Eten tijdens je zwangerschap: sterk voedsel voor een gezonde baby
KOMT EEN KOK BIJ DE DOKTERIn de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. In deze laatste aflevering: het beste eten voor tijdens de zwangerschap.
Chef-kok Ramon Beuk wordt er de laatste tijd wel erg vaak mee geconfronteerd. De ene na de andere vriend komt met zijn zwangere vrouw op visite. Blijdschap en verliefdheid alom, maar Ramon voelt de bui al hangen. En ja hoor, daar komen de onvermijdelijke vragen richting de kok: ,,Heb jij nog tips voor wat ik beter wel en niet kan eten tijdens mijn zwangerschap?” Of: ,,Weet jij toevallig nog leuke zwangerschapsreceptjes?”
Om dat soort vragen te beantwoorden werkt Ramon al jaren samen met arts Rutger Verhoeff. In hun boek Lekker Beter leggen zij het belang van juiste voeding uit, ook voor toekomstige moeders.
Vitamine B11 houdt je wakker
Vraag Verhoeff om zwangerschapsvoedsel, en het eerste waar hij op wijst is hoe belangrijk vitamine B11 is. Deze stof, ook bekend als foliumzuur, is essentieel voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en de gezondheid van de moeder. Moeders met een tekort aan B11 lopen onder andere kans op verminderde eetlust, vermoeidheid en gewichtsverlies. En een tekort kan het kind een open ruggetje geven.
Het goede nieuws is dat je met een gezond dieet al snel veel vitamine B11 inneemt. ,,Vitamine B11 halen we vooral uit groene groenten, fruit en graanproducten’’, vertelt Verhoeff. ,,Je vindt het ook, in mindere maten, in zuivelproducten.’’ En een teveel aan de stof zul je niet snel krijgen: ,,Over nadelige effecten bij een te hoge inname is niets bekend, tenzij je een zeer ernstig gebrek aan vitamine B12 hebt door bijvoorbeeld een auto-immuunziekte.’’
Kleine krachtpatsers
Naast vitamine B11 is ook voldoende vitamine D onmisbaar voor een gezonde baby. Deze stof zorgt er namelijk voor dat ons lichaam calcium uit voedsel opneemt, wat het ongeboren kind samen met calcium uit de rest van het voedsel nodig heeft voor een stevige botopbouw. ,,Zo ontwikkelt en behoudt je kind stevige botten en tanden. Ook legt het de basis voor stevige spieren en een goed werkend immuunsysteem.’’ Oftewel, vitamine D zorgt voor kleine krachtpatsertjes.
Je vindt vitamine D van nature in vette vis en in mindere mate in vlees en eieren. ,,Dat zijn toch precies de producten die wat minder toegankelijk voor zwangere vrouwen zijn?’’ vraagt Beuk zich af. Maar volgens Verhoeff is het vooral een kwestie van perspectief: ,,Eet vlees, kip, vis en schaal- of schelpdieren alleen als het echt goed doorbakken is. En zorg dat je sla, fruit en rauwe groente altijd goed wast voor het eten. Online vind je nog meer details om op te letten.”
Maar wat je ook eet, de beste bron van vitamine D blijft volgens Verhoeff toch gewoon de zon. ,,Het lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf in de huid vitamine D aanmaken.’’
Zout voor jong en oud
De laatste stof die niet aan het eten van een jonge moeder mag ontbreken, is jodium. ,,Jodium is noodzakelijk voor een goed verloop van de stofwisseling door de ontwikkeling van de schildklierhormonen’’, zegt Verhoeff. ,,Ook heb je het nodig voor een goede groei en zorgt het voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen.’’ Jodium komt van nature maar in weinig producten voor, maar zit wel in zeevis. Vandaar dat artsen aanraden om twee keer per week zo’n visje te eten.
Een totaal gebrek aan jodium zal je trouwens niet snel oplopen, want in Nederland wordt de stof ook toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout. Zo zit de stof gewoon in je boterham.
Vergeet niet te genieten terwijl je goed voor jezelf zorgt, en het komt helemaal goed met je kindje
Een gezond kind, lekker eten én een strakke lijn
Beuk kan aan het werk. ,,Natuurlijk weet ik dat elke zwangere vrouw tegenwoordig het internet afstruint en alle informatie over de zwangerschap absorbeert. De meeste vragen die zij stellen zijn eerder voor hun eigen gemoedsrust.’’ Maar wat raadt hij een toekomstige moeder dan aan? ,,Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat we ons in totaal fit willen voelen. We willen ons nergens zorgen over maken en het liefst zo lekker en gevarieerd mogelijk blijven eten, genieten en bewegen.’’ Dat is volgens Beuk precies waar het boek van hem en Ramon over gaat. ,,Dus vergeet vooral niet te genieten terwijl je ondertussen goed voor jezelf zorgt, en dan komt het helemaal goed met je kindje.’’
Om je daarbij te helpen, heeft de chef-kok hier alvast een lekker visgerecht voor vanavond. Goed voor moeder én kind!
Tong in sinaasappelsaus
Ingrediënten
150 g zilvervliesrijst
150 g linzen
Saus
2 eetl. sojaolie
100 ml kippenbouillon
300 ml versgeperst sinaasappelsap
2 eetl. vissaus
1 stengel citroengras
1 sinaasappel (130 g), geschild
Garnituur
1⁄4 rode chilipeper
4 struikjes witlof (elk van 80 g)
250 g tongfilet
2 eetl. fijngesneden koriander
Bereiding
1. Breng in een pan de rijst met 200 ml water aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat de rijst in 40 minuten gaar worden. Roer hem dan even om en draai het vuur uit. Laat de rijst met het deksel op de pan nog 10 minuten nastomen.
2. Kook de linzen in ruim kokend water volgens het voorschrift op het pak. Giet ze af en houd ze warm.
3. Doe alle ingrediënten voor de saus samen in een pan. Breng het aan de kook, draai het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat de saus nog 15 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het citroengras.
4. Snijd voor het garnituur de chilipeper in ringetjes en hak het witlof grof. Verdeel de groenten op de saus en verwarm hem tot hij gaat koken. Draai het vuur laag, leg de tongfilets op de groenten, zet het deksel op de pan en laat de tongfilets en groenten nog 10 minuten zachtjes garen.
5. Schep de tongfilets en de groenten uit de pan en houd ze warm. Laat de saus inkoken en pureer hem glad. Breng de saus op smaak met extra vissaus en eventueel zout en peper.
6. Verdeel de groenten en de saus over de borden en leg op elk bord een tongfilet.
7. Serveer met de rijst en de linzen en garneer met de fijngesneden koriander.
Voedingswaarde
Energie: 1706 kcal (pp: 853 kcal)
Koolhydraten: 233,6 g
Eiwitten: 91,9 g
Vetten: 33,3 g (vv: 5,6 g)
Vezels: 39,1 g
Kok Ramon Beuk schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Lekker Beter. Ze willen hiermee mensen bewuster te laten eten en maximale te laten prestaties met de juiste voeding.
Ramon Beuk geeft in de videoserie Da’s Handig tips en trucs om je eten nog lekkerder te maken:
Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Komt een kok bij de dokter
Met deze omelet voorkom je een suikerdip in de sportschool
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: let op je bloedsuikerspiegel. -
Geld6
Supermarkten geven hoogste kortingen in jaren
Wie boodschappen doet, kan bij de supermarkten gemiddeld 35 procent goedkoper uit zijn door kortingen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de aanbieding ‘1+1 gratis’ het meest voorkomt. -
Wat Eten We Vandaag: Perenslof met kokosyoghurt
Deze perenslof heeft een zoete doch frisse smaak vanwege de combinatie van peren en honing met walnoten en kokosyoghurt. Heb je geen sloffenring? Kies dan voor een springvorm. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot.
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
PREMIUM
Topdrukte bij boer die biologische appels voor spotprijs verkoopt: ‘Als supermarkt niet helpt, dan maar zo’
Hoe zorg je dat mensen massaal biologische, onbespoten appeltjes kopen? Verkoop ze voor 1 euro per kilo en de klanten staan te dringen, bleek op een actiedag van een appelteler in de kop van Noord-Holland. Was het altijd maar zo'n feest. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer