Een Grieks vakantiegevoel bij restaurant Kreta in Deurne
RecensieDEURNE - Bij Grieks restaurant Kreta in Deurne zijn de borden en wijnglazen goed gevuld. En niet onbelangrijk: het eten is heerlijk. Met een Grieks vakantiegevoel keren we na afloop tevreden huiswaarts. Beoordeling: 7,6.
Delen per e-mail
Deurne is een gezellig en karakteristiek Brabants dorp in de Peel. Kleine galeries en winkeltjes in het centrum, heel veel kroegjes en restaurants. In een van de straten vlakbij de markt ligt Grieks restaurant Kreta.
Bij binnenkomst worden we opgewacht door opvallend veel personeel. Een grote bar aan de linkerkant is het centrum van ontvangst. We hebben een tafel gereserveerd en dat is verstandig geweest. Vrijwel alle tafels zijn op deze doordeweekse dag bezet. Er is genoeg te zien om je heen, de wanden zijn een afwisseling van grove steen en hout. De verlichting is gedempt, Griekse ornamenten aan de zijkanten, een saladebuffet in het midden van de zaak.
Er hangt een gemoedelijke sfeer die zo herkenbaar is in de mediterrane landen waar de restaurants door families gerund en de gasten als familie beschouwd worden. Zo ook in restaurant Kreta, waar papa George Stefanou achter het fornuis staat en zijn zoon in de bediening. De vrolijk gemutste bediening komt deels uit Griekenland, de uiterst charmante gastvrouw uit Marokko, een oer-Hollandse jongen zet twee glaasjes ouzo voor ons neer zodra wij aan tafel zitten.
Typisch Grieks
Op de uitgebreide kaart vinden we de typische Griekse gerechten zoals de bekende moussaka (ovengerecht met aubergine, courgette, kaas) en bakaliaros (kabeljauw uit de pan). Wij kiezen om te beginnen voor de tzatziki (Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en kruiden) en de octopus (inktvis) van de grill.
De tzatziki heeft een stevige bite, goede dikke Griekse yoghurt uitstekend in balans met de geschaafde komkommer, knoflook, kruiden en een vleugje olijfolie. Méér dan het verse stokbrood erbij is niet nodig.
Het is duidelijk dat chef Stefano een ervaringsdeskundige is in de keuken; de octopus is uitstekend gegrild. De binnenkant is stevig en toch mals, de buitenkant glanzend gelakt met olie, licht gekruid met peper en zout. Door de grill krijgt de octopus een licht geroosterd randje.
We drinken er een glas witte huiswijn, Imiglykos, bij. Een lichte wijn met een halfzoete en frisse afdronk.
Onze hoofdgerechten zijn enerzijds de specialiteit van de dag, gegrilde zeebaars, van kop tot kont, en souvlaki mediterrane, een spies met gekruide ossen- en varkenshaas met ui, paprika en champignonsaus.
Er komen twee borden extra large op tafel. Het past maar nét. Bij de souvlaki liggen naast de grote spies een lepel gyros (geroosterd en gemarineerd varkensvlees), risotto, friet, gegrilde groenten gekruid met oregano zoals courgette, paprika champignons en tomaat. Vóór het grillen zijn ze kort gegaard in bouillon waardoor de harde bite er vanaf gaat. De pittig gekruide champignonsaus in een schaaltje ernaast. Zowel de ossen- als varkenshaas is goed op smaak, het vlees van binnen mals en sappig. Het heeft zeker niet te lang op de grill gelegen.
Ik ga met plezier de strijd aan met de robuust en voortreffelijk uitziende hele zeebaars welke eerst beetgaar gepocheerd is in visbouillon. Daarna gegrild en gekruid met boukovo peper (gekneusde gedroogde rode peper), oregano en zout. De vis wordt geserveerd met gegrilde groenten en risotto. Het vel van de vis is knapperig, het 'vlees' van de vis is zacht en bijzonder smaakvol. Het glas witte huiswijn kan ik hier best bij doordrinken.
Bij de hoofdgerechten mogen we zoveel als we willen van het aanlokkelijke saladebuffet nemen. Het buffet is gevuld met schalen salades van rode bieten, komkommer, bonen, tomaten, tonijn, gegrilde paprika's, olijven met feta. De salades zijn krakend vers en overheerlijk.
Zoet slot
De Griekse baklava en Griekse vijgen die op de dessertkaart staan overslaan zou een zonde zijn. We lassen een kleine pauze in voordat we van het zoete slot proeven. De baklava wordt naar wens warm of koud geserveerd. Mijn gast kiest voor warm. Het bladerdeeg is gedrenkt in honing en gevuld met noten, geserveerd met vanilleijs en slagroom.
Ik krijg de pagoto sicca geserveerd, Griekse vijgen in gesuikerde siroop met amaretto ijs en slagroom. De vijgen zonder ijs en slagroom waren minstens voldoende geweest, omdat de vijgen smaakvol genoeg zijn.
Tot slot leunen we zeer voldaan achterover met een espresso en koffie frappé. We kunnen gerust stellen dat je hier niet met een lege maag van tafel gaat. De ingrediënten zijn vers, de borden zonder poespas opgemaakt. De glazen wijn zijn goed gevuld.
Een avond Grieks vakantiegevoel in Deurne, mede door de allerhartelijkste bediening. Een restaurant om naar terug te gaan.
Beoordeling
- Voorgerecht 8,0
- Hoofdgerecht 8,0
- Nagerecht 7,0
- Bediening 8,0
- Ambiance 7,0
- Prijs/kwaliteit 8,0
De rekening
(2 personen, 3 gangen)
- 1x tonic €2,35
- 1x Mythos bier €3,20
- 2x glas witte wijn €6,20
- 1x glas rode wijn€3,40
- 1x tzatziki €4,00
- 1x octopus €10,25
- 1x zeebaars €23,50
- 1x souvlaki €21,75
- 1x baklava €5,95
- 1x pagoto sicca €6,75
- 1 x koffie frappé €3,05
- 1x espresso €2,35
- Totaal €92,75
De kaart
- Bij Kreta kunt u onder andere terecht voor een tapasmenu, per tafel te bestellen.
- Voor de kinderen is er een speciaal kindermenu. De kaart is zeer uitgebreid. Sommige gerechten worden aanbevolen door de chef, zoals Olympia plateau en Mixed grill.
- Alle gerechten worden geserveerd met friet en rijst.
- Chef en eigenaar George Stefanou heeft naast Kreta ook restaurant Rhodos in Deurne.
- Openingstijden: dagelijks van 16.30 uur tot 23.00 uur, zondag van 15.30uur tot 23.00 uur.
- Tijdig reserveren is aan te raden.
Informatie
Grieks restaurant Kreta
Molenstraat 27, Deurne
Website: kreta-deurne.nl
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Deze tien bakkers mogen bakken in de tent van Heel Holland Bakt
Het zevende seizoen van Heel Holland Bakt is begonnen met een serie taarten die vijftig bakkers lieten proeven aan de jury. Er bleven er tien over. Eentje probeerde het vorig jaar al, maar kwam nu wél door de voorronde. -
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’
-
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan.