Volledig scherm
Soenil Bahadoer ging onlangs met een tarbot op de foto om aandacht te vragen voor het behoud van de oceanen © Fishlove/Mike van den Toorn

Dit is de beste chef van het jaar: ‘Hij legt zijn energie en opgewektheid in gerechten’

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. De Brabantse kok verwerkt zijn ‘energie en opgewektheid’ in zijn gerechten, aldus de redactie van de bekende culinaire gids.

Volledig scherm
De winnaars van de awards van Gault & Millau. © Gault & Millau

Zijn benoeming is zojuist bekendgemaakt in Amsterdam bij de presentatie van de Gault&Millau-gids 2020. ‘Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervaren’, aldus de redactie in de gids. ‘Knap en tegelijkertijd leuk en vooral lekker hoe hij zijn energie en opgewektheid in zijn gerechten kan vertalen.’

De titel van Jonge topchef van het Jaar gaat naar Thijs Meliefste van Meliefste in Wolphaartsdijk. De nieuwe gids bevat meer dan 800 restaurants waar je volgens de kenners echt heen moet. De nadruk ligt dit jaar op laagdrempelige restaurants die snel en ‘prijsvriendelijk’ een goed resultaat leveren. Deze aparte categorie – vergelijkbaar met de Bib Gourmand van Michelin – telt 100 adressen in de Randstad.

Volledig scherm
Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk © Joost Hoving

De gids komt tot stand dankzij onafhankelijke, professionele inspecteurs, zo verzekert Gault&Millau. Zij bezoeken de restaurants anoniem en delen die in op een schaal van 1 tot 20. Restaurants die 13 punten of hoger scoren, worden geselecteerd en krijgen een vermelding in de gids. Restaurants met 12 punten krijgen een vermelding online.

Dit zijn alle winnaars van de Gault&Millau-awards 2020:

- Chef van het Jaar: Soenil Bahadoer - De Lindehof, Nuenen
- Jonge topchef van het Jaar: Thijs Meliefste - Meliefste, Wolphaartsdijk
- Gastheer van het Jaar: Sascha Speckemeier - Spectrum, Amsterdam
- Ontdekking van het Jaar: Zoë Jonker - Sal do Mar, Rhenen
- Prijs-Plezier van het Jaar: Zoldering, Amsterdam
Aziatisch restaurant van het Jaar: Nayolie van Chef Kelvin Lin, Voorschoten
Wijnkaart van het Jaar: Zarzo, Eindhoven
Sommelier van het Jaar: Yoshiko Takayama - Amarone, Rotterdam
Dessert van het Jaar: Giel Kaagman - Kaagman & Kortekaas, Amsterdam
Groentegerecht van het Jaar: Emile van der Staak - De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Ambachtsman van het Jaar: Dick Soek - Piloersemaborg, Den Ham
Hoogste binnenkomer van het Jaar: Codium, Goes en De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Bistronoom van het Jaar: Auberge Jean & Marie, Amsterdam
Terras van het Jaar: De Steenen Tafel, Arnhem
Lifetime Achievement Award: Toine Hermsen
Cocktailbar van het Jaar: Pulitzer’s Bar, Amsterdam
POP of the Year: Simonis aan de haven, Scheveningen (Den Haag)*

Hartje

De kwaliteit op het bord is volgens de culinaire gids leidend. Naast dit puntensysteem werkt de gids met iconen: een ❤ symboliseert een sympathieke zaak, een restaurant met een geweldige wijnkaart krijgt een 🍇 en een 🙂 staat voor een goede prijs-plezierverhouding.

De van oorsprong Franse gastronomiegids viert dit jaar het 50-jarig jubileum. Wat ooit begon als een tijdschrift met culinaire aanbevelingen voor Parijzenaren is met restaurantgidsen in achttien landen uitgegroeid tot een internationaal erkende selectie en ranglijst van restaurants.

* De zogenoemde POP-categorie is nieuw, meldt Gault&Millau. Het gaat om een selectie van 100 toegankelijke adressen in de Randstad die opvallen door hun ‘concept en beleving’. Het zijn vaak restaurants die zijn gespecialiseerd in een product of de bereiding daarvan. De eerste winnaar in deze categorie is Simonis aan de Scheveningse haven, een visrestaurant.

Soenil Bahadoer, eigenaar en chef van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen, kookte een aantal dagen in een pop-uprestaurant in Den Bosch. Inspiratiebron? Vincent van Gogh.