke combinatie van smaken. -
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur.