Hoe een handje noten per dag het slechte cholesterol te lijf gaat
Koken & EtenHet beste dieet is een leefstijl, vinden de zussen Jansen & Jansen. Ze koken mediterraan en schreven daarover boeken. Vandaag: alles over noten en zaden.
Wat is de mediterrane keuken zonder noten? ,,Wij schreven al over noten lang voordat het Voedingscentrum haar adviezen omgooide en het dagelijkse handje noten aan het advies werd toegevoegd”, zegt Janine. ,,Maar let op: wel ongebrande en ongezouten noten.”
Gezonde vetten
Een minicollege gezonde vetten van cardioloog Annemieke: ,,Noten helpen om het peil van het slechte LDL-cholesterol omlaag te brengen. Dat doen ze omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten: omega 3 dan wel omega 6. Over deze bijzondere vetten schreven we eerder. Verder zitten er ook véél vezels, eiwitten en antioxidanten in noten. Maar helaas ook veel calorieën, vandaar de beperking tot dat handje per dag, zo’n 35 gram.”
De meeste noten zijn trouwens geen noten, zoals walnoten en amandelen. Veel noten zijn eigenlijk steen- of peulvruchten. ,,Maar och”, zegt Janine, ,,wat maakt het uit? Zo’n walnoot is hoe dan ook een absolute topper.” Elke dag een paar walnoten is meer dan prima. ,,Walnoot bevat relatief veel alfalinoleenzuur (ALA), een plantaardige vorm van omega 3”, legt Annemieke uit. ,,De andere twee vormen van omega 3, EPA en DHA, zitten vooral in vette vis.”
Pas op met de paranoot
Ook paranoten zijn gezond, maar hiervoor geldt zeker: eet er niet te veel van! ,,Ten eerste word je dan erg dik”, zegt Janine. ,,Ten tweede zit zowel in walnoten als in paranoten seleen. Een voortreffelijke antioxidant, maar in grote hoeveelheden wordt die juist schadelijk. Eet er hooguit twee per dag.”
Tekst gaat verder onder de foto...
Amandelen en hazelnoten zijn leveranciers van omega 6. ,,Ook een prima vetzuur”, vindt Janine. ,,Maar weet dat je met een paar amandelen en hazelnoten per dag al genoeg omega 6 binnenkrijgt.”
Dan hebben we nog pinda’s, wat eigenlijk een peulvrucht is. En cashewnoten, die relatief wat meer zetmeel bevatten. Die bevatten meer verzadigd vet dan andere noten en zijn dus iets minder heilzaam, benadrukt Annemieke. ,,Noten verliezen trouwens iets van hun antioxiderende vermogen als u het vliesje eraf haalt”, vult Janine aan. ,,Dus liever niet doen.”
Fan van lijnzaad
De omega 3-vorm ALA waar we het eerder over hadden, kun je bijna met het blote oog zien in lijnzaad. ,,Dat maakt lijnzaad een van de gezondste zaden, stelt Annemieke. ,,Maar ook vanwege het forse gehalte aan vezels. Wij zijn een groot fan van lijnzaad, al moet je ook hier opletten.” Lijnzaad bevat cyanogenen die ons lichaam kan omzetten in het giftige cyanide. Bij verhitting gaan deze gifstoffen kapot. ,,Ons advies: beperk je dagelijkse dosis tot twee eetlepels per dag.”
Andere zaden zijn trouwens ook gezond, zoals sesamzaad. ,,Daar wordt de mediterrane tahin van gemaakt”, weet Annemieke. ,,Maanzaad en pompoenzaad bevatten ook goede vetten en daarnaast antioxidanten.”
Vandaag maken de zussen een maaltijd met onder meer de koning der noten: de walnoot. Spannende uitdaging: ze maken deeg waarbij de boter wordt vervangen door olie.
Hartige taart met walnoot en paddenstoelen met een spinaziesalade met bosbessen en knapperig sesamzaad
Ingrediënten voor de taart:
150 g bloem
1 tl bakpoeder
1 ei
3 el water
4 el bakolie (rijst- of gewone olijfolie)
Zout, peper en verse nootmuskaat
100 g walnoten
150 g ricotta
2 knoflooktenen
100 g shiitakes
250 g kastanjechampignons
bakolie
150 g taleggio of andere goed smeltbare kaas
Bereiding
- Maak een deeg van de bloem, het bakpoeder, het ei, het water en de bakolie en voeg een beetje (!) zout toe. Maak er een bal van en leg die een uur in de koelkast.
