Volledig scherm
© Shutterstock

Eten met label ‘biologisch’ vinden we lekkerder

Koken & etenWanneer er een biolabel op voedingsmiddelen zit, vinden we die lekkerder en gezonder. We zijn ook bereid er meer voor te betalen. Dat ontdekten Belgische onderzoekers.

De onderzoekers lieten meer dan 150 personen proeven van yoghurt, fruitsap en chips. Ze kregen telkens twee versies van precies hetzelfde biologische product voorgeschoteld: één met biolabel en één zonder.  6 tot 10 procent vond de producten mét label lekkerder: die hadden meer smaak en aroma, aldus de proevers.

De bevindingen van de wetenschappers van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Gent zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Food Research International.

De proefpersonen ervoeren ook meer positieve gevoelens vanwege de aandacht voor het milieu en omdat ze denken dat biologische producten gezonder zijn. Ze schatten het aantal kilocalorieën gemiddeld zo’n 15 procent lager in, waardoor ze zich minder schuldig voelen. Zeker na het eten van ongezonde voeding zoals bijvoorbeeld chips.

Overconsumptie

,,Dat laatste klopt niet altijd. We moeten vermijden dat biolabels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden’’, meldt onderzoeker Joachim Schouteten op de website van de Universiteit van Gent. Professor in marketing Hendrik Slabbinck onderschrijft dit. ,,Een onterechte gezondheidsperceptie kan leiden tot overconsumptie. Dat heeft funeste gevolgen voor de gezondheid van de consument en voor de ecologische voetafdruk van onze voedingsgewoontes.’’

Bioproducten mogen wat kosten: we willen er tot 30 procent meer voor betalen. Toch tempert Slabbinck de verwachting: de bereidheid uit zich nog niet in daadwerkelijk koopgedrag. ,,Hiervoor hebben consumenten vaak nog een extra duwtje in de rug nodig. Dat kan bijvoorbeeld door bioproducten een betere plaats in de schappen te geven.’’

In Nederland zijn biologische producten vaak te herkennen aan de plastic verpakking. In onderstaande video leert Teun van de Keuken ons waarom dit zo is: