Veel mensen laten brood staan omdat ze bang zijn dat ze last krijgen van de gluten.
Volledig scherm
Veel mensen laten brood staan omdat ze bang zijn dat ze last krijgen van de gluten. © Shutterstock

Glutenvrij eten kan schadelijk zijn voor je gezondheid

Koken & etenHeel weinig mensen zijn glutenintolerant, maar veel mensen denken dat ze het zijn. Niet zonder gevaar, want glutenvrij eten kan volgens verschillende experts schadelijk zijn voor je gezondheid.

Glutenvrij eten is erg populair. Zelfs mensen die geen klachten hebben als ze gewoon brood en pasta eten, besluiten soms om gluten uit hun dieet te bannen. Volgens de Maag Lever Darm Stichting telt Nederland 25.000 mensen bij wie coeliakie is vastgesteld, de auto-immuunziekte die door gluten wordt geactiveerd. Diagnose in een vroeg stadium is belangrijk, zodat veel fysieke schade en dus hoge medische kosten voorkomen kunnen worden.

Maar glutenvrij eten als je niet intolerant bent, is geen goed idee. Volgens Michaël Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen kan een glutenvrij dieet voor iemand die niet glutenintolerant is zelfs nadelige gevolgen hebben. ,,Minder brood of pasta eten is niet slecht. Maar wie alle gluten schrapt en geen volwaardige vervanging voor deze stoffen voorziet, dreigt te eindigen met energietekorten en/of een verstoorde glucosehuishouding in het lichaam’’, aldus Sels.

Brood en koekjes

Ook diëtiste Tanja Callewaert zegt dat de associatie tussen glutenvrij en gezond in veel gevallen volkomen onterecht is. ,,Gluten worden als eiwit gebruikt in ons lichaam, maar hebben tevens een belangrijke functie bij de bereiding van brood en koekjes. Om dezelfde rekbaarheid van het deeg te verkrijgen, moeten aan glutenvrije producten allerlei additieven toegevoegd worden. En ook het smaakverlies moet gecompenseerd worden, wat vaak gebeurt met snelle suikers en verzadigde vetten.’’ Afvallen doe je er dus ook niet van, want gluten en calorieën hebben niets met elkaar te maken.

Volgens Patrick Mullie, die de Belgische situatie het best kent, is de glutenvrije voedseltrend dan ook eerder een marketingstrategie. ,,Er zijn ongeveer 55.000 Belgen die glutenvrij moeten eten omdat ze een intolerantie hebben. Als zij gluten eten, krijgen ze krampen en diarree. Maar een firma kan niet leven van 55.000 mensen. Het is voor de verkoopcijfers veel beter dat 11 miljoen mensen glutenvrij eten. Door die marketing zijn er veel mensen die denken dat ze klachten ervaren na het eten van gluten, maar die eigenlijk niet intolerant zijn. Zij kunnen zich beter eerst laten onderzoeken door een huisarts. Hij moet beslissen of je glutenvrij moet eten of niet, niet de producent.”

Zijn we straks allemaal allergisch voor brood? Fred Brouns van de universiteit Maastricht vertelt in deze video hoe het zit met volkorenbrood: