Hoe lang blijven kliekjes goed?
Het is altijd moeilijk in te schatten voor hoeveel personen een gerecht precies is en vaak blijft er veel eten over. Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren?
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer. Ingevroren kunnen producten tot drie maanden worden opgeslagen.
In Amerika zijn de voorschriften coulanter. Zo geeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw als advies drie tot vier dagen aan te houden als bewaartijd voor gebakken kip en vlees en pizza en zelfs drie tot vijf dagen voor ei, tonijn en macaroni-salade. Dit wordt echter afgeraden door het Voedingscentrum. Voor gedetailleerde bewaartijden biedt het adviesorgaan hulp met zijn bewaarwijzer.
Het betreft hier echter adviezen en daarom is het altijd belangrijk zelf te beoordelen of het eten nog houdbaar is. Bij twijfel is het verstandiger om weg te gooien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bert brouwt het lekkerste bier van Nederland: 'Er zijn nog dingen die beter kunnen'
Bierliefhebbers hebben deze week een goed biertje om te proeven: blond bier De Weldoener van brouwerij Maallust. Het bier van brouwer Bert Calkhoven kreeg gisteren de titel ‘Beste Bier van Nederland’ tijdens de Dutch Beer Challenge. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: ‘Thuis huilde ik hard van opluchting en ongeloof’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Met kliekjes lunchen, minder mailen en nog 8 tips hoe je zelf 'groen' doet op kantoor
Vooral bedrijven kijken in de Week van de Circulaire Economie (15-19 januari) naar hun milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen. Maar als werknemer kun je daaraan ook zelf je steentje bijdragen, schrijft Intermediair. Bijvoorbeeld met vintage lunches en vermalen jeans. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Ook Bulgaar krijgt straks visstick mét vis
Eten en drinken zijn over een paar maanden in Midden- en Oost-Europa gegarandeerd net zo lekker en gezond als bij ons. Nog dit voorjaar komt er een einde aan het 'dumpen' van producten van inferieure kwaliteit, belooft Eurocommissaris Vera Jourová.