Een rode wijn op kamertemperatuur is tegenwoordig 'not done'
Bij hogere temperaturen, zoals de afgelopen weken, lijkt een glaasje rode wijn het vaak af te leggen tegen de gekoelde witte wijn of rosé. Toch kan ook een rode wijn prima gekoeld worden geserveerd, maar hierbij zijn een aantal voorwaarden wel van groot belang.
Jarenlang werd het gezien als heiligschennis: het koelen van een rode wijn. Maar ook steeds meer sommeliers geven aan dat je een rode wijn prima kunt koelen. Dit wil niet zeggen dat je de rode wijn meteen in de koelkast moet zetten. De temperatuur is namelijk afhankelijk van het type wijn, maar de vuistregel is dat rode wijn twee graden gekoeld kan worden zonder dat het ten koste gaat van de smaak en soms komt het de smaak zelfs ten goede.
Een soepele, lichtfruitige wijn kun je het beste koelen op 12 à 16°C. Terwijl je een vollere, krachtigere rode wijn juist moet koelen op 16 à 18°C.
Tekst gaat verder onder de poll...
Poll
Drink jij rode wijn met deze temperaturen?
-
Ja hoor, gewoon op kamertemperatuur (32%)
-
Ja, maar wel gekoeld (31%)
-
Nee, ik stap over naar een ander fris drankje (37%)
Koele rode wijn in trek
Koelen van rode wijn
Het advies van de Consumentenbond is om je koelkast in te stellen tussen de 3 en 4 graden. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste
16-18 °C +/- 0,5 uur in de koelkast
14-16 °C +/- 1 uur in de koelkast
12-14 °C +/- 1,5 uur in de koelkast
10-12 °C +/- 2 uur in de koelast
Job Seuren, een van de beste sommeliers van Nederland, sluit zich hierbij aan. Een rode wijn op kamertemperatuur drinken is vooral met dit weer niet aan te raden. ,,Het begrip kamertemperatuur is sowieso achterhaald, sinds de meeste woningen in Nederland centrale verwarming hebben. Rode wijnen moet je eigenlijk helemaal niet boven de 18 °C drinken. Het koel drinken zie je ook steeds meer in restaurants, waar de vraag naar gekoelde rode wijnen groeit," aldus Seuren. ,,Wijnen die zich goed lenen om tot een graad of 12 gekoeld te worden, zijn Beaujolais, Pinot Noir en "jongere" wijnen met veel fruit tonen, denk hierbij aan wijnen uit 2016 en 2017 bijvoorbeeld."
Voor het koelen van je wijnen kun je de fles gewoon in de koelkast doen. ,,Je kunt de temperatuur terugbrengen naar koelkast temperatuur en daarna buiten de koelkast opwarmen. Binnen een kwartier is je wijn dan al op goed temperatuur en in een koeler zal de fles deze temperatuur ook ongeveer behouden. Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Wijnkoelers voor een prikkie
Goed koelen kan extreem goedkoop, zelfs bijna gratis. Een emmer met water en ijsblokjes volstaat al om je favoriete fles te koelen of koud te houden. Maar een wijnkoeler heeft zeker z’n voordelen. Het scheelt vooral een hoop ‘gehannes’, je haalt ’m uit de vriezer en klaar ben je. En voor minder dan twee tientjes heb je er al één.
Besteproduct.nl testte diverse roestvrij stalen emmertjes, gekoelde sticks en coolpacks die om de fles heen gaan. Laatstgenoemde categorie presteerde het beste, terwijl de sticks met een kater afdruipen. Alle wijnen vingen aan op een temperatuur van 8,6 graden. Hier de drie best geteste koelers op een rijtje.
IJskoud de beste
Vacu Vin Rapid Ice
Prijs: 16 euro
De kampioen van de geteste koelers. In een omgeving van 25 graden en uit de zon weet hij witte wijn nog een uur onder de 10 graden te houden. Een stijging van minder dan 1,5° C. Na twee uur is de wijn 12,6 graden, waar sommige koelers de teller al op 15 of zelfs 18 hebben staan. De combinatie van een kunststof behuizing en een koelelement werkt goed. Ziet er met het elegante ‘zwarte jasje’ nog leuk uit ook.
Flexibele optie
AdHoc Quick Cool
Prijs: 14 euro
Hield zich vooral tijdens de test in de zomerzon van 28 graden knap staande. Gaat het eerste half uur gelijk op met de Rapid Ice, maar verliest daarna wat van zijn kracht. Uit de zon bij een temperatuur van 25 graden tikt de wijn na zo’n 40 minuten de 12 graden aan. Je hebt dus nog wel even de tijd als het om een volle wijn gaat, maar voor zoete wijn niet ideaal. Het koelelement sluit je met klitteband om de fles heen. Zo kun je de koeler altijd strak om de fles klemmen.
Koel en cool
Vacu Vin Actieve Wijnkoeler (hout)
Prijs: 11 euro
Deze wijnkoeler koelt niet alleen goed, hij ziet er nog cool uit ook. Oké, misschien een beetje kitsch, maar het houten printje heeft wel wat. Bij een omgevingstemperatuur van 25 graden blijft de wijn na een uur nog onder de 12 graden. Is met een prijskaartje van 11 euro ook nog eens een van de goedkoopste die je kunt vinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUMMet video
Winterse kost op zomerdag tijdens WK Snert- en Stamppotkoken: ‘Ik wil graag laatste worden’
De keuken van het Alfacollege in Groningen is voor één dag veranderd in een strijdtoneel. Al weken lang proberen de deelnemers hun recept te perfectioneren om tijdens het WK Snert- en Stamppotkoken de eerste prijs binnen te halen. -
Oudste fles wijn brengt topbedrag op
Een fles wijn uit het jaar 1774, met vin jaune uit de Franse Jura, is op een veiling voor 107.700 euro van eigenaar veranderd. Twee andere flessen uit hetzelfde jaar werden dit weekend voor 76.250 en 73.200 euro geveild in het oosten van Frankrijk.
-
Wijnexperts: Biowijnen zijn vaak de parels
De Grote Hamersma-wijngids kent nu ook een ‘bio’-variant. Maar wanneer is wijn biologisch? En smaakt-ie een beetje? Schrijvers Esmee Langereis en Harold Hamersma zijn in ieder geval overtuigd. -
Koken & eten
Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Het wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk? -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.