Ervaren bakkers terug in Heel Holland Bakt en toch misvormde spritsen en instortgevaar
Koken & etenIn het nieuwe programma Heel Holland Bakt Opnieuw komen voormalige deelnemers van de populaire bakshow terug voor een nieuwe poging. Zijn ze beter? Of zijn de verwachtingen van Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven te hoog gespannen?
Het is best dapper, om terug te komen in de witte baktent voor een nieuwe poging om topbakker van Heel Holland Bakt te worden. Zeven thuisbakkers wagen opnieuw een kans en betraden gisteren gespannen de tent. ,,Mega spannend”, aldus de Friese Hidde, ondanks het feit dat hij er niet voor het eerst was.
Heel Holland Bakt 2021 opgenomen in Leersum
De eerste aflevering is gisteren door bijna 1,7 miljoen mensen bekeken. Minder dan de eerste aflevering van het vorige seizoen: toen keken 2,3 miljoen mensen naar het tv-programma dat op opgenomen bij Kasteel Broekhuizen in Leersum in de provincie Utrecht.
De eerste opdracht was een appeltaart. Dat klonk simpeler dan het was, want de jury zou geen genoegen nemen met een dertien-in-een-dozijn-exemplaar, zei Van Beckhoven. Het moest een speciale worden. Dat was niet aan dovemansoren gezegd. Jacques maakte er eentje in de vorm van een appel, Narcis pakte uit met een cheesecakeversie, Manuela maakte een fraaie variant met dunne schijfjes appel in de vorm van een bloem en Cas betoverde de jury met eentje die weliswaar wat machtig was, maar wel erg lekker. Filiz had de lat iets te hoog gelegd. ,,Lawinegevaar”, waarschuwde presentator André van Duin droogjes. ,,Volgende keer iets meer op safe spelen”, tipte Van Beckhoven daarom.
Verrukkelijke vulling
De vulling is heel stevig. Dat eet niet zo lekker
De beste bakker was Gwenn. De leerkracht scoorde met een karamelappeltaart en met de drie soorten spritsen die hij maakte, een tweede plaats. De koekjes waren een kleine ramp voor de deelnemers, net zoals patissier Van Beckhoven al had voorspeld. Het deeg moest met een spuitzak op de bakplaat worden gespoten, maar het was flink koud in de tent (de opnamen lijken in het vroeg voorjaar geschoten, aan de kale bomen in de uitzending te zien) waardoor de spuitzakken scheurden en Hidde zelfs zijn toevlucht nam tot het boetseren van de koekjes. Dat leverde hem in de tweede ronde een laatste plaats op.
Toch hoefde Hidde niet naar huis: dat lot was Filiz beschoren. Hoewel haar koekjes relatief nog de beste waren, kwam haar soesjestoren oftewel croquembouche in de derde rond niet uit de verf. De deelnemers kregen drie uur voor hun spektakelstuk en ondanks eerder opgedane ervaring was het niet eenvoudig. Of was de opdracht te moeilijk? Er waren veel droge soezen, te grote soezen, gammele torens en karamel die zo hard was dat je het glazuur van Van der Heijdens tanden kon horen knappen. ,,Je breekt je tanden er bijna op.” De vullingen waren ook niet allemaal geslaagd, hoewel Van der Heijden die van Cas ‘verrukkelijk’ vond.
Die van Gwenn scoorde hoge ogen. Goede soesjes, prachtige toren en ‘verdraaide lekker’. Hij kreeg dan ook de titel Meesterbakker. Filiz valt af. ,,De vulling is heel stevig. Dat eet niet zo lekker.” Ook merkte Van der Heijden dat de soezen niet allemaal goed waren. Ze schoot bij deze opdracht tekort. ,,Ben je er net een beetje ingekomen, moet je weer weg. Ik had me voorgenomen niet in de eerste keer eruit te gaan. Mislukt!” zei ze na afloop lachend.
Zelf bakken? De cheesecake van Miljuschka is een klassieker:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Appel kwarkbollen
Doordat er aan de kwarkbollen geen boter en suiker wordt toegevoegd, bevatten ze minder calorieën dan gebakjes. De kwarkbollen zijn lekker voor bij de koffie of thee, maar je kunt ze ook meenemen naar werk of school. -
Koken & eten
Koolhydraatarm eten volgens Pascale Naessens: 'Je hunkering naar suiker verdwijnt’
Het nieuwe kookboek van Pascale Naessens is verschenen. De titel is Ik eet zo graag. De bestsellerauteur van uit Vlaanderen bevoorraadt fans van lekker en gezond eten met een nieuwe lading eenvoudige en gezonde, maar vooral smakelijke recepten. ,,Veel eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite.
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
-
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit zijn de lekkerste stroopwafels uit de supermarkt: bros van buiten, smeuïg van binnen
De stroopwafel is de populairste koek van Nederland. Niet alleen bij toeristen, ook wijzelf lusten hem graag bij de koffie of thee. Iedere supermarkt heeft zijn eigen merk in het schap. Welke is de lekkerste? -
Goedkoopste Michelin-restaurant ter wereld raakt ster kwijt
Een Michelin-maaltijd voor een absolute bodemprijs nuttigen, is niet langer mogelijk. De befaamde Maleisische kok Chan Hong Meng is deze week zijn ster kwijtgeraakt.