Geen hond op het bord? Ook wij eten miljoenen huisdieren
De Winterspelen zijn voorbij. Daarmee eindigt het massaal (onder werktijd) juichen voor onze Nederlandse helden, maar ook de steeds opspelende boosheid over de hond als hoofdgerecht. Hoe hypocriet is die woede voor een volkje dat jaarlijks miljoenen huisdieren naar binnen schuift?
Het broodje hond kwam regelmatig voorbij als het over de Spelen in Zuid-Korea ging. Boos waren we, verdrietig ook. Onze grootste huisvriend in de pan, dat doe je toch niet?
Wij niet, nee. Maar in andere delen van de wereld is de hond niet het extra gezinslid. ,,In China is het varken zozeer een huisdier dat het teken voor huis een varkentje onder een dak is", zegt voormalig Volkskrant-correspondent en China-expert Jan van der Putten. ,,Maar ook varkens hebben in China vooral een economische waarde. Het woord voor dier betekent er letterlijk 'ding dat beweegt'. Daarom kijken ze er ook anders tegen bijvoorbeeld dierenmishandeling aan."
Toch is ook in China de westerse invloed zichtbaar. ,,Het westen heeft lang geleden het schoothondje geïntroduceerd", zegt Van der Putten. ,,Die zie je nu terug bij de Chinese middenklasse. Tegelijkertijd eten veel Chinezen nog hondenvlees. Dat kun je constateren, maar je kunt er beter geen waardeoordeel over hebben. Mijn Braziliaanse vrouw vindt het verschrikkelijk dat wij rauwe haring eten. Hoe meer je gereisd hebt, hoe meer je beseft dat je dingen op verschillende manieren kunt doen."
Uit rebellie werd ik vegetariër. Maar dat hield ik niet vol. Ik vond ham en worst te lekker.
Documentairemaker Hans Dortmans groeit op met varkens. ,,Mijn vader hielp vanuit de overheid de Brabantse varkenssector groot te maken. Uit rebellie werd ik vegetariër. Maar dat hield ik niet vol. Ik vond ham en worst te lekker. Nu ben ik 56 en is het voor mij nog steeds een dilemma. Ik ben heel bewust met vlees, maar eet het nog wel. Ook varken, soms met 1 ster. Dat is niet goed. Maar onderdeel van mens-zijn is dat je niet te streng bent naar jezelf."
In 2010 had Dortmans internationaal succes met de documentaire Goddelijk Varken. Daarin volgde hij scharrelslager Gerard Zwetsloot, die regelmatig met varken Dorus een wandelingetje door het dorp maakte . Na twee jaar moest hij besluiten of Dorus bleef leven of naar de slacht ging. Het bloederige einde van de film, onder andere gezien door 1 miljoen Chinezen, maakte veel los.
,,Dat vind ik pas echt hypocriet", zegt Dortmans. ,,Wij willen niet weten waar ons vlees vandaan komt. De Amerikaanse publieke omroep wilde de film misschien aankopen, maar door de slachtscène is dat niet gebeurd. Een Amerikaanse recensent had me al afgeraden die scène erin te houden. De slager zelf vond het ook niet fijn. Ik heb hard voor de scène moeten knokken. Ik vind dat zo'n dubbele houding."
Met de kritiek op het eten van hond heeft Dortmans minder moeite. ,,Die ging volgens mij vooral over de slechte omstandigheden waarin die honden leven. Tuurlijk is het dubbel als je ziet hoe wij met sommige dieren omgaan. Maar het is makkelijker om kritisch te zijn op iets wat van ver komt. Cultuur is geen rechtvaardiging voor dierenmishandeling. Maar als een varken een goed leven heeft gehad, vind ik dat wel een rechtvaardiging om het te eten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foto's
Bali schrapt hondensaté
Toeristen in Indonesië kan het overkomen dat zij nietsvermoedend een sateetje oppeuzelen dat is gemaakt van hond. De autoriteiten op het eiland Bali gaan optreden tegen het gebruik van hondenvlees voor menselijke consumptie. -
PREMIUMKoken & Eten
Utrechters fietsen met verpakkingsvrije kar vol noten, pasta en snoep door de stad: ‘Heeft u een potje mee?’
Wie na een avondje lekker koken naar de plasticberg op het aanrecht kijkt, zal zich misschien afvragen: dit moet toch anders kunnen? Dat is precies hoe vier twintigers op het idee van hun verpakkingsvrije en reizende supermarkt Loos kwamen. Sinds twee maanden fietsen zij met hun winkel door de stad Utrecht. ,,We moeten iets tegen de plasticvervuiling doen.” -
Koken & Eten
Dit is de winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Ik was misselijk van de zenuwen’
Enzo Pérès-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab en Tom. ‘Bizar, ik zag het niet aankomen.’ -
PREMIUM
Hippe drank nu ook in biervorm: ‘Limoncello thuis maken? Op Google ga je het recept niet vinden’
Wat begon als een limoncello-experiment in de kelder van zijn restaurant in Voorschoten, is nu een nieuw zomers biertje van Westlands/Haagse makelij. Westlander Mart Kamp heeft met zijn Lemon Spirit de handen ineen geslagen met de Haagse brouwerij Kompaan. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?
-
Nederlanders nieuwsgierig naar Koreaanse keuken
De Koreaanse keuken staat – zeker vanwege de Olympische Spelen in Pyeongchang – extra in de belangstelling. Koreaans eten is mede door kimchi al een tijdje hip. Ons land telt inmiddels circa twintig Koreaanse restaurants. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.