Volledig scherm

Het geheim van de beste boerenkoolstamppot ontrafeld

Laura de Grave rijdt voor het programma Lekker Lokaal door Nederland op zoek naar de beste lokale gerechten. Vandaag proeft ze de specialiteit van chef-kok Gerhard Flantua: stamppot met verse boerenkool. Zijn recept bestaat vrijwel volledig uit Flevolandse ingrediënten. 

Met zijn handen steekt Flantua een hap stamppot in zijn mond. ,,Die producten uit Flevoland geven het een aparte smaak’’, zegt hij trots. Vooral de walnoten en de ‘crunch’ van de kappertjes maken zijn gerecht anders dan andere versies van dit oer-Hollandse gerecht.

Boer Ronald Herbert laat vervolgens zien waar het allemaal begint: bij de boerenkool op het land. ,,Boerenkool is een wintergroente die twee verschillende soorten kent: de maai- en de plantboerenkool’’, legt Herbert uit. ,,De plantboerenkool wordt geoogst van september tot en met half maart. Per dag oogsten we ongeveer 7000 kilo.’’ 

Na de oogst waagt De Grave zelf een poging om de verse stamppot met boerenkool, aardappelen, kappertjes en walnoten van chef-kok Flantua te bereiden. Degenen die houden van een stukje vlees, kunnen aan het gerecht ook nog spek toevoegen. 

In de onderstaande video maakt Laura de Grave de beroemde stamppot met louter lokale producten.