Grieks op tafel: deze zes gerechten geven je avond een mediterraan tintje
Koken & EtenGriekenland staat in de top 5 van bestemmingen voor Nederlandse vakantiegangers. Bovendien is Grieks eten bijzonder populair in Nederland. Je kunt het natuurlijk bestellen bij je favoriete restaurant maar de smaken van daar krijg je met deze zes recepten ook makkelijk in je eigen keuken. Eatertainment selecteerde zes Griekse zomermaaltijden.
Grieks lamsvlees met bonensalade
Het vlees in dit gerecht krijgt een frisse, zurige smaak doordat het wordt overgegoten met een oliemengsel van citroen, knoflook, oregano en tijm. Een volwaardige maaltijd in combinatie met de bonensalade en knapperige aardappelen. Bereiding: 15 minuten. De totale tijd is 50 minuten.
Pastitsio met vleessaus en romige bechamelsaus
Pastitsio wordt vaak de Griekse variant van lasagne genoemd. Het gerecht is opgebouwd uit laagjes pasta, een vleessaus met opvallende kaneelsmaak en een romige bechamelsaus. Heb je wat over: bewaar het voor de volgende dag, want net als bij lasagne is de pastitsio de volgende dag nóg lekkerder.
Spanakopita met frisse salade
Spanakopita is een echte Griekse delicatesse. Deze bladerdeegtaart is onder andere gevuld met spinazie en feta. De combinatie van de spanakopita met de frisse salade van peterselie en groenten maakt het een vullende en verrassende maaltijd.
Tiropita met kaas en munt
Tiropita is een klassiek Grieks gerecht met als basisingrediënten filodeeg en feta. Je kunt het serveren als een grote taart of in kleine driehoekjes als snack. Met deze versie maak je de laatste optie, waarbij je uitpakt met munt en veel kaas: feta, Parmezaanse kaas en ricotta.
Vegetarische moussaka
Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht met een basis van aubergine. In deze vegetarische variant vervangen we de gehaktsaus door een tomatensaus met paddenstoelen. Een heerlijke ovenschaal vol groenten, overgoten met een bechamelsaus.
Vissouvlaki
Deze visspiezen zijn extra lekker door het gebruik van een combinatie van drie verschillende soorten vis: tonijn, zalm en kabeljauw. Marineer ze kort in olijfolie en het citroenmengsel voor een Grieks mediterraan gevoel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Eenpansgerechten: met deze vier makkelijke maaltijden heb je weinig afwas
Eenpansgerechten zijn complete maaltijden die je in één pan of schaal bereidt. Makkelijk, vaak voordelig omdat je maar één pit gebruikt en lekker weinig afwas natuurlijk. Eatertainment selecteerde vier recepten van gerechten die ook nog weinig tijd kosten. -
PREMIUM
Dit bosrestaurant staat midden in de natuur: ‘De Veluwe is mijn moestuin’
We moeten vertragen. Minder prikkels, meer contact met onszelf en de natuur. Een weekendje de natuur in op een landgoed, met diner, doet wonderen. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUM
Topkok Ottolenghi trekt z’n voorraadkast leeg: ‘Fruit in blik is prima’
Tijdens de lockdown leerde kookboekenkanon Yotam Ottolenghi (52) koken met wat er in z’n voorraadkast en vriezer lag. Hoe maak je toch wat bijzonders? -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer.
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Koken & eten
Is je watermeloen rijp? Experts leggen uit waaraan zij het zien
In de zomer ligt de watermeloen in grote aantallen in de schappen. Een paar stukken watermeloen zorgen op warme dagen voor een gezonde portie zoete verfrissing, mits je een goede, rijpe watermeloen te pakken hebt. Maar hoe herken je of een watermeloen rijp is? -
Koken & Eten
Dit is de lekkerste versie van Máxima's lievelingskoekje (maar hij bevat niet dat ene heerlijke ingrediënt)
Een uitgebalanceerde vulling die niet te zoet is. De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes.