Gebruik je vriezer slim, adviseert het Voedingscentrum.
Volledig scherm
Gebruik je vriezer slim, adviseert het Voedingscentrum. © Shutterstock

Dit is een ‘coole’ manier om je eten te bewaren

Koken & etenVries je eten eens in. Dat is de boodschap die het Voedingscentrum vanaf vandaag verspreidt. Bij wijze van grap kregen inwoners van het Drentse Vries stickers waarop staat hoe je dat slim doet.

De stickers zijn bedoeld om het onnodig weggooien van eten tegen te gaan. Je eten invriezen is een goed middel tegen voedselverspilling, vindt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. Het heeft veel voordelen, zo meldt ze. Als je slim omgaat met je vriezer, help je verspilling te voorkomen. ,,En dat levert winst op voor het milieu en voor je portemonnee.”

De actie begon vanwege de naam van het dorp in Vries. Een toepasselijke decor, vindt De Vries, die haar naam ook al mee heeft als het gaat om ijskoude opslag van voedsel. De inwoners van Vries kregen de stickers gratis en Nederlanders met een koele achternaam krijgen de stickers gratis thuisgestuurd. ,,Als er maar iets koels in zit", zegt de Vries die het boekje al heeft aangevraagd. ,,Maar we sluiten natuurlijk niemand uit.” 

Herbruikbare stickers

De diepvriessticker laat je in een oogopslag zien hoelang je producten kunt bewaren in de vriezer, aldus De Vries. Het boekje bevat een diepvriessticker, een koelkaststicker en acht herbruikbare etiketstickers.

De diepvriessticker blijft plakken op de lade van je vriezer. Je ziet zo in één oogopslag hoelang producten goed blijven in de diepvries. Op de etiketstickers kun je de datum van invriezen schrijven. Zo houd je het overzicht en zie je direct wat je nog in de vriezer hebt en wat op moet. 

Sticker voor de vriezer.
Volledig scherm
Sticker voor de vriezer. © Shutterstock

De voordelen die het Voedingscentrum noemt van het invriezen van eten:
- Je verlengt de houdbaarheid van het eten flink. Brood blijft in de diepvries zeker een maand goed. Als je weet dat je een brood niet in één keer op krijgt, dan kun je het direct na aankoop invriezen en boterhammen eruit halen als je ze nodig hebt. Groente en fruit blijven wel een jaar goed in de vriezer. Groente invriezen kan bijvoorbeeld als een bloemkool of pompoen te veel is voor één maaltijd. Fruit invriezen is slim als het al rijp is en je het niet op krijgt. Ook vlees of vis waarvan de datum bijna verloopt kun je prima invriezen.

- Je hebt eten bij de hand. Als je onverwacht toch thuis eet bijvoorbeeld, of weinig tijd hebt om te koken, komt die gesneden halve pompoen of dat restje spaghetti goed van pas. Je kunt ook een vriezervoorraadje aanleggen door een grotere hoeveelheid pastasaus of soep te maken voor een later moment. Je moet de vriezer natuurlijk wel op tijd leeg eten. Check daarom je voorraad voordat je een boodschappenlijstje maakt en je je (week)menu samenstelt. Meer tips vind je hier en hier.

Zoveel voedsel belandt onnodig in onze vuilniszakken: