Dit gezonde stofje zorgt ervoor dat je 'bijna nooit te veel' olijfolie gebruikt
Koken & EtenHet beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag willen ze het hebben over olie.
Vetten. Sommige mensen griezelen ervan, weten de zussen Annemieke en Janine Jansen. ,,Wij ook soms”, vertellen ze. ,,Bijvoorbeeld van het vet dat soms aan rundvlees-in-een-gerecht zit", aldus Janine. ,,Toch bestaat onze voeding voor ongeveer 30 tot 35 procent uit vetten. En laat nu mediterrane voeding onder meer zo gezond zijn vanwege het hoge gehalte aan goede, onverzadigde vetten. Die vind je in ruime mate in olijfolie, vette vis en noten.”
Vandaag brengen de zussen een ode aan het paradepaardje van de mediterrane keuken: olijfolie. ,,Je kunt er bijna niet genoeg van consumeren", aldus Janine. ,,Een paar jaar geleden adviseerden de auteurs van een degelijk medisch onderzoek om ongeveer een halve liter per week te nuttigen. Dat u het weet! Om dat ‘bijna niet genoeg’ van daarnet in een zeker perspectief te plaatsen.”
Olijfolie grossiert in enkelvoudige onverzadigde vetten, bestaat daar voor zo’n 70 procent uit, aldus Jansen. ,,De meest smaakrijke variant, meestal extra vierge of extra vergine genaamd, scoort wat dit betreft het hoogst. Wat verder ook nog zo geweldig is aan olijfolie: het goedje zit boordevol polyfenolen. Onthoud dat woord, we gaan het nog vaak noemen. Polyfenolen zijn namelijk belangrijk voor onze gezondheid. Polyfenolen en andere antioxidanten beschermen ons lichaam tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Daarmee bieden ze – tot op enige hoogte – bescherming tegen hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en zelfs dementie.”
,,En, klap op de vuurpijl: als je naar goed mediterraan gebruik extra vierge olijfolie over je salades of andere groente sprenkelt, worden de polyfenolen in het betreffende groen nog beter door je lichaam opgenomen.”
Als olie walmt slaan schadelijke roetdeeltjes neer in je eten
Diezelfde goede eigenschappen van de olie verdwijnen grotendeels bij verhitting. ,,Gebruik extra vierge olijfolie dan ook vooral weg van het fornuis", adviseren Jansen en Jansen. ,,Bakken doen we bij voorkeur in eenvoudige olijfolie of rijstolie. Want: plantaardig en allebei hebben ze een hoger walmpunt dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zodra een olie begint te walmen, verbrandt die en zullen er schadelijke roetdeeltjes neerslaan in het gerecht in kwestie, zogeheten paks. Wij, Jansen & Jansen, bakken nooit (meer) in boter of margarine. Daar zitten namelijk vooral verzadigde, ongezonde vetten in. Bakken in olie gaat uitstekend.”
Annemieke: ,,Janine, die vroeger wel altijd margarine in de koekenpan deed, heeft uitgerekend dat ze zo’n 100 pakjes per jaar wegbakte!”
Dus maken de zussen vandaag een mediterrane maaltijd vol gezonde vetten. Een gewone, groene salade met een universele olijfoliedressing die je elke dag kunt eten. Van harte aanbevolen: elke dag een frisse salade bij de warme maaltijd.
,,We maken er vissticks van zalm bij, gebakken in rijstolie, veel gezonder (en lekkerder) dan kant-en-klare, zonder toevoegingen. Met daarbij boontjes overgoten met een pesto waar we geen pijnboompitten maar heerlijke hazelnoten voor gebruiken. De twee ingrediënten ontlopen elkaar niet veel qua voedingswaarde, maar variatie in de keuken is (bijna) altijd leuk.”
Vissticks met sperziebonen en salade
Ingrediënten voor de vissticks
400 gram verse zalm
1 ei
scheut melk
beetje paneermeel
rijstolie
Voor de sla en de dressing
4 little gems of andere sla
1 el mosterd
scheutje (witte wijn)azijn
scheutje citroen
handje bieslook
flinke scheut olijfolie
zout en peper
Voor de sperziebonen met pesto
400 g sperziebonen
50 g basilicum
50 g hazelnoten
25 g Parmezaanse kaas
1 teen knoflook
olijfolie
Bereiding
- Maak de vissticks door de vis in gelijke repen te snijden, natuurlijk in de vorm van klassieke vissticks. Kluts een ei los met een scheut melk, voeg wat zout en peper toe. Doe in een ander bord een laagje paneermeel. Haal de vis eerst door het ei en daarna door het paneermeel en herhaal dat. Bak de vis even om en om, aan elke kant een paar minuten.
- Ontdoe de sperziebonen van de puntjes aan weerskanten en kook ze beetgaar, niet tot snot. Meng met een staafmixer de basilicum, hazelnoten, kaas en knoflook. Giet er rijkelijk veel olijfolie bij. Roer de boontjes door de net gemaakte pesto.
- Meng de mosterd, azijn, olie en het citroensap met een garde, zodat het één geheel wordt. Kruid met zout en peper en de fijngesneden bieslook. Hussel er de kleingesneden sla doorheen.
De ovenschotel met courgette van Jansen en Jansen vind je hier.
Annemieke en Janine Jansen schreven Hart voor je lijf (2020), Mooi mediterraan (2020) en Hartstikke mediterraan (2018). Zij noemen zich pleitbezorgers van de mediterrane keuken: maaltijden met de goede vetten en koolhydraten en met minder zout en suiker.
Voor trucjes en tips in de keuken ben je bij de serie Keukenheks aan het goede adres:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Wat Eten We Vandaag: Spitskoolstamp met gekarameliseerde ananas
De combinatie spitskool, kerrie en ananas klinkt misschien gek, maar is verrassend lekker. Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden. Wij kiezen voor wokken, want dan blijft veel van de smaak behouden. -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite.
-
PREMIUMHeel Holland Bakt
Zineb schopte het tot HHB-finale: ‘Bakken was therapeutisch toen moeder overleed’
Koken en bakken voor een groep mensen kan zenuwslopend zijn, maar Zineb El Moudden (36) bakte voor drie miljoen mensen in de finale van Heel Holland Bakt. ,,Mijn droom is mijn eigen kookboek uit te brengen en een studio te hebben waar ik workshops aan mensen kan geven. Gezelschap en goed eten maken mensen gelukkig.’’Alphen aan den Rijn -
-
-
Koken & eten
Misverstand over mediterraan eten: ‘De nadruk ligt niet op pasta’
Het beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: mediterrane courgettelasagne. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze olijfolie uit de supermarkt komt als beste uit de test
Olijfolie is gezond, overal voor te gebruiken én lekker. Met name extra vierge: maagdelijke olie van de hoogste kwaliteit. Proef je dat ook in de flessen uit de supermarkt?