Dit doet bietensap voor je sportprestaties
Koken & WetenIn de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: verbeteren rode bieten je sportprestaties?
Dat walnoten op hersenen lijken, maakt nog niet dat ze goed zijn voor je brein. Zoals longkruid niks doet voor je longen. Toch zijn rode bieten goed voor je bloed. Rode bieten bevatten vitamines en mineralen (zoals ijzer en de vitamines A en C). Maar de positieve werking voor bloed en vaten is vooral te danken aan de grote hoeveelheden nitraat.
,,Het lichaam zet nitraat om in stikstofoxide”, vertelt Leonard Hofstra, cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland en hoogleraar Risk profiling in heart disease aan VUmc in Amsterdam. Stikstof is een gasachtig molecuul dat de bloedvaten wijder maakt. Omdat de vaten wijder zijn, neemt de bloeddruk af en dat is gunstig. ,,Het is net alsof er op een drukke snelweg een extra rijbaan bijkomt.”
Natuurlijke doping
Onder wielrenners en hardlopers worden bieten daarom wel natuurlijke doping genoemd. Omdat er meer bloed kan stromen, nemen sportprestaties van amateursporters toe. Onderzoekers zagen dat minder dan een half longdrinkglas geconcentreerd rode bietensap voldoende was. Vergelijkbaar met 250 gram spinazie of 200 gram rucola. De hoogte piek werd een half uur na inname bereikt.
Nitraatrijke groenten hebben niet alleen voor sporters positieve effecten. Hofstra wijst op een door de British Heart Foundation gefinancierd onderzoek. Mensen met een hoge bloeddruk kregen gedurende een maand dagelijks driekwart longdrinkglas bietensap. Hun bloeddruk nam af en ook de stijfheid van hun aderen verbeterde.
De hoeveelheid stifstofoxide is ook te verhogen door te bewegen, zegt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder. ,,Elke dag een kwartier matig intensief bewegen heeft al een positief effect op het vrijmaken van NO”, zegt Scherder die samen met Hofstra het boek Hart voor je brein schreef. ,,De stijfheid, ook wel aderverkalking genoemd, neemt af en mensen leven gemiddeld drie jaar langer.”
In de podcast van Koken&Weten spreken gezondheidsjournalist Tijn Elferink en redacteur Koken&Eten Ellen den Hollander over rode bieten
Shear stress
Beweging bevordert het stromen van het bloed. Bloed schuurt dan volgens Hofstra langs de bloedvatwand. ,,Door deze ‘shear stress’ wordt aan de binnenkant van de bloedvaten meer stikstofoxide geproduceerd. Die NO remt bloedstolsels, helpt het aanhechten van ontstekingscellen aan de vaatwand tegen te gaan en houdt bloedvaten dus wijder. Door te weinig beweging en te weinig nitraatrijke voeding loop je meer kans op hart- en vaatziekten.”
Via onze voeding krijgen we volgens Hofstra dagelijks tussen de 30 en 185 milligram nitraat binnen. ,,Voor een gunstig effect op je bloeddruk heb je dagelijks 300 tot 400 milligram nodig.” De cardioloog beveelt daarom dagelijks een portie spinazie, rode biet of rucola aan.
,,De voordelen van veel groente eten gaat verder dan stikstofoxide, groente bevatten ook vitamines, vezels en veel water. Ze bevatten daardoor minder kilocalorieën dan bijvoorbeeld vlees of koekjes. Dit is goed voor je immuunsysteem en voor een gezond gewicht.”
Springen
Veel rode bieten eten is volgens Scherder geen reden om te blijven zitten. ,,Na elk uur zitten tien minuten staan of tien minuten fietsen is niet voldoende om NO aan te gaan maken. Daarvoor is stevige inspanning nodig, zoals een hoge-intensiteitstraining. Zoals zes minuten springen.”
Ons oordeel
Rode bieten helpen je om langer te fietsen en hard te lopen. Bieten bevatten, net als bijvoorbeeld spinazie en rucola, nitraat. Dat maakt de bloedvaten wijder. Nitraat gaat ook de stijfheid van bloedvaten tegen. Dagelijks een portie nitraatrijke groente verlaagt de bloeddruk.
Meer onderwerpen beluisteren over voeding en gezondheid? Je vindt alle podcast-afleveringen van Koken&Weten hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wat Eten We Vandaag: Romige pasta ‘Alfredo’ met kip en gedroogd eigeel
Pasta Alfredo is het pastagerecht met boter en Parmezaanse kaas en is vernoemd naar zijn bedenker: Alfredo di Lelio. De Italiaan maakte het recept meer dan honderd jaar geleden in zijn restaurant in Rome. Nog steeds smullen we van dit romige gerecht waar je instant een goed gevoel van krijgt. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Minder je met brood en pasta, dan passen deze vijf recepten goed bij jouw eetwijze
Afgelopen maand zochten we weer meer naar diëten. Ook koolhydraatarme recepten staan in de belangstelling. Eet jij ook minder koolhydraten, probeer dan zeker deze recepten van Eatertainment. De meeste zijn makkelijk en snel klaar te maken.
-
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
-
-
Koken & eten
Dit zijn de tien waardevolste horecaketens van de wereld
Starbucks staat opnieuw op 1 in de jaarlijkse lijst met de meest waardevolle horecaketens ter wereld. De merkwaarde van het bedrijf uit het Amerikaanse Seattle zou bijna 38,5 miljard dollar zijn, omgerekend 32 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Brand Finance, een onafhankelijk merkenwaarderingsbureau uit de Verenigde Staten, heeft gepubliceerd. -
En IS HET WAT?
‘Gummibeertjes’ met visolie: zo (on)gezond zijn die voor kinderen
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal geven experts hun oordeel over nieuwe visoliesupplementen voor kinderen.