Geen keukenprinses? Maak dan eens deze koude feestschotel
Rudolph van Veen is rond de feestdagen elke dag op tv om lekkere recepten te delen. Makkelijk en snel, belooft hij. Vandaag het recept van een koude feestschotel.
Voor een feestelijk oud- en nieuwbuffet op een grote tafel is dit recept ideaal. Het is heel ouderwets volgens Rudolph. ,,Het is iconisch voor de jaren ‘70, ik ben ermee opgegroeid. Iedereen mocht blijven eten en mijn moeder zorgde altijd dat er wat op tafel stond, terwijl ze geen keukenprinses was", vertelt hij.
De basis is soepvlees. ,,De geur van gastvrijheid", vindt Rudolph. Als de salade werd gemaakt begon het met een grote kom mayonaise en het soepvlees erin. De appel die erin gaat is een soort tegenwicht voor het vlees en de mayonaise.
Ingrediënten
Salade
-500 g rundersoepvlees
- 4 aardappels
- 2 appels
- 1 kleine ui
- 200 g mayonaise
- sap van ½ limoen
Garnering
- 4 eieren
- 1 kropsla
-2 tomaten
-½ komkommer
- 6 el mayonaise
- 2 plakken ananas (blik)
- 6 cherrytomaatjes
- 2 augurken
- 2 takjes krulpeterselie
- paprikapoeder om te bestuiven
Bereiding
Stap 1: Salade
Breng 1 liter water aan de kook met het soepvlees en schep het schuim eraf. Zet op matig vuur en laat 2 uur of langer trekken. Laat het vlees afkoelen en pluk klein. De bouillon kan je gebruiken om bijvoorbeeld soep mee te maken.
Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook in circa 20 minuten gaar. Giet af en laat uitwasemen op keukenpapier.
Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Snipper de ui. Meng het rundvlees, aardappel- en appelblokjes, ui en de mayonaise. Breng op smaak met het sap van de limoen en peper en zout.
Stap 2: Garnering
Kook de eieren circa 8 minuten. Laat schrikken onder koud water, pel en halveer.
Schep de vleessalade op een grote schaal. Haal de blaadjes los van de kropsla en plaats deze rondom de salade. Snijd de tomaten in partjes en de komkommer in plakjes. Verdeel het ei, tomaten en de komkommer rondom de salade. Roer de mayonaise los met een klein scheutje water. Verdeel ¾ van de mayonaise over de bovenkant van de salade.
Halveer de schijven ananas en de cherrytomaatjes. Pluk de peterselie. Verdeel deze over de bovenkant van de salade. Garneer met de peterselie. Halveer de augurken. Snijd deze in tot een waaiervorm en leg op de salade. Verdeel de rest van de mayonaise over de eitjes en bestuif deze met een beetje paprikapoeder.
24Kitchen Feestdagen met Rudolph is elke werkdag om 18.30 uur te zien op 24Kitchen.
Hieronder vind je meer recepten van Rudolph van Veen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Witlofovenschotel met ham en kaas
Witlof met ham, kaas en aardappelpuree is een geliefde combinatie. Voor de puree gebruiken we crème fraîche in plaats van boter, waardoor deze nog romiger wordt. -
Met deze heerlijke oliebollen is jouw oudejaarsavond compleet
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van oliebollen. -
Beter Eten
Waarom het vreemd is om te stunten met varkenshaas: ‘Een varken heeft er maar twee’
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Natuurlijk willen slagers méér vlees verkopen, maar wel van minder dieren. Dat betekent: van kop tot staart. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Restjes over van het kerstdiner? Maak dan deze ragout
Rudolph van Veen is deze periode voor kerst elke dag op tv om lekkere recepten te delen in de kerstsfeer. Zijn recepten zullen makkelijk en snel te maken zijn, belooft hij. Vandaag het recept van kerstragout.
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: Courgettelasagne met gedroogde ham
Voor wie weinig tijd heeft om te koken is deze makkelijke courgettelasagne met gedroogde ham een idee. Qua voorbereiding vraagt het tien minuten van je tijd, daarna neemt de oven het werk van je over. Bovendien bevat deze smaakvolle lasagne geen pasta maar courgette. Dus: een koolhydraatarme maaltijd. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.