Het is vandaag sushidag (en zo maak je zelf lekkere)
Het is vandaag internationale sushidag. Een goed moment om lekker sushi te eten. Je kunt natuurlijk naar een restaurant gaan of ze laten bezorgen, maar je kunt ook lekker zelf aan de slag.
Delen per e-mail
Sushifan Chris DeMay bedacht tien jaar geleden International Sushi Day. Het evenement op Facebook trok zoveel aandacht dat de dag sindsdien elk jaar wordt gevierd. Hoewel, gevierd...
Nederlandse restaurants lijken weinig aandacht te besteden aan het fenomeen, wellicht omdat het elke dag wel sushidag zou moeten zijn. Wie liever zelf de handen laat wapperen, kan onderstaande sushi van Home Made Chefs proberen.
Oshi sushi met zalm
Bereidingstijd: 1 uur / voor 4 personen
Ingrediënten voor de oshi sushi met zalm:
250 gram sushirijst
350 milliliter water
Sushi azijn, naar eigen smaak toe te voegen
Scheutje zonnebloemolie
2 eieren, losgeklopt
2 norivellen
1 komkommer, in dunne reepjes
300 gram gerookte zalm, aan plakjes
3 eetlepels hoisinsaus
Extra benodigdheden:
Oshi sushi vorm
Bereiden:
1. Spoel de rijst met water tot het spoelwater helder is. Laat de rijst 10 minuten rusten. Zet de rijst met 350 milliliter koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Kook de rijst daarna verder, circa 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur nog lager en kook de rijst nogmaals circa 8-12 minuten op het laagste vuur. Draai het vuur uit en laat de rijst circa 15 minuten rusten met een theedoek en daarop de deksel op de pan. Spreid de rijst uit in een brede bak of kom zodat de rijst iets af kan koelen. Verdeel sushi azijn over de rijst tot elk korreltje glimt.
2. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schenk het eimengsel in een pan. Laat het ei al roerend stollen. Laat afkoelen.
3. Druk voorzichtig de rijst in de oshi sushimaker op een norivel, verdeel komkommer, roerei, weer rijst en tot slot de plakjes gerookte zalm over de vorm. Druk goed aan en snijd de oshi sushi in gelijke plakken. Bestrijk met hoisinsaus.
Tip: als er een bereidingswijze op de verpakking van de gekochte sushirijst staat, houd die dan altijd aan.
Spicy tuna roll
Bereidingstijd: 1 uur / voor 4 personen
Ingrediënten voor de spicy tuna roll:
250 gram sushirijst
350 milliliter koud water
Sushi azijn, naar eigen smaak toe te voegen
2 blikjes tonijn à 185 gram
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels sambal
1 rode ui, gesnipperd=
4 norivellen
Extra benodigdheden:
Sushimatje
Bereiden:
1. Spoel de rijst met water tot het spoelwater helder is. Laat de rijst 10 minuten rusten. Zet de rijst met 350 milliliter koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Kook de rijst daarna verder, circa 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur nog lager en kook de rijst nogmaals circa 8-12 minuten op het laagste vuur. Draai het vuur uit en laat de rijst circa 15 minuten rusten met een theedoek en daarop de deksel op de pan. Spreid de rijst uit in een brede bak of kom, zodat de rijst iets af kan koelen. Verdeel sushi azijn over de rijst tot elk korreltje glimt.
2. Meng de tonijn met de mayonaise, sambal en rode ui.
3. Verdeel de sushirijst over 3/4e van het norivel. Verdeel daarop het tonijnmengsel in het midden van de rijst. Rol de sushi strak op. Herhaal tot de rijst en vulling op zijn.
4. Snijd de sushi in stukjes.
Tip: als sambal iets te heet is, kun je de tonijn ook aan maken met sweet chilisaus.
California roll
Bereidingstijd: 1 uur / voor 4 personen
Ingrediënten:
250 gram sushirijst
350 milliliter koud water
Sushi azijn, naar eigen smaak toe te voegen
½ komkommer, in lange repen gesneden zonder zaadlijst
4 eetlepels mayonaise
90 gram surimi (krab), fijngesneden
4 velletjes nori
2 ½ eetlepels zwarte sesamzaadjes
1 avocado, in plakken
Extra benodigdheden:
Sushimatje
Plasticfolie
Bereiden:
1. Spoel de rijst met water tot het spoelwater helder is. Laat de rijst 10 minuten rusten. Zet de rijst met 350 milliliter koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Kook de rijst daarna verder, circa 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur nog lager en kook de rijst nogmaals circa 8-12 minuten op het laagste vuur. Draai het vuur uit en laat de rijst circa 15 minuten rusten met een theedoek en daarop de deksel op de pan. Spreid de rijst uit in een brede bak of kom, zodat de rijst iets af kan koelen. Verdeel sushi azijn over de rijst tot elk korreltje glimt.
2. Meng de mayonaise met de fijngesneden surimi.
3. Leg een velletje nori op een sushimatje. Verdeel met natte handen een dunne laag rijst over het norivel en druk aan. Laat een rand van 1 cm vrij aan de onderkant. Bestrooi de rijst met sesamzaadjes. Draai het norivelletje met rijst voorzichtig om. Om plakken te voorkomen kun je hem op een stuk plasticfolie leggen.
4. Leg op 1/3e van de bovenkant een eetlepel surimi in een lijn op de rijst. Leg er vervolgens 1 tot 2 staafjes komkommer op en 1 tot 3 plakjes avocado. Rol het velletje stevig op met behulp van het sushimatje. Begin bij de bovenkant. Maak het vrijgelaten randje nat met water en rol dan verder op. Herhaal met de resterende velletjes nori.
De sushivideo van Danny Jansen is mede mogelijk gemaakt door Selsiuz.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Voor jou getest Deze champagnes onder de veertig euro zijn alle negen top
Kleine wijnboeren brengen steeds vaker hun ambachtelijk gemaakte champagne onder eigen etiket op de markt. Ons panel proefde er negen onder de 40 euro. ‘Deze smaakt echt bloedstollend zuiver.’ -
PREMIUM
Koolhydraatarme kerstdis: doe altijd olijfolie bij het water als je groente kookt
De Belgische televisiekok en bestsellerauteur Pascale Naessens kookt een kerstmaal voor verslaggever Peet Vogels. ‘Als je bloemkool te lang kookt, komen zwavelverbindingen vrij, waardoor het gaat ruiken.’ -
Wat Eten We Vandaag: Pistache-meringuetaart met frambozen
Pistache en frambozen: niet alleen de kleuren zijn helemaal kerst, de smaken zijn voor elkaar gemaakt. Dit pronkstuk zet je in een handomdraai in elkaar. In een woord: wow! -
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’ -
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt.
-
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan. -
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd.