Dit is de kracht van eieren, noten, knollen en zaden
vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt voedingsdeskundige Nicole de Roos een vraag over zaden, eieren en scheuten: heeft alles waar leven uit groeit extra voedingswaarde?
Voedingsdeskundige Nicole de Roos bevestigt dat dat sommige voeding meer voedingswaarde heeft dan andere. ,,Eieren, zaden en pitten, noten, knollen en kiemen zijn bedoeld om nieuw leven voort te brengen en bevatten doorgaans veel energie en voedingsstoffen”, legt zij uit.
,,Eieren zijn een goede bron van eiwitten en leveren ijzer en vitaminen. Zaden, pitten en noten bevatten naast eiwitten gezonde vetten. Een handje notenzadenmix levert je een hoop mineralen op, denk aan kalium, calcium, magnesium en zink.”
,,Die mineralen zijn goed voor je botten, bloeddruk en afweersysteem. Hou het wel bij een handje, want de vetten leveren veel energie, waardoor je er makkelijk van aankomt.”
Voedingsvezels
Als het om voeding vol gezonde stoffen gaat, scoren knollen ook goed. ,,Knollen zoals aardappelen bevatten vooral zetmeel en voedingsvezels, maar ook vitamine C. Prima als alternatief voor rijst en pasta.”
,,Kiemen - de jonge, net ontkiemde plantjes van rode biet, radijs of taugé en alfalfa - bevatten veel voedingsvezels en vitaminen. Ze kunnen worden gegeten als salade of met een groentespread op brood. Ze zijn daardoor een mooie aanvulling op je groente-inname.”
Bekijk hier alle video's van Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde paprikasoep met geroosterde cashewnoten
Dit is een heerlijke soep met geroosterde groenten, die ook nog eens gemakkelijk is om te maken, want de oven doet het meeste werk voor je. De soep krijgt een lekkere romige smaak door de geroosterde cashewnootjes. Kortom: een verrassend gerecht om te serveren. -
Koken & eten
Schillen en visnat: zo kookten huisvrouwen in de Tweede Wereldoorlog
Met het boek De oorlogskeuken - Vrouwen aan het thuisfront schrijft auteur Eddie Niesten (69) een hommage aan de huisvrouwen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Met zijn kennis over de culinaire geschiedenis schetst hij wat er allemaal in de pan verdween in tijden van schaarste. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen. -
PREMIUM
Deze Nederlandse stad speelt een superbelangrijke rol in de avocadowereld (en het is niet Amsterdam)
Een vrucht met een eigen hashtag. Dat is de avocado. Instagram telt meer dan elf miljoen berichten over de fruitsoort die tot de groenten wordt gerekend. Mensen dragen zelfs sokken met avocado’s erop. Hij is hip en Nederlanders eten er jaarlijks 2,4 kilo per persoon van. En waarom Breda daar een grote, wereldwijde rol in speelt, lees je hier. -
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie.