Volledig scherm
PREMIUM
Maartje Schoolderman. © Marc Pluim

Een hele maaltijd uit een blikje? Wen er maar aan!

Eten uit blik heeft een slecht imago. Ongezond, niet vers en de structuur van kattenvoer. Daar klopt niets van, zegt Maartje Schoolderman (31) van vanBlik. 'Eten uit blik is duurzaam, makkelijk en gezond.'

Volledig scherm
© vanBlik
Volledig scherm
© vanBlik
Volledig scherm
© vanBlik

Vanaf deze week staan de ingeblikte maaltijden van vanBlik in het schap van de supermarkt. Naast de ingeblikte worsten, staan de vrolijk ogende blikken met tomaten, uien en paprika's op het etiket. ,,Het blikschap is het schap waar nog het meeste valt te verbeteren als het gaat om voedsel van hogere kwaliteit. Op naar minder vlees en meer vega in het conservenschap.''

Het idee voor vanBlik ontstond door de vele zeilreizen die de Doetinchemse Schoolderman met haar ouders maakte. „De ham van An. Daar is het eigenlijk mee begonnen. Op een boot  zijn makkelijk te bereiden maaltijden in blik handig en mijn oma Anna gaf ons altijd een stuk schouderham in blik mee. Mijn moeder maakte daar de lekkerste pasta's mee voor onderweg.  We zijn ook lange tijd in Spanje en Portugal geweest en daar heeft blik ook een veel culinairder imago. De lekkerste sardines zitten in blik.''

Zonder vlees
De ondernemende Schoolderman begon met snacks in blik voor de horeca, maar dit concept transformeerde de laatste 3 jaar in blikmaaltijden voor de supermarkt. Eerst met kip en rund, maar de maaltijden die nu in het schap staan, zijn zonder vlees. Sterker nog, ze dragen het vegan-keurmerk en zijn dus gemaakt zonder enig dierlijk product. ,,Mensen kunnen zelf vlees toevoegen als ze dat willen. Dat moet iedereen echt zelf weten. Maar ik wil zelf geen vlees toevoegen aan de maaltijden die ik verkoop. Vlees is op termijn gewoon geen duurzaam iets.''

Schoolderman bedacht in eigen keuken de recepturen voor de curry madras,  de ratatouille en de chili sin carne, die nu op grote schaal worden geproduceerd. Niet in eigen keuken, dat is onmogelijk voor een eenmanszaak, maar bij een productiehuis. ,,De groenten komen nu van verschillende boeren in Europa, maar ik wil uiteindelijk wel blik gaan gebruiken als methode om bijvoorbeeld mismaakte groenten of te grote oogsten te verwerken.''

Kunnen we niet beter verse groenten eten? ,,De voedingswaarde van ingeblikte groenten doet vrijwel niet onder voor vers. Daarbij komt ook de vraag, wat is vers? Als je op de boerderij dagelijks je groenten plukt, is dat zeker het ultieme vers. Maar in de supermarkt liggen groenten, die al dagen, zo niet weken geleden zijn geoogst. Het vitaminegehalte gaat zo snel achteruit, dat je dan beter uit bent met blikgroente. Bij het inblikken verhit je groenten, maar dat doe je ook met verse groenten.''