Een knapperig korstje maken? Zo lukt het altijd
Da's handigIn de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: aandacht voor het krokante korstje.
Een krokant korstje geeft altijd iets extra’s, vindt Ramon Beuk, die koken voor thuiskoks graag makkelijker en toegankelijker maakt. ,,Een hap nemen van iets dat krokant van buiten en zacht van binnen is, kan je gerecht iets goddelijks geven.”
Zo’n korst kun je onder andere bereiken door te paneren, legt Beuk uit. ,,Paneren is makkelijk om thuis uit te proberen. Behalve het krokante korstje heeft paneren als voordeel dat het vocht uit bijvoorbeeld vlees of vis in de paneerlaag blijft zitten en voor extra smaak zorgt. Daarnaast kan het paneerlaagje ervoor zorgen dat een product, dat anders makkelijk uit elkaar valt (zoals vis), toch mooi stevig bij elkaar blijft.”
Net even gemakkelijker
De meest gestelde vraag over paneren is: wat kan ik eigenlijk allemaal paneren? weet de kok, die in zijn kookboek Wayooh! zijn kooktips en -trucs geeft. ,,Het antwoord op die vraag is heel simpel: alles wat in je opkomt. Dat is het mooie van koken. Wanneer je de basis begrijpt kun je eindeloos je eigen variaties maken. Ik heb altijd een beetje een hekel aan dingen die hóren. Of dingen die wij als basis opgelegd krijgen. Je zal mij daarom nooit horen zeggen dat dingen op een bepaalde manier moeten. Ik laat je graag weten hoe dingen ook kunnen. En hoe je het voor jezelf net even makkelijker maakt. Want veel dingen kunnen makkelijker en verrassender en uiteindelijk ook leuker worden.”
Eerst de basis. Voor het paneren heb je drie dingen nodig. Bloem, losgeklopt ei en broodkruim of paneermeel. ,,Aan deze basis kunnen we vanuit onze creativiteit allerlei soorten extra ingrediënten toevoegen om de paneerlaag nog lekkerder te maken. Bijvoorbeeld door verse kruiden, specerijen of geraspte kaas door het broodkruim te mengen. Wat je ook kunt doen: je vlees of vis kruiden met heerlijke specerijen en de smaken die je fijn vindt voordat je aan het proces van paneren gaat beginnen.”
Je kunt bakken in pure olie of boter of een combinatie hiervan, omdat olie goed heet wordt en boter voor een extra bruining zorgt. ,,En dan het paneren zelf", vervolgt de kok. ,,Leg je drie basisingrediënten naast elkaar in bakjes. In de eerste doe je bloem, in de tweede het losgeklopte ei en in het laatste bakje het broodkruim of de paneermeel.” In onderstaande video laat Beuk je de handigste stappen zien om paneren leuk en makkelijk te maken. ,,Wees creatief en ga los. Veel kookplezier!”
Meer over het boek Wayooh! vind je hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Receptenwedstrijd
Mr No Meat maakt derde vegan recept voor de strijd om het lekkerste gerecht: vegan roti
Het derde restaurant dat meedoet in de vegan receptenwedstrijd is Mr No Meat in Down Town Gourmet Market aan de Smalle Haven. Dit restaurant maakte nog niet zo lang geleden een 180-graden-switch van alleen maar vlees naar helemaal geen vlees meer. Kok Maurice de Joode kon niet meer slapen van de vegan recepten die door zijn hoofd spookten. Een ervan: vegan roti.Eindhoven -
Wat Eten We Vandaag: Artisjokken en groene asperge quiche
Deze rechthoekige quiche met artisjokken en groene asperges doet het erg goed bij een borrel of op een buffettafel. Je kan natuurlijk ook een ronde quiche- of taartvorm gebruiken. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
VIDEO
Mislukt je rijst altijd? Met de tip van chef-kok Ramon Beuk krijg je wel gare, heerlijk geurende rijst
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: zo maak je de lekkerste rijst.
-
Wat Eten We Vandaag: Kabeljauw in knapperig korstje
Een licht stukje vis met een knapperig maar ook romig korstje, dankzij de toevoeging van kwark. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk.