Geef je kind water, waarschuwt Voedingscentrum, want drinkpakjes zitten vaak boordevol suiker
Koken & etenOmdat het vandaag Kraanwaterdag is, geeft het Voedingscentrum nog maar eens een signaal af aan ouders: geef je kinderen water. Drinkpakjes, die kinderen vaak mee naar school krijgen, zitten vol suiker. In de vergelijking die het kenniscentrum maakte, blijkt dat in sommige pakjes omgerekend wel vijf klontjes suiker zitten.
In de lunchboxen van veel basisschoolleerlingen zitten ze: drinkpakjes. Sommige zijn frisdrankjes of vruchtensappen, andere hebben als basis zuivel. Eén ding hebben ze gemeen: ze bevatten vaak erg veel suiker. Het Voedingscentrum zette vijftien drankjes op een rijtje. Van water (geen suiker) en melk (2,5 klontjes suiker) tot de suikerbommen appelsap, chocolademelk en yoghurtdrank met vijf klontjes of zelfs een beetje meer.
Geef je kind water, adviseert het Voedingscentrum om die reden. Kraanwaterdag is een goede aanleiding om de suikerrijke drankjes op een rijtje te zetten. Het is een dag waarop de waterbedrijven aandacht vragen voor het drinken van kraanwater, met name door kinderen. Het Voedingscentrum ondersteunt de roep om meer kraanwater te drinken ‘natuurlijk van harte', zo laat de woordvoerder weten: water is gezond, goedkoop en duurzaam. Met drinkpakjes krijgen kinderen ongemerkt veel calorieën binnen. Ook zijn suikerhoudende drankjes niet goed voor je tanden, zelfs light drankjes niet. 'Deze bevatten minder calorieën, maar kinderen blijven hierdoor gewend aan de zoete smaak. Daarnaast is het zuur in deze pakjes slecht voor het gebit. Het is de bedoeling om water drinken normaal te maken.’
Het is niet de eerste keer dat het Voedingscentrum aandacht vraagt voor suikerbommen. Geregeld trekt het kennisinstituut aan de bel. Sap is minder goed voor je dan het hele fruit opeten. ,,Het kan fruit eten nooit vervangen", zei de woordvoerder in 2018 al. ,,We hopen ouders hiervan bewust te maken zodat zij eerder kiezen voor water, eventueel met een smaakje.” Het was nodig om een update te maken, want het assortiment van pakjes drinken wijzigt continu, zo meldt de woordvoerder nu. Daardoor is het lastig de pakjes van nu naast die van een paar jaar geleden te leggen en ze te vergelijken.
Kinderen krijgen al meer dan genoeg suiker binnen, luidde de boodschap van Foodwatch eerder dit jaar. Op 9 juli heeft het gros van de kinderen tussen 4 en 8 jaar al genoeg suiker op voor een heel jaar, becijferde de organisatie die zich ‘voedselwaakhond’ noemt. Een suikertaks zit er nog niet in. Terwijl het wél een goed idee is, aldus Foodwatch. ,,Een suikertaks motiveert bedrijven om het aantal suikerklontjes in kinderdrinkpakjes te reduceren naar 4 tot 2,5 klontjes. Dat is heel wat anders dan de suikerbommen van 5 tot 10 klontjes per pakje die we nu in de winkel tegenkomen.”
Voor ouders die hun kinderen meer water willen laten drinken, heeft het Voedingscentrum tips: geef je kind een leuke drinkfles in mooie kleuren of met een toffe afbeelding, ‘pimp’ het water met muntblaadjes, komkommer, aardbei of tijm. Versier een glas water met een schijfje sinaasappel of citroen. Doe er een leuk rietje of fleurig parasolletje in. Of maak ijsklontjes met een blaadje munt of basilicum, of fruit zoals een framboos, druif of blauwe bes.
Meer tips voor gezonde drankjes vind je bij Kek Mama. Wil je kind geen water drinken? Ook daar heeft de site handige tips voor.
Binnenkort begint een nieuw seizoen van de videoserie Keukenheks met tips en trucs voor in de keuken. Bekijk hier de afleveringen van het eerste seizoen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Receptenwedstrijd
Receptenwedstrijd voor het lekkerste vegan recept gaat tweede week in: Gado Gado van restaurant Fuso
De strijd om het lekkerste (vegan) recept is begonnen. Duurzaam leven kan goedkoop door plantaardig te eten. Om dat te promoten daagt klimaatburgemeester Judith Lammers restaurants uit hun recept te mailen naar 1Aarde040@gmail.com. Elke week komt er een nieuw recept online. De lezers kunnen het maken en later stemmen op de lekkerste.Eindhoven -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Wat Eten We Vandaag: Boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaat en olijven
Boerenkool kun je gebruiken in een salade, verwerken in een lasagne of bijvoorbeeld in een taart. Deze boerenkooltaart met rode ui, zongedroogde tomaten en olijven heeft een knapperig korstje en een zoet-zoute smaak dankzij de feta. -
PREMIUMKoken & eten
Negen producten waar ‘stiekeme suikers’ inzitten
Wie komende week mee wil doen aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds om een week suikervrij te eten staat voor een flinke uitdaging. Suiker zit namelijk vaak in producten waar je het niet verwacht, zoals in deze negen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden? -
-
-
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.