Hoe gezond zijn aardbeien nu echt?
In Amerika is het vandaag Nationale Aardbeiendag. In Nederland hebben we geen feestdag voor de aardbei, al is het hier een van de meest gegeten fruitsoorten. Maar zijn aardbeien wel goed voor ons?
In november was in het nieuws dat aardbeien in supermarkten ruim zes keer zoveel schadelijke stoffen bevatten als ander fruit. Dit betekent niet dat we geen aardbeien meer kunnen eten. ,,Al wordt de norm overschreden, het hoeft niet per se te leiden tot negatieve gezondheidseffecten", zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "Er zijn ruime veiligheidsmarges. Het is vooral belangrijk te blijven variëren met fruit en groente. Er is geen reden aardbeien te laten staan."
Voor het milieu zijn aardbeien minder goed. Ruim 90 procent van de aardbeienteelt vindt plaats in een kas of plastic tunnel. Het Voedingscentrum meldt dan ook dat aardbeien van maart tot mei en van oktober tot december een hoge klimaatbelasting hebben.
In de maanden juni tot september zijn de aardbeien in de supermarkt klimaatvriendelijker.
Schuif in de zomermaanden daarom vooral aardbeien naar binnen. Ze bevatten in vergelijking met ander fruit veel vitamine C en vitamine B11 en weinig calorieën. Wel eerst wassen!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Koken & Eten
Maak van Hemelvaartsdag de perfecte aspergedag: ‘Nu zijn ze op hun best’
De een eet ze zodra de eerste oogst van het land komt, de ander eet asperges met Pasen. Maar er zijn ook Nederlanders die iets langer wachten. Dat is niet eens zo’n gek idee: asperges zijn nu op hun best. Een ander voordeel is dat de prijs ook flink is gezakt. Goede keuze dus als je familie met Hemelvaartsdag komt eten. -
Op dieet? Dan doe je beter online boodschappen
Online bestellen en laten bezorgen scheelt tijd, maar het zorgt er ook voor dat je minder snacks, snoep en frisdrank in huis haalt. -
PREMIUMKoken&Eten
Gekookte piepers uit de gratie: ‘Twintig minuten koken, sommigen hebben daar het geduld niet voor’
Ze zijn er nog, restaurants waar gekookte aardappels bij een gerecht worden geserveerd. Maar dat worden er steeds minder. Ook thuis staan aardappels minder vaak op tafel. De gekookte pieper is uit de gratie. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUMMet video
Foodtrucks steeds populairder: ‘Deze trend zal nog twintig jaar duren’
Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Waarom blijven mensen ervan smullen? En komt er een einde aan de groei nu corona voorbij is? Wij spreken drie enthousiaste foodtruckers over hun succes en toekomst. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
We dénken vooral dat we genoeg groente eten
Nederlanders overschatten schromelijk hoeveel groente ze dagelijks eten. In een enquête onder 1.029 respondenten gaf 80 procent aan dagelijks voldoende groente binnen te krijgen, terwijl de helft niet tot de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram komt.