Dit is de beste plek om aardappelen te bewaren volgens de expert van het Voedingscentrum
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: aardappelen koken.
Aardappelen zijn knollen die onder de grond groeien. Ze bevatten vezels, vitamines (C en B6) en mineralen (kalium en ook wat calcium en fosfor). Ze geven volgens het Voedingscentrum energie en zorgen voor een goede darmwerking. Ze passen in de Schijf van Vijf en zijn een goede aanvulling op brood en andere graanproducten.
Nederlanders zijn nog steeds dol op aardappelen. Gemiddeld eten we ze drie à vier dagen per week. Ze zijn meer in trek bij ouderen dan bij jongeren. Als je kijkt naar de verschillende regio's dan zijn noorderlingen echte aardappeleters. In het westen van Nederland zijn ze het minst populair.
Aardappelen zijn vrij goedkoop. Afhankelijk van de soort aardappelen en de aanbiedingen die je vindt, kosten ze meestal nog geen euro per kilo. Online kun je onder andere bij Supermarktscanner.nl en Reclamefolder.nl aanbiedingen vinden.
Bewaar ze het liefst ergens waar het tussen de 8 en 10 graden Celsius is. Dan blijven ze langer goed
Maryam Ismaili Shekoh hoort vaak dat mensen niet weten of ze de schil wel of niet moeten eten. ,,Je kunt de schil gewoon eten. Daar zitten ook vezels en vitaminen in.” Let er daarbij wel op dat je aardappelen alleen in de schil eet als ze vers en onbeschadigd zijn. En snij uitlopers, bruine, groene en beurse plekken ruim weg. Als je de schil opeet, hoef je ook minder weg te gooien.”
Bewaren kun je aardappelen het best op een koele en donkere plaats. Ze hoeven niet per se in de koelkast, volgens de culinair expert. ,,Bewaar ze het liefst ergens waar het tussen de 8 en 10 graden Celsius is. Dan blijven ze langer goed. Bij een hogere temperatuur krijg je sneller uitlopers en die kun je niet eten, want daarin kan een giftige stof zitten.”
Zo kookt Ismaili Shekoh aardappelen:
- Aardappelen wassen.
- Uitlopers en donkere plekjes wegsnijden.
- Aardappelen in gelijke stukken snijden.
- Kleine bodem water in de pan gieten en deksel op de pan doen. ,,Als het water kookt, kun je de warmtebron lager zetten.”
- De aardappelen zijn in 20 tot 25 minuten gaar.
- Je kunt controleren of de aardappelen gaar zijn door met een vork in de aardappelen te prikken. ,,Zijn ze zacht, dan zijn ze gaar.”
- Aardappelen afgieten.
Goede voeding voor schoolgaande kinderen: kinderen halen hun energie uit hun voeding. Wat is goede en gezonde voeding voor je schoolgaande kind? En horen daar aardappelen ook bij? Ouders van Nu legt uit wat goede maaltijden zijn en goede tussendoortjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De vier lekkerste manieren om zoete aardappelen te eten
Zoete aardappelen zijn minstens even veelzijdig als de gewone aardappel. Je kunt er frietjes van maken of puree. Of wat denk je van een bakplaatgerecht? Hieronder vind je vier heerlijke manieren om van zoete aardappelen te genieten. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Wat Eten We Vandaag: Hollandse erwtensoep
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Koken & Eten
Oproep om frikpics te maken: ‘Het is een beetje ordinair, maar frikandel is dé Nederlandse streetfood’
Een oproep van de frituurbranche: of we massaal foto's van onze vleesstaven willen delen. Frikandellen, voor alle duidelijkheid. Frikpics.
-
Wat Eten We Vandaag: Aardappelsoep met truffeltapenade
Deze aardappelsoep is feestelijk dankzij de toevoeging van truffeltapenade. We serveren de soep met zelfgemaakte crostini’s gemaakt van een Italiaanse bol. Restjes over? Gooi de soep niet weg, want de volgende dag is deze net zo lekker. -
-
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit.