Feit of fabel: zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?
Koken & EtenBij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens, en voor velen daarvan hoort gezond eten – en meer groenten eten – daarbij. Groenten uit de diepvries zijn een handige oplossing. Zijn die wel even gezond als verse?
Karolien Olaerts: ,,Voor diepvriesgroenten is het antwoord duidelijk: ze zijn altijd even gezond en soms zelfs gezonder dan verse groenten. Als je verse groenten koopt in de winkel, weet je eigenlijk niet hoelang ze al onderweg zijn van het veld naar de winkel en tot bij je thuis. Bovendien bewaar je ze misschien nog enkele dagen in de koelkast.”
,,Diepgevroren groenten worden onmiddellijk ingevroren op het moment dat ze van het veld komen en zijn dus altijd kraakvers. En in tegenstelling tot wat velen denken, bevatten ze niet minder vitamines en mineralen dan verse groenten. Integendeel zelfs: ze bevatten er vaak zelfs meer. De groenten worden enkele uren na het oogsten ingevroren bij zo’n min 35 graden Celsius tot min 40 graden Celsius. Het intense vriesproces zorgt ervoor dat de cellen nauwelijks stukgaan zodat de micronutriënten behouden blijven.”
Voorgekookt voor conserven
Bij conserven ligt het iets anders: de groenten en peulvruchten in blik zijn meestal al voorgekookt en vaak zelfs vrij gaar gekookt, daardoor verliezen ze een deel van hun vitamines. Om groenten en peulvruchten te conserveren wordt het conservenblik of de pot op hoge temperatuur verwarmd. Bovendien wordt er zout toegevoegd aan groenten uit blik; het voordeel is dat de inhoud erg lang bewaard kan worden.
Het Voedingscentrum geeft als budgettip om groenten uit de vriezer te eten. ‘Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond.’
De expert
Voedingsexpert Karolien Olaerts runt de blog Karola’s Kitchen en is auteur van de boeken Gewoon gezond, Karola’s Kitchen en Karola’s Kitchen: het kookboek
Een essentiële tip als je groenten uit conserven klaarmaakt: spoel ze af om het zout zo veel mogelijk te verwijderen. Je kan ze altijd zelf opnieuw op smaak brengen tijdens het koken. Tip twee voor conserven: verwarm ze zo kort mogelijk, net omdat ze al voorgekookt zijn. Ook diepvriesproducten verwarm je best niet te lang. Maar onthoud vooral: zowel diepvriesgroenten als conserven zijn een prima keuze voor een gezond eetpatroon.’
Weten hoe je je vriezer handig gebruikt? Lees dit artikel waarin kok Ramon Beuk uitlegt waarom hij dol is op zijn vriezer. ,,Invriezen is fantastisch.”
Koken uit je vriezer: Danny Jansen vertelt wat hij graag doet met bladerdeeg uit zijn koude voorraad:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Wat Eten We Vandaag: Spaghetti met pompoenblokjes en spek
Een leuke twist op alle klassieke pasta’s als bolognese, funghi of carbonara. Deze spaghetti maak je namelijk met pompoenblokjes en spek. De geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat alle smaken mooi in balans zijn. -
PREMIUMKoken & Eten
Zeven diëten getest op hun werking: ‘Dit is de meest onzinnige van allemaal’
Televisiemaker Teun van de Keuken volgde zeven diëten om te kijken welke het best werkte. ‘De meest mysterieuze was wel goed voor mijn humeur.’ -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Koken & Eten
Help je darmen en maak goedkoop je eigen probiotica
Als drie onderwerpen het jaar 2021 domineerden qua gezondheid, waren het wel het microbioom, probiotica en poepen. Potjes probiotica gaan voor woekerprijzen over de toonbank. Dat moet anders kunnen. Ga zelf de keuken in en bespaar veel geld, betoogt gezondheidsjournalist Tijn Elferink.
-
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt. -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.