- Verhit de oven tot 180 graden Celsius. Vet een ovenschaal in en duw het deeg uit over de schaal, met een opstaand randje. Prik het deeg op een paar plekken in. Bedek het met een vel bakpapier en bak het blind (dus met een nepvulling) een kwartiertje voor.
- Rooster de walnoten in een koekenpan, doe ze in een stevige bak of kom en stamp ze fijn. Meng ze met de ricotta en breng op smaak met zout, peper en gemalen nootmuskaat. Spreid dit uit over de bodem van de taart.
- Snipper de knoflooktenen en bak ze in olie, voeg de shiitakes en champignons toe, en bak ze een beetje aan, breng op smaak met zout en peper. En bedek de taart ermee. Verdeel de taleggio in kleine brokjes en leg die op de taart. Na een half uur is de kaas gesmolten en een beetje bruin.
Ingrediënten voor de vulling:
50 g hazelnoten
400 g snijbonen
Sap van een halve citroen
Bakolie
Zout en peper
Extra vierge olijfolie
Bereiding
Verwijder de uiteinden van de snijbonen en snij ze in niet te dunne reepjes. Bak de hazelnoten en haal ze uit de pan. Doe de snijbonen erin, besprenkel ze met het citroensap en laat ze met het deksel op de pan in 5 à 10 minuten garen, afhankelijk van wat u lekker vindt; wij vinden ze na 5 minuten fijn beetgaar (let op: hoe gaarder, hoe minder voedingswaarde). Doe de hazelnoten bij de snijbonen. Een beetje zout, meer peper en een flinke scheut heerlijke olie maken het helemaal af.
Ingrediënten voor de salade:
Bakolie
20 g wit sesamzaad
1 tl honing of ahornsiroop
100 g jonge bladspinazie
50 g bosbessen
Scheut citroensap of azijn
Extra vierge olijfolie
Zout en peper
Bereiding
Verwarm een beetje bakolie in een pannetje en voeg het sesamzaad plus de honing toe. Roer even goed, laat het een beetje warm worden en haal het van het vuur. Eenmaal afgekoeld is het zaad lekker knapperig. Verdeel de spinazie over een schaal, leg de bosbessen en het sesamzaad erop, knijp er wat citroensap overheen, voeg een beetje zout, meer peper en ook hier olijfolie toe.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 21 november 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Oosterse vispakketjes met zilvervliesrijst
Een feestelijk gerecht: deze oosterse vispakketjes uit de oven. We kiezen voor pangasiusfilet, maar vul het pakketje met ieder andere witvis naar keuze, en marineer deze in het mengsel van knoflook, rode peper en gembersiroop. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Wat Eten We Vandaag: Lasagne met rode biet en geitenkaas
Deze rode bietenlasagne is een vegetarische variant van klassieke lasagne. Tussen de lagen zit een zelfgemaakte bechamelsaus. De stukjes walnoot zorgen voor een lekkere, knapperige bite. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Wat Eten We Vandaag: Bloemkool-kerriesoep met kokosmelk
Bloemkoolsoep maar dan net even anders door de toevoeging van kerrie, geroosterde bloemkool en kokosmelk. Serveer de soep als voorgerecht of nuttig deze als opkikkertje tijdens de lunch.
-
Zwitserse berg mag niet meer worden afgebeeld op chocoladereep Toblerone
De herkenbare verpakking van een Toblerone-chocoladereep zal er binnenkort anders uitzien. De Zwitserse berg Matterhorn mag er namelijk niet meer op worden afgebeeld, melden Zwitserse media. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Wat Eten We Vandaag: Gele curry met krieltjes
Een lekkere Thaise curry heeft de juiste balans tussen pittige, zoete en zure smaakmakers. Voor een friszuur element gebruiken we limoensap, kokos geeft het gerecht iets zoetigs. Houd je van pittig? Snijd dan een rode peper in ringetjes en garneer hiermee de curry.